Ogrzewanie podłogowe wylewka z keramzytobetonu

« Powrót do grupy: Robimy stropy i podłogi

25 sierpnia 2010, 12:06

Zgadzam sie: good 0 bad

Szukam porad ekspertów na temat ogrzewania podłogowego.

Jestem w trakcie budowy domu pasywnego.

Jako wylewkę na podłogówkę zamierzam dać keramzytobeton.

Materiał ten ma co prawda właściwości izolacyjne ale również bardzo dobrze akumuluje ciepło. Idea jest taka aby podłoga akumulowała ciepło i powoli je oddawała do budynku.

Przekrój podłogi: 16 cm
2 cm kamień/ terakota
9,5 cm keramzytobeton (między rurkami 11,5)
2 cm rury od podłogówki
3,5 cm styropian twardy z folią przytwierdzany klejem

Co o tym sądzicie?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 sierpnia 2010, 10:54

A przepraszam bardzo po co akumulacja ciepła w podłodze? Myślę, że nie jest to najlepszy pomysł. Jeśli zrobisz 9,5 cm kermazytobetonem to nagrzewanie pomieszczenia będzie naprawdę długo trwało, z tym że fakt faktem ciapło będzie się dłużej utrzymywać w mieszkaniu. A nie myślałeś może żeby zrobić cienką posadzkę która nagrzewa się bardzo szybko i nie będzie problemu kiedy wstaniesz rano i możesz zamarznąć ;)
No ale decyzja należy do ciebie

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 sierpnia 2010, 15:21

no właśnie o to chodzi aby długo utrzymywało ciepło.

dom ma być pasywny ;)

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• co zrobić z unoszeniem się paneli podłogowych? Liczba postów: 22 Grupa: Robimy stro... Na całe szczęście ja jeszcze nigdy takich sytuacji u siebie nie miałem o jestem zdania, że bardzo ważny jest właśnie wybór odpowiednich paneli podłogowych. U mn...
  • Wymiana podłogi Liczba postów: 5 Grupa: Robimy stro... Najlepiej ułożyć płyty OSB i na to podglad wyrównujący. -- Kris Profesjonalne kabiny ugul
  • Kolor podłogi i ścian Liczba postów: 28 Grupa: Robimy stro... Panele dostępne na stronie https://podlogi.kalisz.pl to produkty o wysokiej trwałości, idealne do pomieszczeń o dużym natężeniu ruchu, takich jak salon, korytar...
  • Podłogi Liczba postów: 236 Grupa: Robimy stro... Estetyka i autentyczność: https://panele-podlogowe.eu Niektóre panele podłogowe imitują naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień, zachowując autentyczny...
  • Podłogi drewniane - parkiet, deski... Liczba postów: 376 Grupa: Robimy stro... Osobiście uważam, że drewno naturalne na podłodze to najlepsza rzecz! To rozwiązanie zdrowe, bezpieczne i generalnie rekomendowane rodzinom z małymi dziećmi ;)....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19405 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 270

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >