Problem z domem w którym nie mieszkam. Prosze o pomoc.

« Powrót do grupy: Porady i opinie

4 października 2009, 12:16

Zgadzam sie: good 0 bad

Potrzebuję waszej pomocy ponieważ nie wiem co zrobić :(
Mam dom wykończony w którym nie mieszkam a coraz bliżej sezonu ogrzewczego w którym poniósł bym duże koszta. Pytanie jest takie jeżeli bym zakręcił dopływ wody wyłączył prąd i spuścił wodę z centralnego ogrzewania to czy dom mógł by przetrwać zimę beż uszkodzeń typu wilgoć i inne??
Dom z pustaka w wewnątrz naciągany gips na ścianach ogrzewanie olejowe.. Proszę o pomoc.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

4 października 2009, 17:14

wedlug mnie to dom nie za bardzo to przezyje. przerobilem to. uwazam ze mniejsze koszty poniesiesz utrzmujac tam minimalna temperature. pozdr.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

4 października 2009, 18:11

Też tak uważam, tym bardziej jeśli wykończenie było niedawno. Mam nadzieję, że domek jest ocieplony z zewnątrz inaczej będzie zasysał wilgoć jak gąbka.
C.O. powinno przez zimę pracować i zaprogramuj wentylację. Jeśli nie ma takiej możliwości - wpadaj często do domu i przewietrzaj.

Zgłoś | Cytuj | Link

5 października 2009, 12:35

Budynek z zewnątrz nie jest ocieplony tylko wewnątrz muru dany steropian drzwi i okna są szczelne ale czy wilgoć nie wda się do środka?? czy mróz nie na rozrabia?? co prawda nic tam by ciepła nie wydobywało prąd był by wyłączony i wszystko zamknięte. nie znam się na tym dlatego potrzebuję od was POMOCY jeśli już ktoś to przerabiał lub ma pojęcie na ten temat.

Zgłoś | Cytuj | Link

6 października 2009, 04:32

Wilgoć tam sobie jeszcze siedzi, jeśli to niedawno wykańczane. Nie wiem na ile chroni ten styropian wewnątrz muru ale jak zamkniesz szczelnie okna, wyłączysz wszystko i tak zostawisz na zimę, to wielce prawdopodobne, że wiosną będziesz miał grzybobranie..

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

6 października 2009, 09:31

Widzę że bez opalania się jednak nie uda :( W takim razie jaką mogę mieć najniższą temperature wewnątrz żeby było ok??

Zgłoś | Cytuj | Link

6 października 2009, 23:09

Myślę, że widełki 10-15 stopni powinny wystarczyć, by zatrzymać wszelkie uboczne efekty wilgoci w powietrzu.
Pamiętaj jednak o przewietrzaniu i wymuszaniu cyrkulacji powietrza. Na pewno nie zaszkodzi wypożycznie przenośnego rekuperatora co jakiś czas. Wymusza obieg powietrza w pomieszczeniu w którym się go postawi i skrapla wilgoć do kubła - po jednej nocy zorientujesz się w temacie stopnia zawilgocenia wewnętrznego.

W zeszłym roku pracowaliśmy zimą wewnątrz domku nieocieplonego, ssał i oddawał wodę tak, że po 1 dniu zbierał się cały kubełek. Dopiero gdy kominkarze postawili wkład, którego instalka oddawała ciepło do kilku pomieszczeń, a elektryk podłączył wentylację - zrobiło się lepiej. Tynki i tak wiosną pozachodziły pieczarkami w kątach i trzeba się było z tym babrać, ale to akurat ewidentny efekt kompletnego braku jakiejkolwiek izolacji na ścianach budynku. U Ciebie coś tam w murze jest, więc nie powinno być tak źle, a koszty musisz przeboleć :wink:

Zgłoś | Cytuj | Link

7 października 2009, 09:28

Dzięli za pomoc. Pozdrawiam :)

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• płytki w salonie?? Liczba postów: 139 Grupa: Porady i op... Jeżeli robisz remont i potrzebujesz klejów oraz hydroizolacji czy uszczelniaczy to odwiedź witrynę https://diy.bostik.com/pl-PL Nie tylko znajdziesz odpowiednie...
  • Wyposażenie warsztatu Liczba postów: 339 Grupa: Porady i op... Szczególnie jeśli mamy do czynienia ze stalą nierdzewną, warto poddawać ją takim zabiegom jak https://passeco.pl/obrobka-elektrolitycz na/ . Wydajne środki do el...
  • czym wyczyścić płytki po fudze? Liczba postów: 3757 Grupa: Porady i op... Wyczyścić będzie trudno. Najważniejsze to po prostu na czas je zaimpregnować.
  • projektant wnetrz warto? Liczba postów: 450 Grupa: Porady i op... Ja uważam, że warto korzystać z usług projektantów wnętrz. Od rozplanowania umeblowania itd. zależy nasz późniejszy komfort korzystania z domu/mieszkania, więc....
  • jakie prezenty zrobić? Liczba postów: 19 Grupa: Porady i op... Świąteczna choinka pełna pralin z mlecznej czekolady to doskonały pomysł na słodki upominek dla bliskich. Dostępna na https://smaczajama.pl/pl/p/-Lindt-Lindor -S...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 198

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >