Plusy i minusy ogrzewania podłogowego

« Powrót do grupy: Robimy stropy i podłogi

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

6 marca 2011, 15:50

Zgadzam sie: good 0 bad

Ogrzewanie podłogowego to nowoczesne rozwiązdanie na ogrzewanie domu. Jedank ma ono swoje wady i zalety. Czy ogrzewanie podłogowe warto instalawać?

Plusy ogrzewania podłogowego:
-Ogrzewanie podłogowe to nic innego jak grzejnik w posadzce. Rozmiar powierzchni grzewczej jest równy wymiarowi całego pomieszczenia, dzięki temu całe pomieszczenie jest równomiernie ogrzewane.
-Głównym przewodnikiem ciepła są ludzkie nogi, dlatego nawet, gdy brakuje ogrzewania podłogowego w domu a powietrze jest nagrzane możemy odczuwać zimno. Inaczej jest w przypadku ogrzewania domu podłogówką, ciepło pod stopami sprawiam, że mamy wrażenie, że temperatura powietrza jest o kilka stopni wyższa a to sprzyja naszemu samopoczuciu.
-Stosując podłogówke eliminujemy cyrkulacje powietrza, która zachodzi w instalacji z grzejnikami. Oznacza to, że kurz w pomieszczeniu nie krąży razem z ciepłym powietrzem.
-Ogrzewanie podłogowe w połączeniu z pompą ciepła zapewnia nam oszczędność energii a co za tym idzie mniejsze koszty ogrzewania domu.
-Grzejniki często wyglądają niekorzystnie i zajmują dużo miejsca. W instalacji ogrzewania podłogowego nie ma tego problemu, ponieważ grzejnikiem jest posadzka. Daje nam to większą swobodę aranżacji pomieszczenia.
Wady ogrzewania podłogowego:
-Największym minusem ogrzewania podłogowego jest bez wątpienia koszt, jaki musimy ponieść podczas instalacji. Jednak minus ten staję się plusem po kilku latach użytkowania, ponieważ oszczędzamy na energii cieplnej
-Instalacja ogrzewania podłogowego jest raczej nie możliwa do wykonania w lokalach użytkowanych. Chcąc instalować ogrzewanie podłogowe w użytkowany miejscu musimy liczyć się z tym, że konieczny będzie demontaż całej posadzki a co z tym idzie zrywanie drogiej glazury.

Jak widać ogrzewanie podłogowego ma swoje wady i zalety. To co wybierzemy zależy głownie od naszej wyobraźni, w końcu jest jeszcze wiele rozwiązań...

http://www.mojebudownictwo.blogspot.com/

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

11 marca 2011, 10:08

Myślę, że większość plusów przemawiająca za ogrzewaniem podłogowym i sprawi że nadal będzie jednym z najczęściej wybieranych systemów grzewczych

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

20 czerwca 2012, 11:07

Wiem, że koszty tradycyjnego ogrzewania mogą być sporo niższe. Mamy nowy zestaw c.o. ze sklepu e-inclusive. Różnice w kosztach są duże - teraz oczywiście sporo mniejsze - to była dobra inwestycja.

Zgłoś | Cytuj | Link

2 października 2012, 18:49

Ogrzewanie podłogowe jest bardzo popularnym rozwiązaniem i w zasadzie ciężko mówić o jego minusach,wg mnie ma same plusy.

Zgłoś | Cytuj | Link

30 października 2012, 17:38

Mnie ciekawi jaki jest miesięczny koszt takiego ogrzewania.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 listopada 2012, 20:49

Cięzko powiedziec,bo to już zalezy konkretnie od tego jaką mamy powierzchnię grzewczą. To w zasadzie jedyny wyznacznik. Poczekajmy jeszcze na dalsze wypowiedzi forumowiczów.

Zgłoś | Cytuj | Link

12 grudnia 2012, 12:43

U znajomych ogrzewanie takie jest zastosowane w kilku miejscach np w kuchni, salonie, przedpokoju, na piętrze w łazience oraz w korytarzu, nie wyobrażam sobie spadania w takim cieple więc pełne ogrzewanie podłogowe nie jest dla mnie. Dla chcących poczuć trochę komfortu nie potrzeba niszczyć całej podłogi i można zastosować elektryczną matę grzewczą. http://megastore.pl/33270,Mata-grzejna-Devi-DTIF-150W-m2-150 0W-05m-x-20m.html

Zgłoś | Cytuj | Link

2 stycznia 2013, 18:01

robiac ogrzewanie podłogowe pamietaj żeby wybrac odpowednia firme posadzkarka ponieważ zle wykonana wylewka na ogrzewaiu połogowym niesie ze soba mnustwo problemów i wtedy posypia sie same minusy

Zgłoś | Cytuj | Link

1 lutego 2013, 09:23

You put the lime in the coocnut and drink the article up.

Zgłoś | Cytuj | Link

23 kwietnia 2013, 09:27

najważniejszym plusem ogrzewania podłogowego jest fakt, że po wyjściu z kąpieli możemy stanąć na ciepłej posadzce :) uwielbiam to i każdemu bardzo polecam- super sprawa. Jeżeli nie zdecydowałeś się na konkretną firmę, to polecam firmę TECE, mają teraz ciekawe promocje, przy kupnie rozdzielacza ogrzewania podłogowego można dostać profesjonalną odzież roboczą http://www.tece.pl/pl/aktualno%C5%9Bci/tece+w+mediach/Wiosen na+Promocja+TECEfloor+_237_633.html

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Czy dywan sprawdzi się na płytkach? Liczba postów: 35 Grupa: Robimy stro... Zakup Dywanów w stylu Boho to inwestycja w unikalne i stylowe wnętrze. Taki dywan to nie tylko praktyczny dodatek, ale również element, który nadaje przestrzeni...
  • co zrobić z unoszeniem się paneli podłogowych? Liczba postów: 22 Grupa: Robimy stro... Na całe szczęście ja jeszcze nigdy takich sytuacji u siebie nie miałem o jestem zdania, że bardzo ważny jest właśnie wybór odpowiednich paneli podłogowych. U mn...
  • Wymiana podłogi Liczba postów: 5 Grupa: Robimy stro... Najlepiej ułożyć płyty OSB i na to podglad wyrównujący. -- Kris Profesjonalne kabiny ugul
  • Kolor podłogi i ścian Liczba postów: 28 Grupa: Robimy stro... Panele dostępne na stronie https://podlogi.kalisz.pl to produkty o wysokiej trwałości, idealne do pomieszczeń o dużym natężeniu ruchu, takich jak salon, korytar...
  • Podłogi Liczba postów: 236 Grupa: Robimy stro... Estetyka i autentyczność: https://panele-podlogowe.eu Niektóre panele podłogowe imitują naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień, zachowując autentyczny...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (3)

gości: 550

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >