Ogrzewanie podłogowe - jaki koszt?

« Powrót do grupy: Robimy instalację hydrauliczną i grzewczą

Stron: 9 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  5 6 7 8 9  ▸

13 sierpnia 2015, 23:02

Zgadzam sie: good 0 bad

Pisząc o ogrzewaniu bezpośrednim miałem na myśli powierzchniowe ogrzewania na podczerwień. Tego rodzaju systemy grzewcze, których źródłem energii są folie bądź maty grzewcze, stosujemy jako ogrzewania podłogowe bądź sufitowe.

Promienniki podczerwieni proponujemy klientom, którzy mieszkają w mieszkaniach
czynszowych i chcieliby ogrzewać taniej niż dotychczas.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 sierpnia 2015, 22:17

Maty grzewcze na sufie? Dlaczego nie w podłodze?? Oczywiście poza miejscem położenia :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 sierpnia 2015, 22:55

O sufitowych kiedys słyszałem, natomiast bardzo mnie to interesuje dlaczego ? Jeżeli mógłby pan odpowiedzieć to byłbym bardzo wdzięczny :)

Zgłoś | Cytuj | Link

24 sierpnia 2015, 12:11

Dlaczego co?

Zgłoś | Cytuj | Link

25 sierpnia 2015, 12:55

Prawdopodobnie chodzi o to,dlaczego wybiera się je na sufit oraz jak sprawdzają się w praktyce. Akurat z takimi matami nie miałem styczności więc również chętnie poznam więcej szczegółów na ten temat.

www.Elando.pl

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

25 sierpnia 2015, 14:06

Mowa jest nie o matach, a foliach grzewczych na podczerwień, które można zakładać jako ogrzewanie podłogowe bądź sufitowe.

Na suficie stosujemy wtedy gdy nie ma możliwości założenia pod podłogą.
W praktyce ciepło jest to samo, tylko inna moc zainstalowana.
Ogrzewanie sufitowe ma tą zaletę, że nie jesteśmy ograniczeni rodzajem podłogi, jak również ustawieniem mebli itp.
Więcej informacji można znaleźć na naszej stronie internetowej.
Można również obejrzeć zdjęcia z wybranych realizacji oraz zapoznać się z montażem tego typu ogrzewania.

Zgłoś | Cytuj | Link

26 sierpnia 2015, 14:37

Użytkownik przemek986 napisał: szykuję się do założenia ogrzewania podłogowego w domu,
ale póki co orientuję się w kosztach. znalazłem bardzo
fajne narzędzie, a konkretnie kalkulator na stronie kan
thermu - http://pl.kan-therm.com/investments_calc.html

ale, ale nie zmienia to faktu, że nadal nie wiem, czy np
różni się cena założenia takiego ogrzewania na
parter/pietro i jak w eksploatacji woda/elektryka?

Użytkownik Gość: echnaton napisał: Ogrzewanie podłogowe w ogóle jest dosyć drogie. Jak juz
się decydować na ogrzewanie elektryczne, to lepiej
zamontować grzejniki kamienne. Tutaj jest sporo na ten
temat: http://www.termar.pl. Ogrzewanie
podłogowe pobiera znacznie więcej prądu, natomiast
kamień powoli oddaje ciepło i nie musi stale korzystać ze
źródła zasilania.

Grzejniki kamienne? Nie zgodzę się z tym. Zdecydowanie się na pompy ciepła oraz ogrzewanie podłogowe to inwestycja na lata, która będzie nam się zwracać w kolejnych okresach.

Jeśli interesuje Cię cena, to wypełniając formularz na http://instaltechnik.pl/zloz-zapytanie-2/ możesz uzyskać potrzebne informacje.

Zgłoś | Cytuj | Link

9 września 2015, 20:51

Ale jeżeli ciepło unosi sie do góry taka jest zasada, że cieplejsze powietrze utrzymuje się wysoko to, czy będzie odpowiedni transport ciepła do dolnych części pomieszczeń ? Dla mnie to za wiele :) Ja jednak jestem za grzejnikiami płytowymi bądź konwertorami z Kremi i to własnie je będę chyba zamawiał do siebie.

Zgłoś | Cytuj | Link

10 września 2015, 01:43

Gdyby Pan znał fizykę kwantową, to nieośmieszałby się swoją niewiedzą na forum budowlanym.
Słońce znajduje się w odległości 150 mln km od Ziemi, a pomimo to ogrzewa ją swoim promieniowaniem.
W podobny sposób działa ogrzewanie podczerwienią, niezależnie od tego gdzie się je zainstaluje!

Efekt ciepłego powietrza jest spowodowany przez ogrzewania konwekcyjne, które na tym bazują.
Ogrzewają one powietrze, które unosi się do góry, tam się schładza i opada do podłogi, następnie nagrzewa się ponownie od gorącego grzejnika, wznosi się do sufitu itd. Tak powstaje ogrzewanie konwekcyjne, które grzeje sufit, a nam w stopy zimno!

Zgłoś | Cytuj | Link

11 września 2015, 12:35

Koszty zarówno instalacji ogrzewania podłogowego jak i już konkretnie w sezonie grzewczym,zależą od kilku czynników w tym głównie metrażu naszego domu,mieszkania,od tego ustalenia powinniśmy zacząć.

www.Elando.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 9 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  5 6 7 8 9  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jaki wybrać kocioł? Liczba postów: 32 Grupa: Robimy inst... Jaki kocioł gazowy? Co polecacie dom 110 m2, dwie łazienki (w jednej wanna a w drugiej prysznic), kuchnia... Chciałabym żeby ciepła woda była dostępna non stop....
  • gdzie ten tani węgiel? Liczba postów: 3 Grupa: Robimy inst... W przypadku kiedy szukasz solidnego dostawcy węgla? Rastar2 z Chorzowa https://rastar2.pl/oferta/hurtowa-sprzed az-wegla-cennik to rzetelna firma, która oferuje....
  • jakie ogrzewanie ? Liczba postów: 794 Grupa: Robimy inst... Nie ma nic lepszego niż poczucie ciepła i komfortu w swoim własnym domu, zwłaszcza w chłodne dni. Dlatego też warto zainwestować w niezawodne i ekonomiczne rozw...
  • Jakie szambo? Liczba postów: 58 Grupa: Robimy inst... Szukasz skutecznych rozwiązań do oczyszczania szamba lub przydomowej oczyszczalni. To jak najbardziej warto zapoznać się z marką Biofos Professional https://skl...
  • problem Liczba postów: 2 Grupa: Robimy inst... Inwestując w hydrofor do studni abisyńskiej, warto pamiętać o sprawdzeniu, czy urządzenie spełnia wszystkie normy bezpieczeństwa i efektywności energetycznej. W...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19398 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 424

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >