Witam.
zabieram się za wykonanie takiego multiurządzenia: grill,
wędzarnia oraz piec do chleba/pizzy. Może nie za wykonanie
a raczej za zaprojektowanie.
Wędzarnia i grill już jest rozpracowana a teraz pozostaje
mi kwestia pieca. Chciałbym żeby było to wykonane
następująco - w jednej kolumnie palenisko i piekarnik.
Palenisko na dole a piekarnik nad nim tak, żeby ciągłe
palenie w palenisku podtrzymywało temeperaturę w
piekarniku. W palenisku będę także palił na potrzeby
grilla. I teraz tak - całość gędzie wykonana z cegieł
szamotowych. Całość czyli ściany. Ale problemem jest
rozdzielenie paleniska od piekarnika. I tu są dwa
rozwiązania:
- oddzielę to płytą szamotową grubości 2,5cm
- oddzielę to płytą stalową. Taką jaką stosowano w
piecach węglowych dzięki czemu dodatkowo będzie można na
niej postawić garnek.
Początkowo myślałem o płycie szamotowej, ale nie wiem
czy palenie w palenisku doprowadzi do uzyskania dużej
temperatury w piekarniku? Zaczynam w to wątpić.Dlatego
pojawił się pomysł z płytą stalową. Dodatkowo boję
się,że płyta szmotowa 2,5 cm może pęknąć.
Czy ktoś może mi powiedzieć co zastosować do oddzielenie
paleniska i piecyka?? Jak to rozwiązać??
dzięki za pomoc
Gość: kam praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: janmuzyk@wp,pl praktykant |
Mam u siebie w kuchni trzon kuchenny węglowo-drzewny - 4 w
1 tj. trzon kuchenny,piekarnik, piec do chleba oraz lepka do
grzania siedzenia w zimie. |
| |
Reklamy Google | |
offline GREGOR majster
|
|
| |
Gość: Elvagabundo praktykant |
Witam ... posiadam piec kaflowy ... ma on około 8 lat ... nie za wielki .. bardzo dobrze się nagrzewa ... chciałbym zrobic następujacą rzecz ... czy można piec kaflowy wykorzystać jak np. kominek? czyli, włożyć wkład (grzewczy-nie wiem jak to sie fachowo zwie taki jak ma kominek) i rozprowadzić ciepłe powietrze na 3 inne pomieszczenia??? czy jest taka możliwosć? Oczywiście pieca nie chce przerabiać na kominek .. chciałbym włozyć wkład i dalej mieć piec kaflowy .. proszę o jakieś wskazówki .. |
| |
Gość: Elvagabundo praktykant |
Być może można puścić ciepłe powietrze z pieca na inne pomieszczenie uzywając np.elektrycznego wiatraczka który pomoże czy tez przyśpieszy nagrzewanie , niekoniecznie montując wkład w piecu .. może dałoby rady bez montażu jakiegokolwiek wkładu. Po prostu robiąc wyprowadzenie z samego pieca. Proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam .M.Klimek |
| |
Reklamy Google | |
offline Adrię doświadczony
|
No wow, świetny pomysł. Nie ma to jak własnoręcznie uwędzona wędlina https://www.dziennikwschodni.pl/artykuly-spon sorowane/jak-samemu-przygotowac-wedzona-wedline,n,1000236385 .html Też planuję zabrać za za zrobienie wędzarni, jednak nie myślałem o takim połączeniu 3 w 1. |
| |
offline kej_say fachowiec
|
Świetnie to wymyśliłeś, ja również jestem za swojskimi produktami. Jeśli chodzi o wędzarnie na działkę to jakie firmy możesz polecić? Zastanawiam się nad zakupem wędzarni firmy Fasanio. Korzystasz może z ich sprzętów? |
Ten post był edytowany przez kej_say dnia: 28 lipca 2022, 10:45 | |
| |
Gość: ytyiqww praktykant |
|
| |
Gość: htyit praktykant |
You will feel extremely excited when looking at this wonderful space. drift boss |
| |
Gość: suija praktykant |
Interesting topic for a blog moto x3m. I have been searching the Internet for fun and came upon your website. Fabulous post. Thanks a ton for sharing your knowledge! It is great to see that some people still put in an effort into managing their websites. I'll be sure to check back again real soon subway surfers unblocked. |
|