Do takiego domu polecam system rekuperacji - wymiany powietrza na świeże bez utraty ciepła. Firma, która buduje mój dom (www.itodesign.pl) przekonała mnie właśnie do takiego rozwiązania. Bardzo dużo osób teraz się na to decyduje zamiast typowej klimatyzacji czy zwykłej wentylacji.
offline ewaboberr doświadczony
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline My-house.com.pl majster
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline JanuJanu fachowiec
|
|
| |
Gość: gość praktykant |
|
| |
offline zbuntowany_anioł fachowiec
|
No i bardzo słusznie. Domy pasywne to świetne rozwiązanie, duży komfort i przede wszystkim perspektywa oszczędności. Słyszy się o nich wiele pozytywów, można o nich przeczytać również tutaj, http://teberia.pl/domy-pasywne-i-energooszcze dne-jakie-sa-koszty-budowy-i-utrzymania/. Ja, gdybym miała taką możliwość i stosowny nakład finansowy, w ogóle bym się zastanawiała. |
Ten post był edytowany przez zbuntowany_anioł dnia: 13 listopada 2019, 11:25 | |
| |
Reklamy Google | |
offline e-rzecznik Knauf Therm fachowiec
|
Podstawą domu pasywnego są bardzo dobrze ocieplone przegrody, których współczynnik przenikania ciepła U powinien wynosić nie więcej niż 0,15 W/m2K. Tego typu budynki wznosi się zazwyczaj w tradycyjnej w technologii ścian dwuwarstwowych, gdzie częścią konstrukcyjną jest beton komórkowy czy ceramika budowlana, a częścią ociepleniową – styropian. Odpowiednim rozwiązaniem dla budownictwa pasywnego są płyty z domieszką grafitu o współczynniku przewodzenia ciepła lambda 0,031 W/mK. Mogą być dostępne nawet w grubościach do 30 cm, dzięki czemu pozwalają z łatwością zrealizować ściany w standardzie pasywnym: https://www.knauf-industries.pl/products,prod uct,204,etixx-fasada--31.html |
| |
offline vladi_meer praktykant
|
W przypadku planowania budowy domu pasywanego zastanowiłbym się na wyborem betonu komórkowego termalica.pl/beton-komorkowy/ jako materiału budowlanego. Osobiście uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie ze względu na korzystne właściwości termiczne. |
| |
Gość: Dawwid praktykant |
Bardzo dobrze sprawdzają się KMT Supertherm 90. Warto postawić na takie drzwi, które skutecznie izolują od hałasu, jak również od zimna. Tu mamy skrzydło o grubości 90 mm, które jest wypełnione pianą. Do tego są izolowane ościeżnice, więc będzie ciepło. Na te drzwi można dostać dofinansowanie, więc to dodatkowy plus |
|