Podzielę się czymś bardzo szybkim, smacznym i pożywnym
co zagościło u nas w kuchni od niedawna.
Składniki:
400 g Makaron Penne
2 Puszki tuńczyka rozdrobnionego w oleju
Pół puszki pomidorów konserwowych (ew pasta pomidorowa) -
zblendowane
Suszone pomidory wedle uznania
Ser żółty - wedle uznania
1 cebula
3 ząbki czosnku
Cytryna
Natka swieżej pietruszki
Pieprz, sól, papryka
Przyrządzanie:
1. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. W międzyczasie
gotujemy makaron penne al dente.
2. Odlewamy na patelnię olej z tuńczyka, a także
odciskamy tuńczyka z oleju i także przelewamy na
patelnię.
3. Na tym oleju z tuńczyka dusimy cebulkę, po kilku
minutach dodajemy posiekane pomidory z odrobiną zalewy,
dodajemy przeciśnięty
czosnek i smażymy jeszcze chwilę.
4. Dodajemy pastę pomidorową, a także tuńczyka, mieszamy
i dusimy jakieś 5 min pod przykryciem.
5. Wsypujemy ugotowany makaron, solimy, pieprzymy i
przyprawiamy do smaku.
6. Podajemy gorące posypane startym serem, świeżą
pietruszką, a także skropione sokiem z cytryny.
Smacznego !
offline trepka90 doświadczony
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Sefir doświadczony
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Basixa praktykant
|
|
|