Poręcze do ćwiczeń

« Powrót do grupy: Trudne tematy

1 kwietnia 2025, 08:19

Zgadzam sie: good 0 bad

Które z nich byście wybrali na własne potrzeby - https://hop-sport.pl/porecze-do-cwiczen? Czy to już jakość, która powinna spełnić oczekiwania? Bo wydaje mi się, że pod względem ceny do jakości wypada to super. Czego jednak można się spodziewać? Te zaawansowane zestawy wystarczą do każdej aktywności, prawda?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

1 kwietnia 2025, 08:39

Zgadzam sie: good 0 bad

Jeśli chodzi o wybór poręczy do ćwiczeń, to wszystko zależy od tego, jakie masz potrzeby i ile miejsca możesz na nie przeznaczyć. Sam kiedyś długo zastanawiałem się nad tym tematem, bo chciałem sprzęt, który będzie solidny, stabilny i jednocześnie nie zajmie połowy mieszkania. Po długim przeszukiwaniu różnych modeli i porównywaniu opinii w końcu zdecydowałem się na wolnostojące poręcze do dipów i podciągania nóg. To był strzał w dziesiątkę, bo okazały się bardzo uniwersalne – mogę na nich robić nie tylko dipy, ale też L-sity, podciąganie kolan do klatki i wiele innych ćwiczeń na core oraz górne partie ciała.

Najważniejsze przy wyborze poręczy jest to, żeby były stabilne i dobrze wykonane. Wiele modeli dostępnych na rynku niestety jest albo zbyt lekkich, przez co się bujają, albo mają źle dobrane wymiary, co utrudnia wykonywanie niektórych ćwiczeń. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, czy podstawa jest wystarczająco szeroka, czy konstrukcja ma odpowiednią nośność i czy całość jest wykonana z solidnych, najlepiej stalowych elementów. Jeśli masz trochę więcej miejsca i chcesz ćwiczyć bardziej kompleksowo, można też pomyśleć o poręczach montowanych do ściany albo połączonych ze stacją do podciągania – wtedy możliwości treningowe rosną jeszcze bardziej.

Dla osób trenujących w domu świetnym wyborem są też tzw. poręcze paraletki, czyli niskie uchwyty do pompek i ćwiczeń gimnastycznych. Można je łatwo schować, są lekkie i pozwalają na wykonywanie wielu ćwiczeń siłowych z ciężarem własnego ciała. Nie zastąpią pełnowymiarowych poręczy do dipów, ale świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie treningu, zwłaszcza jeśli zależy Ci na pracy nad siłą chwytu i stabilizacją.

Podsumowując, jeśli masz miejsce, wybierz stabilne, wolnostojące poręcze o solidnej konstrukcji – będą najbardziej uniwersalne. Jeśli dysponujesz mniejszą przestrzenią, a zależy Ci głównie na dipach, warto rozważyć montowane na ścianie. A jeśli szukasz mobilnego sprzętu, który łatwo schować, to paraletki też będą dobrą opcją. Wszystko zależy od Twojego stylu treningu i możliwości przestrzennych.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Kursy i szkolenia dla dorosłych Liczba postów: 130 Grupa: Trudne tema... Ciągle zmieniają się przepisy prawa, pojawiają się nowe obowiązki, ale też większa odpowiedzialność za każdy błąd. Osoby zajmujące się kadrami powinny być zawsz...
  • Firma transportowa Liczba postów: 100 Grupa: Trudne tema... Przeprowadzka potrafi być wymagającym doświadczeniem, więc w tej sprawie należy zaufać firmie, która podejdzie do tego zlecenia w pełni profesjonalnie. Sądzę, ż...
  • Kontener magazynowy- warto? Liczba postów: 53 Grupa: Trudne tema... A jeśli szukasz praktycznego rozwiązania na tymczasowe stanowisko dla ochrony lub punktu kontrolnego, warto zainteresować się czymś takim jak kontener stróżówka...
  • Jak przygotować się do przeprowadzki? Liczba postów: 57 Grupa: Trudne tema... Jeżeli jesteśmy w temacie transportu to polecam wybrać dobrą firmę, która oferuje właśnie usługi transportowe. Ja w zeszłym roku korzystałem z pomocy firmy z M...
  • auto firmowe Liczba postów: 102 Grupa: Trudne tema... Ze swojej strony mogę Wam wszystkim polecić usługi, z których sam korzystam i jestem bardzo zadowolony. Jeżeli zastanawiacie się nad zakupem samochodu, to polec...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19625 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 209

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >