Płyta GK na drewnianej ścianie (stare budownictwo)

« Powrót do grupy: Wykańczamy budynek

1 czerwca 2010, 18:48

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam.

Chce zrobić okładziny starych drewnianych ścian z bali za pomocą g-k. Wydaje mi się, że najkorzystniej było by postawić stelaż z profili bezpośrednio przy ścianie (przedsciankowy) i do takiego stelaża montować płyty. Chciałem dowiedzieć się czy w takim wypadku, muszę zabezpieczyć jakoś starą ścianę drewnianą (folia paraizolacyjna, itp.) Czy ta drewniana ściana nie będzie oddziaływać na postawioną ściankę g-k (wilgoć itp.)? Ewentualnie gdybym chciał jeszcze ułożyć wełnę mineralną, czym zabezpieczyć wełnę od strony drewnianej ściany a czym od strony płyt gipsowych?

Dowiedziałem się także, że można wykonać tzw. stelaż okładzinowy. Mam tylko pytanie czy można go wykonać np. wtedy kiedy ściana jest nie równa, powiedzmy wychodzi 5 cm różnicy na całości, a chciałbym postawić gk prosto. Uwzględniając że profil UD30 byłby stabilnie zamontowany w podłodze i w stropie. Czy w tym wypadku mimo wszystko lepiej będzie postawić zwykły stelaż przedściankowy.

Rozumiem, że różnice między stelażem okładzinowym a przedściankowym to: niższa cena za materiały, i uzyskanie większej powierzchni pokoju ? Czy są jeszcze jakieś inne korzyści ?

Dołożę do tego tematu jeszcze jedno pytanie. Powiedzmy, że postawiłem ścianki działowe. Chce, zrobić sufit podwieszany tez gk. W jaki sposób przymocować profile UD30 do ściany wykonanej już z gk, żeby konstrukcja sufitu była stabilna. Może na na tyle długich wkrętach, żeby łapały drewnianą ścianę. Lub blachowkrętami przez płytę gk w pionowe profile ściany?

Dziękuje za zainteresowanie tematem.

Z góry dziękuję za pomoc

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 czerwca 2010, 14:46

Stelaż powinien być okładzinowy a nie przedściankowy, a paroizolacja od strony wnętrza ale od ścian zewnętrznych przy samej płycie.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

19 czerwca 2010, 00:08

okladzinowy ... do welny nie moze dostawac sie wilgoc ani z pomieszczenia, ani od zewnatrz ... UD30 montuj albo do profili, albo do drewna ( o ile nie jest za daleko)

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• umywalka z marmuru Liczba postów: 5 Grupa: Wykańczamy... Szukałem miejsca, które oferuje ciekawe promocje i bonusy, bo lubię sprawdzać nowe rzeczy. Tak trafiłem na kliknij tutaj i nie zawiodłem się. Strona ma naprawdę...
  • Maszyny budowlane - wybór Liczba postów: 6 Grupa: Wykańczamy... Jeśli poszukujesz niezawodnego źródła sprężonego powietrza o stabilnych parametrach, warto zwrócić uwagę na sprężarki śrubowe o stałej wydajności. Ich specyfika...
  • Okna do domu Liczba postów: 52 Grupa: Wykańczamy... Okna mam już wybrane, teraz zastanawiam się nad samym wykończeniem czyli parapetami. Na rynku opcji jest wiele. Parapety PCV są wykonane z twardego polichlorku....
  • Magazyn Liczba postów: 869 Grupa: Wykańczamy... Na pewno warto tutaj wyróżnić o firmie http://ejko.com.pl/ , która nawet nie tylko oferuje magazynowanie, ale i rozładunek kontenera i inne prz...
  • Szafki szkolne Liczba postów: 3 Grupa: Wykańczamy... Z tego co słyszałam, to kolorowe szafki szkolne zachęcają dzieci do porządku i organizacji. Są praktyczne, trwałe i dostępne w różnych rozmiarach, idealne dla....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19488 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 221

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >