Dzień Dobry,
Chciałam zadać pytanie dotyczące oświetlenia we
wnętrzu. Otóż uwielbiam przysiadywać w salonie na moim
bujanym fotelu i poczytać interesującą książkę,
niestety oświetlenie mnie dobija mam lampę stojącą
która mnie strasznie irytuje. Zanim pobiegnę do sklepu po
kolejny błędny zakup chciałam się zapytać jakie
oświetlenie będzie najbardziej pasowało.
offline srebrnakotka777 majster
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline newdesign ekspert
|
Witam, |
| |
Reklamy Google | |
offline emax kierownik
|
|
| |
|
W takim przypadku zdecydowanie odradzam ledy i świetlówki, gdyż bardzo męczą wzrok. Najlepszym rozwiązaniem było by umieszczenie na ścianie lub pod półkami nad biurkiem kilku punktów świetlnych. Nie muszą być one skierowane bezpośrednio na biurko, gdyż dają dużo jasnego światła, a a tym samym nie przeszkadzają. Przy takim rozwiązaniu należy jednak pamiętać, by ściana nie była pomalowana na biało, ponieważ jeszcze bardziej rozproszy to światło i będzie rażące. Jeśli natomiast miałabym polecić standardowe rozwiązanie to proszę kupić sobie zwykłą lampkę biurkową, która będzie dawała ciepłe, ale dosyć mocne światło. |
| |
offline niekumata inżynier
|
Może ma Pani pomysł jak oświetlić dom w nocy? Już
precyzuje o co chodzi?! |
| |
Reklamy Google | |
offline iciesla fachowiec
|
|
| |
|
'Niekumata' w takim przypadku fajnym rozwiązaniem będzie umieszczenie kilku małych punktów świetlnych przy listwie podłogowej lub zastosowania w tym miejscu listwy led. Istnieją mechanizmy, które umożliwiają samoczynne włączanie takiego światła po zmroku, jednak to już jest pytanie do ekspertów w tej dziedzinie. Dobrym rozwiązaniem byłaby również fotokomórka. |
Ten post był edytowany przez newdesign dnia: 12 lipca 2011, 13:29 | |
| |
offline srebrnakotka777 majster
|
|
| |
|
Ta lampa pochodzi akurat ze sklepu: http://swiatly.com/LAM-EXPORT-4220,a,sklep,p,
142.html |
| |
offline Bob Budowniczy inżynier
|
|
|