Pieczona papryka nadziewana kuskusem

« Powrót do grupy: Przepisy kulinarne

9 listopada 2011, 11:59

Zgadzam sie: good 0 bad

Składniki, 2 porcje:

• 2 papryki (żółta i czerwona)
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1/3 szklanki kaszy kuskus
• gorący bulion warzywny, około 1/3 szklanki
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 6 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
• 2 - 3 łyżki orzeszków pinii, zgrillowanych na suchej patelni
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 8 kosteczek sera feta

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Papryki przekroić w poprzek na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych, oprószyć solą oraz pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na blaszce do pieczenia (w razie konieczności przyciąć spód papryki) i wstawić do piekarnika na około 15 minut, aż papryka zmięknie a jej skórka lekko się pomarszczy. Można też skorzystać z funkcji grilla w piekarniku, wówczas czas pieczenia trzeba będzie skrócić. Po podpieczeniu papryk nie wyłączać piekarnika.
Kaszkę kuskus wsypać do miseczki, zalać wrzącym bulionem 0,5 cm ponad poziom kaszy. Odstawić na kilka minut aż kasza wchłonie cały płyn, następnie wymieszać widelcem z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem.
Dodać pomidorki, orzeszki pinii, oliwę z oliwek, ser feta, doprawić solą oraz pieprzem, delikatnie wymieszać. Kuskusem wypełnić dolną część papryki i przykryć drugą połówką, w odmiennym kolorze. Wstawić do piekarnika (z funkcją grilla) i grillować jeszcze przez około 5 - 10 minut, aż kuskus będzie gorący a ser się roztopi.

Ten post był edytowany przez Poncjusz dnia: 9 listopada 2011, 12:00
Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

 Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy


Ostatnio na forum

  • Kebab w kajzerce Liczba postów: 10 Grupa: Przepisy ku... Miłośnicy kuchni bliskowschodniej, którzy szukają miejsca, gdzie mogą zjeść dobry kebab w Warszawie, znajdą wiele interesujących propozycji w różnych częściach....
  • Jakie słodycze najbardziej lubicie Liczba postów: 98 Grupa: Przepisy ku... Dla mnie przede wszystkim ważne jest to, aby słodycze były zdrowe, miały dobry skład i były pozbawione cukrów. No i powiem wam, że teraz nawet znalazł...
  • Szybki przepis na kurczaka Liczba postów: 59 Grupa: Przepisy ku... A sezam dajecie? Posypujecie nim potrawę? Ja to uwielbiam, kupuję w wielkich workach na https://sklepagnex.pl/pl/p/Sezam-1-kg/10 32 i w sumie dodaję do większoś...
  • Dobra wyciskarka do soków Liczba postów: 27 Grupa: Przepisy ku... Kupiłam fajną wyciskarkę jakiś czas temu od Zelmera i spisuje się doskonale. Nie jest to najtańsza rzecz, ale gdy decydujemy się już na zakup czegoś takiego, to...
  • Pyszna tarta Liczba postów: 18 Grupa: Przepisy ku... Charakterystyczną cechą polskich wypieków świątecznych jest ich bogactwo smaków i aromatów. Każdy region Polski ma coś wyjątkowego do zaoferowania – od kujawski...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 164

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >