Próba samodzielnej budowy dachu- prośba o kilka porad

« Powrót do grupy: Robimy dach

29 sierpnia 2017, 23:30

Zgadzam sie: good 0 bad

Szanowni Panowie i Panie,
jak w tytule, postanowiłem spróbować sił przy samodzielnej budowie dachu, a doświadczenie w tych sprawach mam niewielkie. Oto kilka, a w zasadzie mnóstwo pytań odnośnie całego procesu nowego dachu.

Sprawa przedstawia się tak, że mam do czynienia z dachem na niewysokiej szopie murowanej z litej cegły, wymiary budynku to długości 18 metrów, szerokości 8 o kącie nachylenia dachu około 15-20 stopni. Stary dach (którego w zasadzie nie ma, ulega niekontrolowanemu zniszczeniu przez warunki atmosferyczne) był oparty na ceglanych filarach o rozstawie co 3 metry, a na nim leżały swobodnie murłaty (bez jakichkolwiek mocowań). Na murłacie co 80cm krokwie 7x14 cm i ostatecznie pełne deskowanie i papa.

Teraz kluczowe pytanie - robić dach "po staremu" i zrobić nowe wiązanie oparte na filarach, czy przymierzać się do wykonania wieńca, zbrojonego prętami żebrowanymi i tak dalej i tak dalej?

Dodatkowo sprawa trochę się komplikuje, ponieważ ten dach miał być naprawiany już dawno temu i zostały zakupione odpowiednie arkusze blachy trapezowej, ocynkowanej. Wymiar dachu niemały zatem i koszt blach również niemały (nie pamiętam, prawdopodobnie w granicach 2000zł) i postanowiłem je wykorzystać.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 sierpnia 2017, 10:25

Skoro nie ma Pan doświadczenia jak sam pisze,to nie lepiej skorzystać z usług fachowcy?

Ten post był edytowany przez darful dnia: 30 sierpnia 2017, 10:27
Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

28 kwietnia 2018, 22:20

Moim zdaniem można budowac samodzielnie ale trzeba miec trochę pojęcia i odpowiedni sprzęt. Na pewno przyda się wciągarka albo winda dekarska. Taki urzadzenia oraz akcesoria do nich oferuje firma Gedahttps://www.dekarze.pl/geda-segment-2m-250kg< /a>

Ten post był edytowany przez Paweł1985 dnia: 28 kwietnia 2018, 22:22
Zgłoś | Cytuj | Link

6 lutego 2019, 11:11

Przy coraz częściej występujących wichurach w porze wiosennej oraz letniej dobrze mieć cięższy dach który pozwoli zachować nam bezpieczeństwo i do tego przy gradobiciu jest dużo łatwiej wymienić jedną dachówkę niż cały arkusz blachy. Polecam sprawdzić ofertę dachówek betonowych Cisar własnie z tego względu :)

Zgłoś | Cytuj | Link

18 września 2019, 18:41

Pokrycie dachu nie jest aż tak trudne, ja zrobiłem to sam :) Na pewno przydadzą się porządne rusztowania i takie windy dekarskie jak te z oferty firmy DGBUD https://www.dgbud.pl/pl/31-geda-lift-comford< /a>.

Ten post był edytowany przez zdolny dnia: 18 września 2019, 18:54
Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

29 lipca 2021, 06:39

Jeżeli zabieracie się za dach samodzielnie to koniecznie zadbajcie o odpowiednią hydroizolację dachu i tutaj materiały możesz znaleźć w ofercie Icopal u których my wybraliśmy skuteczne systemy z gwarancją na okres 99 lat i pod stałą kontrolą Instytutu Techniki Budowlanej w Warszawie. Dlatego jak szukać najwyższej jakości to na pewno u nich, tym bardziej że po prostu potrafią konkretnie doradzić.

Ten post był edytowany przez Porek456 dnia: 29 lipca 2021, 06:39
Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Dach cieknie przy komimie, Czym uszczelnić? Liczba postów: 4 Grupa: Robimy dach Poradźcie proszę, czym można uszczelnić dach z blachy trapezowej bo zaczął cieknąć w okolicach kominów. Jak to można załatać? Silikonem (ale czy kwas octowy zaw...
  • Dach plaski - wady Liczba postów: 37 Grupa: Robimy dach A jaki Tobie się podoba? Nie myśl, co chce projektować architekt, tylko co ty chcesz mieć. Ja przez 5 lat marzyłam o plaskim dachu, ale gdy już zaczęłam konkret...
  • Z czego dach? Liczba postów: 283 Grupa: Robimy dach Zastanawiasz się, jak dbać o dach? Odwiedź https://poradnikbudowlany.eu/dlaczego-re gularne-czyszczenie-dachu-jest-kluczowe- do-utrzymania-trwalosci-pokrycia i do...
  • Jaki dach jest najtrwalszy? Liczba postów: 306 Grupa: Robimy dach Jak dla mnie ciężko stwierdzić, każdy typ dachu ma swoje zalety i wady, a trwałość tak naprawdę zależeć będzie od materiałów i od wykonania.
  • Jak policzyc powierzchnie szczytu domu Liczba postów: 8 Grupa: Robimy dach Jak obliczyć powierzchnię szczytu domu? Aby obliczyć powierzchnię szczytu domu (czyli powierzchnię trójkątnego lub trapezowego fragmentu ściany bocznej pod dac...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19465 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 399

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >