Posadzki - posadzki samopoziomujące?

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

9 marca 2009, 15:41

Zgadzam sie: good 0 bad

Czy naprawdę posadzki z zywicy epoksydowej są dobre? Na prawdę są samopoziomujące? Jaka jest ich orientacyjna cena?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 kwietnia 2009, 12:11

Nie do końca same się poziomują. Lepiej zwykłe zakupić i samemu zrobić dokładnie.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

12 sierpnia 2010, 10:27

Ja nie ufam takim posadzką samopoziomującym, i tak trzeba wszystko swoim okiem dojrzeć i wykonać pewne pracę z tym związane, nie należy iść na łatwiznę

Zgłoś | Cytuj | Link

13 sierpnia 2010, 01:47

Nazwa: „samopoziomujące” jest myląca.
Nawet czysta woda (z powodu napięcia powierzchniowego) - źle się poziomuje.
Ale nie o taką precyzję nam chodzi!
Tego typu powłoki nazwałbym „ łatworozprowadzające”, czyli, na określonym obszarze (np.: 0,5 m2) udaje się uzyskać gładkość.
Wrażenie gładkości – optycznie - sprawia, że mamy do czynienia z poziomem, a tak w cale nie jest.

To co piszą przedmówcy, jest bardzo prawdziwe.
„… i tej wersji się trzymamy …” :)

Zgłoś | Cytuj | Link

15 sierpnia 2010, 15:08

Zgoda, na pewne potrzeby, powiedzmy, że są samopoziomujące. Chciałbym jednak uświadomić osobom mniej zorientowanym, że nie czynią cudów i nie zniwelujemy np.: 15mm odchyłki – 3mm warstwą samopoziomującą.
Jeszcze kilkanaście lat temu nie były dostępne takie dobrodziejstwa, a mimo wszystko potrafiono wykonywać posadzki o dużej precyzji, gdzie rozlana woda pozostaje tam, gdzie jest rozlana, a nie wpływa na przykład pod meble.
Z okazji występowania mas samopoziomujących, coraz częściej toleruje się niechlujne wykonanie wylewek.

Podejmując (jak mi się wydaje) intencje przedmówców, zwracam uwagę na fakt, że jest możliwe wykonanie posadzki bez udziału mas samopoziomujących (dość drogich), dających pełne walory użytkowe.

Powracając do tematu głównego, to żywice epoksydowe stosuje się do finalnego wykończenia posadzek, raczej w „przemysłówce” jako cienkie warstwy trudnościeralne. Są one alternatywą dla wykładzin, pozwalają utworzyć dużą powierzchnię bezspoinową.
Wykonuje się przy ich użyciu m.in. posadzki antystatyczne.

Tu gęstość masy jest dużo większa i wymaga bardzo sprawnego rozprowadzenia jej podczas wykonywania.

p.s.
Nie napisałem, że produkt jest do bani, ale dobrze wiedzieć, gdzie i kiedy go musimy stosować, aby uzyskać pożądany efekt.
I wcale nie mam na imię Adam. :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jakie okna dachowe? Liczba postów: 341 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 524 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Sypialnia Liczba postów: 51 Grupa: Technologie... Widziałam ostatnio świetną opcję na https://kefmeble.pl/ na wygodne i stylowe łóżka kontynentalne, które super sprawdzą się w sypialni – idealnie łączą elegancj...
  • jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....
  • Fotowoltaika Liczba postów: 161 Grupa: Technologie... Zdecydowałam się na montaż fotowoltaiki w domu i to była świetna decyzja. Wybrałam firmę SIB (fotowoltaika w bielsku białej) z Bielska-Białej i mogę ich szczerz...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 177

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >