Paraprzepuszczalność tynków cienkowarstwowych

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

12 marca 2008, 18:59

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam
Jaka jest paraprzepuszczalność n/w tynków? Czy w tym temacie są jakieś klasy?
1. Tynk mineralny
2. Tynk akrylowy
3. Tynk silikonowy
4. Tynk silikatowy
oraz klej z włóknem szklanym do położenia siatki.
Pytanie dotyczy zamiaru położenia na tynku wapienno-cementowym: siatki na kleju i tynku cienkowarstwowego z zachowaniem b. dobrych cech paraprzepuszczalnych.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

15 marca 2008, 20:46

Temat - rzeka. Konieczne informacje znajdziesz na www.bdb.com.pl

Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

1 kwietnia 2008, 03:02

Współczynniki dyfuzyjności są różne dla tej samej klasy materiału, ale różnych producentów.

MOżna przyjąc mi=
8-12 dla tynku mineralnego
12-18 dla silikatowego (zależy ile podleje producent akrylu)
12- 20 dla silikonowego
120 -200 tynk akrylowy
u dobrych producentów może być poniżej 50 .

Zaprawy zbrojące z dodatkiem dyspresji 8-12.
Dyspersyjne (tzw bezcementowe 80-150).

Zgłoś | Cytuj | Link

9 kwietnia 2008, 14:57

Podane wartości mi nie są prawdziwe. Nie będę komentował. Dla przykładu: wyprawy mineralnej poniżej mi = 10 nie spotkałem.

Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link

10 kwietnia 2008, 00:50

Użytkownik JBZ napisał: Podane wartości mi nie są prawdziwe. Nie będę komentował. Dla przykładu: wyprawy mineralnej poniżej mi = 10 nie spotkałem.

Jerzy Zembrowski

Wiem , ale nie powiem ??

Współczynniki poniżej 10 mają mineralne tynki renowacyjne.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

10 kwietnia 2008, 14:49

Tak, ale z pytania forumowicza wynikało jednoznacznie, że chodzi o cienkowarstwowe tynki na ocieplenia. Tynki renowacyjne, to zupełnie inna kategoria.

Ma pan sporą wiedzę, ale moim zdaniem zbyt szybko uogólnia. :wink:

Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link

10 kwietnia 2008, 20:03

Cienkowarstwowy tynk typu lekkiego również może mieć zbliżone parametry.

Szkoda, że Pana odpowiedzi są tak mało merytoryczne.

A propos wypowiedzi.
Czy Pana algorytmy obliczeniowe są w stanie wyliczyć występowanie glonów?
Tak domniemywam na podstawie Pana wypowiedzi.
Byłoby to niezwykle interesujące (no i nareszcie konkretne)

Zgłoś | Cytuj | Link

11 kwietnia 2008, 11:48

Użytkownik napisał: Temat - rzeka. Konieczne informacje znajdziesz na www.bdb.com.pl
jawna reklama (darmowa) bez proby udzielenia odpowiedzi :twisted:

Użytkownik napisał: Podane wartości mi nie są prawdziwe. Nie będę komentował. Dla przykładu: wyprawy mineralnej poniżej mi = 10 nie spotkałem.

a jakie sa prawdziwe wartosci Panie Zembrowski??
Zapewne konieczne informacje znajdze na www.bdb.com.pl :shock: :lol:

Panie Zembrowski .. regulamin forum pkt 5 ... jawnie lamie Pan zasady na forum ... widocznie administrator spi

:!: :evil:

Zgłoś | Cytuj | Link

12 kwietnia 2008, 19:30

Panie Radex
Czy lepiej żeby wielu było w nieświadomości i wyrzucało swoje ciężko zarobione pieniądze w błoto na skutek zawierzenia "fachowcom"? Czy lepiej pomóc?

Jak mam inaczej komuś zaoferować pomoc bez podania namiarów do siebie?

Panie sp5es
Tak, takie obliczenia wykonuję, ale nie tylko w aspekcie porastania glonami (to także), gdyż niezwykle ważnym jest kwestia wilgotności materiału termoizolacyjnego. Mało kto wie, że po ociepleniu np. styropianem czy wełną grubości 15 cm, w rzeczywistości pracuje ona w stanie mokrym i zachowuje się jak 8 cm materiału suchego tj. przy wsp. lambda = 0,04 W/mK ? Ludziska wywalają kasę na docieplenia ale potem nikt im nie sprawdza efektów! Ileż to mamy zgłoszeń, że dom po ociepleniu spala tyle samo co i przed? Tysiące!
Te i inne aspekty zawsze są podstawą przy wykonywaniu analiz c-w. Przecież nie zachwalam, żeby pobierać opłaty, a dla dobra sprawy.

Proszę nie mieć pretensji, iż nie podaję szczegółów, ale z tego żyję i nie mam żadnego powodu do ich ujawniania. Często podaję szczegóły, ale w artykułach w prasie technicznej budowlanej. Wkrótce ukaże się w całej Polsce w różnych pismach duży materiał na ten temat - w naszym www.bdb.com.pl także każdy może przeczytać - bezpłatnie!

Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link

12 kwietnia 2008, 19:53

Użytkownik napisał: Jak mam inaczej komuś zaoferować pomoc bez podania namiarów do siebie?

namiary mozna podac tylko oficjalnie nie lamiac regulaminu forum ... za reklame sie placi i juz !!!

Użytkownik napisał: Proszę nie mieć pretensji, iż nie podaję szczegółów, ale z tego żyję

wiec zaplac czlowieku a odpowiemy ??

Użytkownik napisał: Przecież nie zachwalam, żeby pobierać opłaty, a dla dobra sprawy.

nie zachwala Pan zeby pobierac oplaty ale Pan pobiera ??

Użytkownik napisał: w naszym www.bdb.com.pl także każdy może przeczytać - bezpłatnie!

to juz nic nie rozumiem .. najpierw Pan mowi ze z tego zyje potem ze to bezplatnie .. moze sie Pan zastanowi

skoro tam bezplatnie i jest juz opisane to co za problem skopiowac i wkleic tu na forum odpowiedz ??

no tak nikt nie zagladnie na Pana stronae a z tego jest kasa :) .. reklama zawsze jest platna a Pan lamie regulamin forum

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 580 Grupa: Technologie... Jeśli szukasz miejsca w którym znajdziesz szeroki wybór elementów instalacji hydraulicznych, sanitarnych, techniki grzewczej, a także wyposażenia łazienek to ko...
  • Jakie okna dachowe? Liczba postów: 375 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • Fotowoltaika Liczba postów: 165 Grupa: Technologie... Użytkownik charlotte160 napisał: Pompa ciepła o dobry wybór. Pozwala na ogrzanie domu niskim kosztem, jest energooszczędna i ekonomiczna. Na rynku jest wiele fi...
  • agencja Liczba postów: 4 Grupa: Technologie... Dais - https://dais.pl/ to agencja marketingowa, która łączy doświadczenie w social mediach z efektywnymi strategiami performance marketingowymi. Dzięki analizo...
  • Wyposażenie magazynu Liczba postów: 1547 Grupa: Technologie... Potrzebujesz osprzętu do wózków widłowych, który ułatwi Twoją pracę? Zajrzyj do Mipromet. Znajdziesz tam liny stalowe, uchwyty do beczek, trawersy, czy nakładki...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19449 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 275

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >