Pęknięcia elewacji

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

24 marca 2010, 10:02

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam,

dwa lata temu deweloper wybudował zespół domków w zabudowie szeregowej. Po kilku miesiącach (2-3) po położeniu elewacji zaczęły pojawiać się na niej pęknięcia – pionowe (także wzdłuż całej ściany), poziome (50-100 cm), skośne – szczególnie przy narożnikach okien – o grubości ok. 1mm-3 mm. Do tego czasu deweloper odmalował niektóre pęknięcia ponownie farba elewacyjną. Oczywiście na wiele się to nie zdało – pęknięcia dalej występują. Aktualną propozycją dewelopera jest pobranie wycinków elewacji o wymiarach 10x10 cm – przez wszystkie warstwy elewacji wraz z warstwą ocieplenia – czyli ok. 12 cm. Nie jestem przekonany, czy aż taka ingerencja jest potrzebna. M.in. dlatego, że deweloper próbuje znaleźć winnego wśród podwykonawcy, dostawcy lub producenta elewacji, co dla mnie nie ma znaczenia – deweloper zgodnie z umową odpowiada za całość, a przede wszystkim dlatego, że mam obawy czy nie pogorszą jeszcze bardziej elewacji – moim zdaniem bez zerwania jej w całości i położenia na nowo nie doprowadzą do stanu, który jest chociaż teraz. Np. po wycięciu i załataniu elewacji mogą powstać dodatkowe szpary przez które woda będzie powoli, lecz systematycznie, niszczyć nie tylko elewację ale i ściany budynku. Także obecne pęknięcia przyczyniają się z pewnością do powolnej degradacji elewacji. Uprzejmie proszę o obiektywną z boku ekspertyzę pt. co jest rzeczywistą przyczyną powstawania pęknięć, jakie są metody ich oceny (czy musi być tak inwazyjna jak wycinanie w głąb elewacji?) oraz metody kompletnej, prawdziwej naprawy.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,
MP

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

13 kwietnia 2010, 15:09

Zadziwiające jest, że z takim problemem idzie Pan na forum, a nie do specjalisty? Oczywiście, wykonawcy popełnili błędy. Za nie odpowiada developer, ale bez rzetelnej ekspertyzy, trudno będzie wyegzekwować usunięcie bubla. Czas nagli, i dopóki trwa gwarancja, trzeba działać. Naprawa będzie kosztowna.
Mogę zająć się tym tematem. Trzeba ustalić nie tylko przyczyny, ale także opracować metodę naprawy - w przeciwnym razie wykonawca będzie starał się najmniejszym kosztem zbyć zamalowując czy szpachlując pęknięcia.

Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 lutego 2015, 21:03

http://www.styroplast.pl/frezowanie_cnc - Dobry wybór.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jakie okna dachowe? Liczba postów: 339 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 522 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Sypialnia Liczba postów: 51 Grupa: Technologie... Widziałam ostatnio świetną opcję na https://kefmeble.pl/ na wygodne i stylowe łóżka kontynentalne, które super sprawdzą się w sypialni – idealnie łączą elegancj...
  • jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....
  • Fotowoltaika Liczba postów: 161 Grupa: Technologie... Zdecydowałam się na montaż fotowoltaiki w domu i to była świetna decyzja. Wybrałam firmę SIB (fotowoltaika w bielsku białej) z Bielska-Białej i mogę ich szczerz...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 196

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >