Płyta GK na drewnianej ścianie (stare budownictwo)

« Powrót do grupy: Wykańczamy budynek

1 czerwca 2010, 18:48

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam.

Chce zrobić okładziny starych drewnianych ścian z bali za pomocą g-k. Wydaje mi się, że najkorzystniej było by postawić stelaż z profili bezpośrednio przy ścianie (przedsciankowy) i do takiego stelaża montować płyty. Chciałem dowiedzieć się czy w takim wypadku, muszę zabezpieczyć jakoś starą ścianę drewnianą (folia paraizolacyjna, itp.) Czy ta drewniana ściana nie będzie oddziaływać na postawioną ściankę g-k (wilgoć itp.)? Ewentualnie gdybym chciał jeszcze ułożyć wełnę mineralną, czym zabezpieczyć wełnę od strony drewnianej ściany a czym od strony płyt gipsowych?

Dowiedziałem się także, że można wykonać tzw. stelaż okładzinowy. Mam tylko pytanie czy można go wykonać np. wtedy kiedy ściana jest nie równa, powiedzmy wychodzi 5 cm różnicy na całości, a chciałbym postawić gk prosto. Uwzględniając że profil UD30 byłby stabilnie zamontowany w podłodze i w stropie. Czy w tym wypadku mimo wszystko lepiej będzie postawić zwykły stelaż przedściankowy.

Rozumiem, że różnice między stelażem okładzinowym a przedściankowym to: niższa cena za materiały, i uzyskanie większej powierzchni pokoju ? Czy są jeszcze jakieś inne korzyści ?

Dołożę do tego tematu jeszcze jedno pytanie. Powiedzmy, że postawiłem ścianki działowe. Chce, zrobić sufit podwieszany tez gk. W jaki sposób przymocować profile UD30 do ściany wykonanej już z gk, żeby konstrukcja sufitu była stabilna. Może na na tyle długich wkrętach, żeby łapały drewnianą ścianę. Lub blachowkrętami przez płytę gk w pionowe profile ściany?

Dziękuje za zainteresowanie tematem.

Z góry dziękuję za pomoc

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 czerwca 2010, 14:46

Stelaż powinien być okładzinowy a nie przedściankowy, a paroizolacja od strony wnętrza ale od ścian zewnętrznych przy samej płycie.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

19 czerwca 2010, 00:08

okladzinowy ... do welny nie moze dostawac sie wilgoc ani z pomieszczenia, ani od zewnatrz ... UD30 montuj albo do profili, albo do drewna ( o ile nie jest za daleko)

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Malowanie dachu Liczba postów: 6 Grupa: Wykańczamy... If you're thinking about refreshing your roof, choosing the right roofing works, including painting and maintenance, can make a significant difference. Just lik...
  • jaka szafa? Liczba postów: 54 Grupa: Wykańczamy... Jeśli marzysz o idealnej organizacji przestrzeni w swoim domu, sprawdź ofertę szaf i garderób na wymiar wykonanych przez Megan Design https://megandesign.pl/rea...
  • Wiertło do konfirmatów Liczba postów: 7 Grupa: Wykańczamy... Regeneracja wierteł to idealne rozwiązanie, gdy zależy Ci na przedłużeniu żywotności narzędzi, które wykorzystujesz w swojej pracy. Dzięki procesowi regeneracji...
  • Wykończenie domu Liczba postów: 11 Grupa: Wykańczamy... That's awesome! It sounds like the Zoya Home team did an incredible job on your project, and what a thoughtful surprise for your wife! Glad everything worked ou...
  • prezent dla narzeczonej Liczba postów: 77 Grupa: Wykańczamy... Złote kolczyki https://www.karkosik.pl/21-zlote-kolczyk i to idealny wybór dla osób ceniących ponadczasową elegancję. Wykonane z wysokiej jakości złota, nadają s...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19405 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 318

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >