Poroterm zamiast betonu komorkowego??

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3  ▸

13 marca 2009, 22:07

Zgadzam sie: good 0 bad

Ooo? Do tej pory pod względem energooszczędności najlepiej wypadał chyba Ytong, tyle tylko, ze ten przy grubości 36,5 cm ma 0,29 cm.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

14 marca 2009, 23:51

To ja od siebie dodam tylko, że są też bloczki Ytong w odmianie PP 1,5/0,35 o współczynniku U [W/m2K)]= 0,25. Współczynnik U=0,23 oferują bloczki Ytong gr. 40 cm, w odmianie PP 1,5/0,35.
Dla zainteresowanych budową w systemie Silka/Ytong polecam bezpłatny program Xella Ekspert Budowy. Więcej na www.ilifo.pl
Do uzyskania darmowy Kupon Rabatowy na zakup bloczków Silka i Ytong.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

16 marca 2009, 19:15

A mam takie pytanie jak już jesteśmy przy Porothermie - czy podana cena 5,30zł za P 11,5 P+W w porównywarce to dobra cena czy szukać dalej ? Bo tu mi w sumie i transport pasuje ?
Dzięki za odpowiedź
Pozdrowienia

Zgłoś | Cytuj | Link

16 kwietnia 2009, 16:08

Transport to teraz nie problem, bo można np. zamówić materiały budowlane przez internet i dowiezie je firma kurierska. Takie możliwości oferuje np. Xella, która uruchomiła swój sklep www.sklep.xella.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

3 września 2009, 15:30

Użytkownik Fikus napisał: Ostatnio jestem namawiany żeby do budowy domu użyć Poroterm zamiast betonu komorkowego.
Czy ktos ma doswiadczenia z tym materialem? Prosze o opinie. Podobno do betonu komorkowego dodaje się rozne dodatki smieciowe, ktore podobno potem emituja szkodliwe substancje. Co o tym sadzicie?

Czego to ludzie nie wymyślą, co? Dodataki śmieciowe i promieniotwórczość? Ta akurat w przypadku betonu komórkowego, jakim jest Ytong, należy do najniższych spośród materiałów budowlanych. A pomijając śmieszny argument o promieniotwórczości, starczy porównać własciwości obu materiałów, żeby szybko wyprowadzić cię z błędu. Zerknij na zestawienie:
http://architekturaibudownictwo.blogspot.com/2009/07/biae-cz y-czerwone.html
Jasno z niego wynika, że z Ytonga buduje się szybciej, taniej i cieplej. Ytong lepiej nawet od Porothermu izoluje przed hałasem. Ja bym się więc nie zastanawiał dłużej nad Porothermem, tylko postawił dom z Ytonga.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

3 września 2009, 21:53

Wybór materiału na ściany jest nie istotny.Błedy w trakcie budowy nie powstają z samego faktu zastoswania tego lub innego meteriału do wykonania ścian lecz z błednego wykonania izolacji cieplnych i p.wilgociowych oraz elementów konstrukcyjnych ław wieńców itp..

Zgłoś | Cytuj | Link

7 września 2009, 00:21

Porotherm mnie na razie nie zawiódł. W sumie to kazdy bierze co uważa za stosowne, ile domów tyle materiałów. u wienerbergera jest porotherm w dobrej cenie: ściana porotherm

pozdrawiam.

Zgłoś | Cytuj | Link

28 października 2009, 02:39

Nie zgodzę się, że materiał jest nieistotny, w przeciwnym razie po co wyliczenia projektowe w celu spełnienia norm czy osiągnięcia super niskiego współczynnika przenikania ciepła? Błędy wykonawcze to już inna sprawa... Wykluczyc nie można, ale z pewnością da się uniknąć. Co do Porothermu, to niestety na podanej stronie cen brak, więc trudno mi się ustosunkować, zwłaszcza, że z tego co słyszałem nie ma co porównywać cen samych bloczków. Porotherm ma przecież mniejsze, jest więc bardziej pracochłonny, a więc droższa robocizna. Dodatkowo zaprawa, tynk i wyjdzie nie dość dłużej to i drożej. To tak na zdrowy rozum kombinuję... po lekturze przywołanego wcześniejk tekstu http://architekturaibudownictwo.blogspot.com/2009/07/biae-cz y-czerwone.html

Zgłoś | Cytuj | Link

24 grudnia 2019, 05:30

Porównywać trzeba ceny za m2. Robocizna przy ceramice nie zależy aż tak od wielkości pustaka, bo różnice na tych wymiarach są minimalne. Co do Porothermu to argumentów "za" jest całkiem sporo - dobra izolacyjność akustyczna, jedna z najlepszych na rynku precyzja wykonania (dobra klasa odchyłków materiałowych), niska kruchość i przez to względnie łatwa obróbka (bruzdowanie). Nie zgodzę się więc z tezą, że w przypadku ceramiki z łatwością można znaleźć równie dobry materiał. Nie można, o czym świadczy dominująca od bardzo wielu lat pozycja Porothermu pod względem popularności materiałów konstrukcyjnych. A ta popularność wynika właśnie z najlepszego stosunku jakości do ceny.

Zgłoś | Cytuj | Link

26 stycznia 2020, 10:26

Ceramika jest lepszym materiałem od betonu komórkowego. Jeden plus bk jaki widzę to trochę lepsza cena. Parametry są gorsze i nie ma tutaj co ściemniać, że jest inaczej. Ściana dwuwarstwowa z porothermu będzie lepszą ścianą niż taka zrobiona z betonu.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19420 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 372

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >