Poszukuję sprawdzonych sposobów na oszczędzanie mediów w domu( energia,woda). Albo jakieś pomysły. Przed rozpoczęciem budowy mając wiedzę na temat możliwego zaoszczędzenia mogę od początku budować tak aby później nie przerabiać lub uniknąć nietrafionych lub niepotrzebnych zakupów.
offline muzyka doświadczony
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline aniechto inżynier
|
W moim domu mam kilka sposobów. Chyba najwięcej bo nie liczyłem tego dokładnie to oszczędzam na studni głębinowej mam ją od początku więc nie liczyłem ile bym tracił korzystając tylko z wodociągu. Mam tą studnię i podlewam z niej ogród i myje samochody. Koszty wprawdzie nie są małe ale z pewnością się zwrócą. Baterie z końcówkami, które zmniejszają przepływ wody. O oszczędności informuje podana ilość litrów wody na minutę. Baterie termostatyczne, zanim ustawimy odpowiednią temperaturę pod prysznicem dużo wody puszczamy na marne. A tak praktycznie od razu leci ciepła woda. Dobra zmywarka, zaoszczędzi wodę a przede wszystkim czas. Strefa intensywna jaką mają zmywarki bosch pozwala myć wszystkie gary, mocno brudne i delikatnie zabrudzone. A więc nie trzeba poprawiać w zlewie i marnować wodę. |
| |
Reklamy Google | |
offline olampa majster
|
Jeżeli chcemy zaoszczędzić na energii warto spojrzeć na swoje urządzenia (pralki, lodówki, kuchenki itd.) pod kątem ich mocy. Możemy też zwrócić uwagę na oświetlenie do kuchni i rozważyć zakup energooszczędnych żarówek lub opraw ledowych z wbudowanymi żarówkami, które obecnie coraz częściej są produkowane przez firmy. Możemy montować ściemniacze w pomieszczeniach i jak najdłużej używajmy światła dziennego. |
Ten post był edytowany przez olampa dnia: 18 kwietnia 2013, 13:56 | |
| |
offline 1lazienka_pl majster
|
|
| |
Gość: razdwa praktykant |
Oprócz instalacji i zwrócenia uwagi na klasę urządzeń warto też pomyśleć czy nie tracisz na rachunkach przez głupie niedopatrzenia - np. cieknący kran. Czytałam ostatnio w serwisie z poradami oszczędnościowymi (bodajże czas na finanse) jak dużo można zaoszczędzić na tak małych rzeczach. |
| |
Reklamy Google | |
offline 1lazienka_pl majster
|
|
| |
offline kobieta pracująca doświadczony
|
|
| |
offline roter majster
|
Jeżeli nowy dom i mieszkanie to najlepiej sprzęt agd kupić dobrej klasy energetycznej, gdzie jest to możliwe to energooszczędne oświetlenie led i z pewnością rachunki za prąd będą niższe. |
| |
offline marsłup doświadczony
|
Najprostszy sposób oszczędzania to zwrócenie uwagi na to czy wszędzie mamy energooszczędne żarówki, gaszenie za sobą światła i zastanowienie się czy na pewno w danym momencie potrzebujemy żeby się wszystkie żarówki świeciły. Kolejna sprawa to np. wymiana czajnika elektrycznego na gazowy, to pewna oszczędność. Dobrze też dbać o to, by woda nie lała sie z kranu podczas gdy my robimy coś innego. Proste sposoby, ale często zapominamy o nich. |
| |
Gość: WeronikaW praktykant |
Jest bardzo dużo sposobów na oszczędzanie wody i energii
w domu. |
|