Ogrzewanie_Rozmieszczenie Grzejników

« Powrót do grupy: Robimy instalację hydrauliczną i grzewczą

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

25 lipca 2011, 22:42

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam

Włąsnie na mieszkaniu będzie kładziona instalacja grzewcza. W pokojach i na korytarzu będą grzejniki, w łazience podłogówka a w salonie z aneksem myślałem nad mixem - podłogówka z grzejnikami.
mieszkanie ma wysokośc 3,3 m i zamierzam je obniżyć do 3,0 m. Stropy żelbetowe.

Mam jednak problem z prawidłowym rozmieszczeniem grzejników w salonie z aneksem.

W załączniku zamieszczony jest plan mieszkania Załączona grafika: http://imageshack.us/photo/my-images/62/planmieszkania.jpg/ wraz z wizualizacją 3D Załączona grafika: http://imageshack.us/photo/my-images/59/mieszkanieprojekt221 .png/ aby lepiej zobrazować problem. Na czerwonym polu będą kafle dlatego chciałbym tam zainstalować podłogówkę. Na zielonym będzie deska więc nie umieszczam tam podłogówki.
Obawiałem się, że sama podłogówka, w części aneksowej i jadalnej nie dogrzeje tego pomieszczenia (25m2). Dlatego pomyślałem o grzejnikach.

Po przemyśleniach mam do wyboru 4 opcje:
1. Instalacja samej podłogówki (czerwony obszar w załączniku)
2. Instalacja podłogówki + 2 grzejniczki pod oknami (w załaczniku grzejniki na żółto)
3. Instalacja podłogówki + 1 grzejnik w rogu pomieszczenia (w załączniku grzejnik w czerwonym kolorze)
4. Instalacja grzejników pod oknem.

Proszę o pomoc. Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 lipca 2011, 12:06

Moge Ci powiedzieć tylko tyle, że podłogówka nie da Ci całkowitego ocieplenia wnętrza, podłogówka, tworzy tylko zabezpieczenie przed zimną podłogą, wstajesz rano, chodzisz gołą stopą po podłodze i jest ciepło, po drugie nie umieszczaj grzejników pod oknami taka dobra rada :) Więc zostaje chyba tylko opcja numer 3 :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

28 lipca 2011, 11:39

tez słyszałam o tym, zeby jak sie da to nie umieszczac grzejników pod oknem

Zgłoś | Cytuj | Link

28 lipca 2011, 12:19

grzejniki pod oknem, to moze nie jest jakoś kategoryvcznie zbronione, ale jak ktoś ma możliwość, to niech ich tam nie montuje, dlatego tez opowiadam się za opcją trzecią....a jak duże jest to pomieszczenie? bo szczerze mówiąc do małych nie opłaca się montować "podwójnego" ogrzewania w postaci podłogówki i grzejników

Zgłoś | Cytuj | Link

31 lipca 2011, 14:54

tez jestem za tym, ze albo to, albo to;)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 sierpnia 2011, 19:47

Użytkownik Vincent_Vega napisał: grzejniki pod oknem, to moze nie jest jakoś kategoryvcznie
zbronione, ale jak ktoś ma możliwość, to niech ich tam
nie montuje, dlatego tez opowiadam się za opcją
trzecią....a jak duże jest to pomieszczenie? bo szczerze
mówiąc do małych nie opłaca się montować "podwójnego"
ogrzewania w postaci podłogówki i grzejników

pomieszczenie ma 25m2
generalnie zdecydowąłem na dodanie podłogówki ponieważ, jak widać na zdjęciach, chciałem umieścic w rogu stół. Dlatego opcja dużych grzejników pod dwoma oknami nie wchodzi w grę z racji funkcjonalności

Zgłoś | Cytuj | Link

10 listopada 2011, 20:09

tak, opcja 3 wygląda najsensowniej. I pamiętaj też oczywiście, żeby dobrac odpowiednie parametry grzejnika do pomieszczenia. No i wygląd ;)

Zgłoś | Cytuj | Link

15 listopada 2011, 14:47

aLE MOIM ZDANIEM, JAK BĘDZIESZ MIAŁ podłogówkę, to grzejnik jest zbędny...chyba, że na prawdę mały i pamiętaj, żeby nim grzać z głową, żeby całe dnie nie pracował, to zaoszczędzisz na rachunkach...chyba, że mas zmałe dzieci w domu

Zgłoś | Cytuj | Link

15 listopada 2011, 14:47

sorry za caps lock

Zgłoś | Cytuj | Link

19 listopada 2011, 18:50

ja jednak samej podlogowce nie ufalbym do konca, wiem z doswiadczenia, ze kiedy robi sie zimno, podlogowka moze chulac na maksa i ciezko jest jej wydolić, moze potrzebowac pomocy. Jakis grzejnik warto miec w zanadrzu na mrozy.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jaki piec kupić? Liczba postów: 194 Grupa: Robimy inst... Zdecydowanie polecam Wam sprawdzić stronę https://www.kominkideluxe.pl/ , na której znajdziecie ofertę firmy Kominki Deluxe, która jest producentem najróżniejsz...
  • Zbiornik na paliwo Liczba postów: 87 Grupa: Robimy inst... Chcesz zadbać o jakość paliwa i ochronić swoją maszynę przed zanieczyszczeniami? Sprawdź filtr paliwa SWIMER! Dzięki wysokiej przepustowości 100l/min idealnie s...
  • Jaki wybrać kocioł? Liczba postów: 33 Grupa: Robimy inst... Jaki kocioł gazowy? Co polecacie dom 110 m2, dwie łazienki (w jednej wanna a w drugiej prysznic), kuchnia... Chciałabym żeby ciepła woda była dostępna non stop....
  • Instalacja grzewcza Liczba postów: 142 Grupa: Robimy inst... Wieloletnie doświadczenie w instalacjach sanitarnych, grzewczych, wodno-kanalizacyjnych oraz wentylacyjnych posiada firma Szumscy. Pełny zakres usług jest u nic...
  • gdzie ten tani węgiel? Liczba postów: 3 Grupa: Robimy inst... W przypadku kiedy szukasz solidnego dostawcy węgla? Rastar2 z Chorzowa https://rastar2.pl/oferta/hurtowa-sprzed az-wegla-cennik to rzetelna firma, która oferuje....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 434

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >