Witam mam zamiar postawić przybudówkę 6.4 m po całej długości domu (10m) pod nią chcę zrobić piwnicę.Dom istniejący stoi na fundamencie około 50cm w ziemi może trochę głębiej. Część którą mam zamiar dobudować chce postawić na osobnych fundamentach. Generalnie planuje aby część dobudowana była w innym poziomie niż istniejąca. Mimo to musiałbym fundamenty pod nową część usadowić głębiej niż istniejące około 100-130 cm, dlatego że chce aby było przejście pomiędzy dwiema częściami przy pomocy 3-4 schód. Mam zamiar większość prac robić sam bo trochę kiedyś pracowałem w zawodzie budowlańca. I nawet szkolę taka skończyłem ale z tym fundamentem nie mam pojęcia co zrobić. Czy można dolać pod fundament warstwę powiedzmy metra betonu robiąc to odcinkami po ok 1 m.( znaczy wykopać tyle zalać po jakimś czasie następny czy takie coś jest możliwe??? A drugie pytanie to gdybym zmienił zdanie i nie zrobił piwnicy pod całą dobudówką a częścią to jaka musiała by być odległość pomiędzy części istniejącą bez piwnicy a piwnicą którą bym przesunął od budynku aby chociaż garaż się zmieścił resztę fundamentu zrównałbym oczywiście do istniejącego. Mam nadzieje że udało mi się to jakoś w miarę logicznie sprecyzować i bardzo proszę o odpowiedzi na moje pytania.
offline jachu33333 praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline gabon fachowiec
|
Radzę pytać o to realizatora budowy, ewentualnie projektanta - http://archon.pl/projekty-domow-parterowych-p c1073 Piwnica ma swoje wymagania i żeby faktycznie później coś zmieniać, należy zwrócić uwagę na szereg istotnych kwestii. |
| |
Reklamy Google | |
offline e-rzecznik Knauf Therm fachowiec
|
Prosze również zwrócić uwagę na sposób izolacji ścian
fundamentowych - zarówno cieplnej jak i hydroizolacji.
Prace te trzeba wykonać prawidłowo podczas etapu budowy,
bo w późniejszym okresie praktycznie nie da sie ich już
ponowić. Dlatego załaczam opis prawidłowego postepowania
podczas ich wykonywania, który przygotowali specjaliści
Knauf Therm: |
| |
offline Paweł1985 kierownik
|
Trafilem ostatnio w necie, na jakims innym forum, na ciekawy pomysl - a mianowicie piwniczka ogrodowa z szamba betonowego. Kupuje sie szambo, wkopuje sie je w ziemie (troche wystaje), zasypuje ziemia z gory, robi wentylacje, drzwi i ponoc jest stala temperatura caly rok 4-8C ? |
| |
Gość: cardman praktykant |
Lepiej w takim wypadku zgłosić się do firmy, która zajmuje się wykonywaniem wykopów pod fundamenty. Od siebie mogę wam polecić firmę www.robotyziemneladniak.pl Zajmują się wykonywaniem wykopów pod fundamenty i mają w tym spore doświadczenie. |
| |
Reklamy Google | |
offline jamajka fachowiec
|
Często zdarza się tak, że niestety nie mamy możliwości posiadania piwnicy ani również żadnej komórki lokatorskiej. Właśnie dlatego ja chciałbym każdemu zaprosić do przeczytania wpisu ze strony https://www.24kato.pl/self-storage-pomieszcze nia-magazynowe-zamiast-komorki-lokatorskiej gdzie bardzo fajnie określono to czym są rozwiązania typu self storage. |
| |
Gość: Addamm82 praktykant |
Wilgoć w piwnicy to problem, z którym boryka się wiele domów - https://newbridge.com.pl/wilgoc-w-piwnicy-jak -sie-jej-pozbyc/ . Jej obecność nie tylko wpływa na komfort życia, ale może także prowadzić do poważnych uszkodzeń konstrukcji budynku oraz rozwoju pleśni i grzybów. Aby uniknąć tych kłopotów, warto zainwestować w odpowiednią wentylację oraz osuszenie piwnicy. Regularne sprawdzanie poziomu wilgoci i stosowanie środków osuszających może znacząco poprawić stan pomieszczenia. |
|