Składniki, 2
porcje:
• 2 papryki (żółta i czerwona)
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1/3 szklanki kaszy kuskus
• gorący bulion warzywny, około 1/3 szklanki
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 6 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na
połówki
• 2 - 3 łyżki orzeszków pinii, zgrillowanych na suchej
patelni
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 8 kosteczek sera feta
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Papryki przekroić w
poprzek na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych,
oprószyć solą oraz pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek.
Ułożyć na blaszce do pieczenia (w razie konieczności
przyciąć spód papryki) i wstawić do piekarnika na około
15 minut, aż papryka zmięknie a jej skórka lekko się
pomarszczy. Można też skorzystać z funkcji grilla w
piekarniku, wówczas czas pieczenia trzeba będzie
skrócić. Po podpieczeniu papryk nie wyłączać
piekarnika.
Kaszkę kuskus wsypać do miseczki, zalać wrzącym
bulionem 0,5 cm ponad poziom kaszy. Odstawić na kilka minut
aż kasza wchłonie cały płyn, następnie wymieszać
widelcem z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki,
doprawić solą oraz pieprzem.
Dodać pomidorki, orzeszki pinii, oliwę z oliwek, ser
feta, doprawić solą oraz pieprzem, delikatnie wymieszać.
Kuskusem wypełnić dolną część papryki i przykryć
drugą połówką, w odmiennym kolorze. Wstawić do
piekarnika (z funkcją grilla) i grillować jeszcze przez
około 5 - 10 minut, aż kuskus będzie gorący a ser się
roztopi.
offline Poncjusz majster
|
|
Ten post był edytowany przez Poncjusz dnia: 9 listopada 2011, 12:00 | |
| |
Reklamy Google |