Paraprzepuszczalność tynków cienkowarstwowych

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

12 marca 2008, 18:59

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam
Jaka jest paraprzepuszczalność n/w tynków? Czy w tym temacie są jakieś klasy?
1. Tynk mineralny
2. Tynk akrylowy
3. Tynk silikonowy
4. Tynk silikatowy
oraz klej z włóknem szklanym do położenia siatki.
Pytanie dotyczy zamiaru położenia na tynku wapienno-cementowym: siatki na kleju i tynku cienkowarstwowego z zachowaniem b. dobrych cech paraprzepuszczalnych.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

15 marca 2008, 20:46

Temat - rzeka. Konieczne informacje znajdziesz na www.bdb.com.pl

Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

1 kwietnia 2008, 03:02

Współczynniki dyfuzyjności są różne dla tej samej klasy materiału, ale różnych producentów.

MOżna przyjąc mi=
8-12 dla tynku mineralnego
12-18 dla silikatowego (zależy ile podleje producent akrylu)
12- 20 dla silikonowego
120 -200 tynk akrylowy
u dobrych producentów może być poniżej 50 .

Zaprawy zbrojące z dodatkiem dyspresji 8-12.
Dyspersyjne (tzw bezcementowe 80-150).

Zgłoś | Cytuj | Link

9 kwietnia 2008, 14:57

Podane wartości mi nie są prawdziwe. Nie będę komentował. Dla przykładu: wyprawy mineralnej poniżej mi = 10 nie spotkałem.

Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link

10 kwietnia 2008, 00:50

Użytkownik JBZ napisał: Podane wartości mi nie są prawdziwe. Nie będę komentował. Dla przykładu: wyprawy mineralnej poniżej mi = 10 nie spotkałem.

Jerzy Zembrowski

Wiem , ale nie powiem ??

Współczynniki poniżej 10 mają mineralne tynki renowacyjne.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

10 kwietnia 2008, 14:49

Tak, ale z pytania forumowicza wynikało jednoznacznie, że chodzi o cienkowarstwowe tynki na ocieplenia. Tynki renowacyjne, to zupełnie inna kategoria.

Ma pan sporą wiedzę, ale moim zdaniem zbyt szybko uogólnia. :wink:

Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link

10 kwietnia 2008, 20:03

Cienkowarstwowy tynk typu lekkiego również może mieć zbliżone parametry.

Szkoda, że Pana odpowiedzi są tak mało merytoryczne.

A propos wypowiedzi.
Czy Pana algorytmy obliczeniowe są w stanie wyliczyć występowanie glonów?
Tak domniemywam na podstawie Pana wypowiedzi.
Byłoby to niezwykle interesujące (no i nareszcie konkretne)

Zgłoś | Cytuj | Link

11 kwietnia 2008, 11:48

Użytkownik napisał: Temat - rzeka. Konieczne informacje znajdziesz na www.bdb.com.pl
jawna reklama (darmowa) bez proby udzielenia odpowiedzi :twisted:

Użytkownik napisał: Podane wartości mi nie są prawdziwe. Nie będę komentował. Dla przykładu: wyprawy mineralnej poniżej mi = 10 nie spotkałem.

a jakie sa prawdziwe wartosci Panie Zembrowski??
Zapewne konieczne informacje znajdze na www.bdb.com.pl :shock: :lol:

Panie Zembrowski .. regulamin forum pkt 5 ... jawnie lamie Pan zasady na forum ... widocznie administrator spi

:!: :evil:

Zgłoś | Cytuj | Link

12 kwietnia 2008, 19:30

Panie Radex
Czy lepiej żeby wielu było w nieświadomości i wyrzucało swoje ciężko zarobione pieniądze w błoto na skutek zawierzenia "fachowcom"? Czy lepiej pomóc?

Jak mam inaczej komuś zaoferować pomoc bez podania namiarów do siebie?

Panie sp5es
Tak, takie obliczenia wykonuję, ale nie tylko w aspekcie porastania glonami (to także), gdyż niezwykle ważnym jest kwestia wilgotności materiału termoizolacyjnego. Mało kto wie, że po ociepleniu np. styropianem czy wełną grubości 15 cm, w rzeczywistości pracuje ona w stanie mokrym i zachowuje się jak 8 cm materiału suchego tj. przy wsp. lambda = 0,04 W/mK ? Ludziska wywalają kasę na docieplenia ale potem nikt im nie sprawdza efektów! Ileż to mamy zgłoszeń, że dom po ociepleniu spala tyle samo co i przed? Tysiące!
Te i inne aspekty zawsze są podstawą przy wykonywaniu analiz c-w. Przecież nie zachwalam, żeby pobierać opłaty, a dla dobra sprawy.

Proszę nie mieć pretensji, iż nie podaję szczegółów, ale z tego żyję i nie mam żadnego powodu do ich ujawniania. Często podaję szczegóły, ale w artykułach w prasie technicznej budowlanej. Wkrótce ukaże się w całej Polsce w różnych pismach duży materiał na ten temat - w naszym www.bdb.com.pl także każdy może przeczytać - bezpłatnie!

Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link

12 kwietnia 2008, 19:53

Użytkownik napisał: Jak mam inaczej komuś zaoferować pomoc bez podania namiarów do siebie?

namiary mozna podac tylko oficjalnie nie lamiac regulaminu forum ... za reklame sie placi i juz !!!

Użytkownik napisał: Proszę nie mieć pretensji, iż nie podaję szczegółów, ale z tego żyję

wiec zaplac czlowieku a odpowiemy ??

Użytkownik napisał: Przecież nie zachwalam, żeby pobierać opłaty, a dla dobra sprawy.

nie zachwala Pan zeby pobierac oplaty ale Pan pobiera ??

Użytkownik napisał: w naszym www.bdb.com.pl także każdy może przeczytać - bezpłatnie!

to juz nic nie rozumiem .. najpierw Pan mowi ze z tego zyje potem ze to bezplatnie .. moze sie Pan zastanowi

skoro tam bezplatnie i jest juz opisane to co za problem skopiowac i wkleic tu na forum odpowiedz ??

no tak nikt nie zagladnie na Pana stronae a z tego jest kasa :) .. reklama zawsze jest platna a Pan lamie regulamin forum

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jakie okna dachowe? Liczba postów: 339 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 522 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Sypialnia Liczba postów: 51 Grupa: Technologie... Widziałam ostatnio świetną opcję na https://kefmeble.pl/ na wygodne i stylowe łóżka kontynentalne, które super sprawdzą się w sypialni – idealnie łączą elegancj...
  • jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....
  • Fotowoltaika Liczba postów: 161 Grupa: Technologie... Zdecydowałam się na montaż fotowoltaiki w domu i to była świetna decyzja. Wybrałam firmę SIB (fotowoltaika w bielsku białej) z Bielska-Białej i mogę ich szczerz...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 175

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >