POMOCY!!

« Powrót do grupy: Robimy stropy i podłogi

21 grudnia 2007, 15:55

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam!
Mam problem. Remontuje mieszkanie z wielkiej płyty lata 80. Chcę zrobić podłogę w salonie o powierzchni 20m2. Problem polega na tym iż w środku pokoju jest niecka czyli zagłębienie sięgające max 5cm. Chciałem zrobić wylewkę lecz odradzono mi ze względu na wagę. Dodatkowym kłopotem jest lokal usługowy pod moim mieszkaniem w którym wyburzono ścianki. Proszę doradzić jakim lekkim materiałem można wyrównać podłogę nie idąc nią mocno do góry aby nie wystąpił ogromny próg przy przedpokoju. Dodam iż nową podłogę planuje wyłożyć panelami lub jak będzie trzeba np. deską barlinecką.
Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

2 stycznia 2008, 16:14

Zgadzam sie: good 0 bad

Wyburzenie ścianek na niższej kondygnacji nie ma żadnego znaczenia, jeśloi usunięto wyłącznie ścianki działowe.
Niwelacja posadzki do grubości 5 cm nie powinna pogorszyć wytrzymałości stropu, jeśli to obniżenie o 5 cm było błędem wykonawcy, a projekt przewidywał grubość płyty stropowej taką jaką ma np. w okolicy progów czy ścian. Jest jednak inny aspekt, który trzeba sprawdzić: czy te 5 cm nie jest spowodowane ugięciem płyty stropowej - jeśli jednak na niższej kondygnacji usunięto ścianę nośną?!!
Trzeba to sprawdzić, zanim podejmiesz swoje prace. Najlepiej skorzystaj z pomocy inżyniera budownictwa, który sprawdzi te i inne zagadnienia. Wtedy dopiero podejmie się decyzję jak i czym wyrównać nieckę!

Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Czy dywan sprawdzi się na płytkach? Liczba postów: 35 Grupa: Robimy stro... Zakup Dywanów w stylu Boho to inwestycja w unikalne i stylowe wnętrze. Taki dywan to nie tylko praktyczny dodatek, ale również element, który nadaje przestrzeni...
  • co zrobić z unoszeniem się paneli podłogowych? Liczba postów: 22 Grupa: Robimy stro... Na całe szczęście ja jeszcze nigdy takich sytuacji u siebie nie miałem o jestem zdania, że bardzo ważny jest właśnie wybór odpowiednich paneli podłogowych. U mn...
  • Wymiana podłogi Liczba postów: 5 Grupa: Robimy stro... Najlepiej ułożyć płyty OSB i na to podglad wyrównujący. -- Kris Profesjonalne kabiny ugul
  • Kolor podłogi i ścian Liczba postów: 28 Grupa: Robimy stro... Panele dostępne na stronie https://podlogi.kalisz.pl to produkty o wysokiej trwałości, idealne do pomieszczeń o dużym natężeniu ruchu, takich jak salon, korytar...
  • Podłogi Liczba postów: 236 Grupa: Robimy stro... Estetyka i autentyczność: https://panele-podlogowe.eu Niektóre panele podłogowe imitują naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień, zachowując autentyczny...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 402

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >