PRAEFA

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

20 marca 2007, 15:42

Zgadzam sie: good 0 bad

Czy ktoś z forumowiczów spotkała się z systemem budowy domów PRAEFA ?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

15 kwietnia 2007, 23:33

Czy naprawde nikt nie budował się w tym systemie?? :(

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

4 czerwca 2007, 12:26

ja też podłączył bym się do pytania...mam nadzieje na dyskusje...a może jest to tak mało znany system??

Zgłoś | Cytuj | Link

4 czerwca 2007, 13:30

Ja budowałem w tej technologi i jestem bardzo zadowolony. Zima ciepło, latem chłodno. Koszt nie tak bardzo wysoki, a jesli spojrzy sie na szybkosc wykonania-- to rodzi same oszczednosci. Keramzytowe płyty pozwalaja oszczedzac czas.

Zgłoś | Cytuj | Link

4 czerwca 2007, 13:36

Keramzyt nie jest juz nowoscia ale przyszlosc ma jego wlasciwe wykorzystanie.
Zastosowanie energo-oszczednych form domow. Koszty wytworzenia skomplikowanych ksztaltow scian i dachow sa zbedne. Wieksza uwage nalezy zwrocic na funkcjonalnosc samego wnetrza tam gdzie przebywamy, pracujemy czy mieszkamy. Pamietajac przy projektowaniu domu o jego pozniejszej modernizacji
i przerobce - to jest nieuniknione!
Jesli istnieje mozliwosc budowania domow z absolutnie minimalna iloscia scian
nosnych np. tylko 2, to mamy mozliwosc i komfort w realizacji naszych pozniejszych pragnien. To powstajace nowe materialy ich zastosowanie pobudza
czlowieka do dzialania. Majac przestrzen (brak scian nosnych dzialowych) mamy
mozliwosc transformacji. Osobiscie jestem na etapie projektowania domu.
Szukam ciekawych rozwiazan, tanich, praktycznych.
Wiekszosc ludzi dysponuje ograniczonymi srodkami finansowymi.Drogie budownictwo
skraca inwestorowi zycie poprzes stres, wysilek itd. Dlatego budowanie nalezy dobrze przemyslec, nawet pod katem osob ktore beda musialy mieszkac w naszym
towarzystwie.
PYTANIE: czy keramzyt to tani* produkt w budownictwie? Czy ekologiczny? Czy energo-oszczedny (U= ca.03)? Nie musi byc trwaly ale czy stabilny na czas uzytkowania domu?
TANI - to znaczy jak dlugo musi pracowac sredniozarabiajacy pracownik na 1m kwadratowy sciany swojego domu z zastosowaniem plyt keramzytowych
Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

4 czerwca 2007, 15:18

Fajnie że temat się ruszył.
Maniek mam do Ciebie kilka pytań - jeżeli można :)
- co trzeba mieć przygotowane pod budowe?
- jakie fundamenty zastosowałeś pod swój domek?
- jakiej grubości są elementy (ściany) prefabrykatu?
- ile trwał montaż ścian prefabrykowanych?
- jakie ocieplenie zastosowano w Twoim budynku, jakiej grubości, czy firma wykonałe je kompleksowo czy był to Twój problem?
- czy elementy keramzytowe są żeczywiście tak dokładnie wykonane że nie potrzeba większych zabiegów tynkarskich?
Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrowionka.

Zgłoś | Cytuj | Link

4 czerwca 2007, 15:42

[quote=Anita.B]PYTANIE: czy keramzyt to tani* produkt w budownictwie? Czy ekologiczny? Czy energo-oszczedny (U= ca.03)?
Anito a który materiał budowlany jest ekologiczny? Bo to chyba kwestia dyskusyjna. A co do energooszczędności to we współczesnych rozwiązaniach uzyskuje się ją poprzez stosowanie odpowiednich izolacji cieplnych (np. ściany wielowarstwowe lub szkieletowe nie zapominając o odpowiedniej izolacji dachu, stropu, fundamentów, posadzek na gruncie czy oknach o wysokich parametrach) a nie poprzez uparte pędzenie w grubość ściany jednowarstwowej. Moim skromnym zdaniem materiały masywne takie jak np. keramzytobeton powinny stanowić część konstrukcyjną budynku i być jak najmniejszej grubości.

Do Maniek - czy może znasz jeszcze kogoś kto budował w tym sytemie? Jakie są jego odczucia?

Zgłoś | Cytuj | Link

19 listopada 2009, 22:00

Większość odpowiedzi na zadanie przez Ciebie pytania dostępne są na necie, wystarczy troche poszukać.
Jeśli jestes zainteresowany budową domu w technologii Praefa (podobniejak ja:)), to proponuję Ci zapoznać się z technologią fundamentu grzewczego Legalett i połączyć te dwie technologie. Jestem instalatorem instalacji sanitarnych i grzewczych i wydaje mi się, że to dobrze zda egzamin:) Mam tylko dwa zastrzeżenia! Nie należy "sprzęgać" Legalettu z kominkiem za pomocą termostatu, bo to nie może zdać egzaminu (na forum juz się spotkalem z tym problemem, więc jest to potwierdzone)! Druga sprawa, nie należy oszczędzać na wymienniku ciepła, bo on odpowiada za wydajność układu. Ponadto proponowałbym zainteresowanie się budową układu za pomocą agregatu z nagrzewnicą wodną i zasilenie go poprzez dwufunkcyjny kocioł gazowy. Jestem przekonany, że zasilanie agregatu z nagrzewnicą powietrzną zasilanego energią elektryczną może okazać się niewystarczające, jeśli ktoś nastawia się na "jechanie" na taryfie nocnej! A to prosta droga do wyzszych wydatków za ogrzewanie:O
Jest jeszcze jedna technologia, którą jestem poważnie zainteresowany do dogrzewania domu - maty kapilarne. Można je wykorzystać do ogrzewania podłogowego, choć w przypadku fundamentu grzewczego Legalett, to nie wchodzi w rachubę. Mają one za tę zaletę, że są bardzo lekkie i można je zabudować w ścianie, najlepiej zewnętrzenej (wówczas grzałaby cała sciana, lub w suficie. Na dogrzewanie maty kapilarne powinny świetnie się sprawdzić. To również nie jest tania technologia, ale maty kapilarne założyłbym tylko w pomieszczeniach, w których jest największe zapotrzebowanie na ciepło. Niewielka ilość płynu zarówno w jednym, jak i w drugim układzie, ich wspólne zasilanie piecem gazowym na pewno gwarantują ich wysoką wydajność.
Jeśli macie jakieś pytania, na które będę potrafił odpowiedzieć to zachęcam;)

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jakie okna dachowe? Liczba postów: 340 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 523 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Sypialnia Liczba postów: 51 Grupa: Technologie... Widziałam ostatnio świetną opcję na https://kefmeble.pl/ na wygodne i stylowe łóżka kontynentalne, które super sprawdzą się w sypialni – idealnie łączą elegancj...
  • jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....
  • Fotowoltaika Liczba postów: 161 Grupa: Technologie... Zdecydowałam się na montaż fotowoltaiki w domu i to była świetna decyzja. Wybrałam firmę SIB (fotowoltaika w bielsku białej) z Bielska-Białej i mogę ich szczerz...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 186

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >