Problem z projektantem

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

24 września 2018, 21:43

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam,
podpisaliśmy umowę z projektantem na kupno projektu domu jednorodzinnego oraz "przeróbki" i uzgodniliśmy cenę która miałem płacić w poszczególnych transzach - co też czyniłem. Później wyszedł problem z tym, że trzeba było zrobić parter aby byl na jednym poziomie (dom na płycie) i w związku z tym projektant przeprojektował nam schody i klatkę schodową. Ale wraz z druga transzą wycenił swoje prace dodatkowe na kolejne koszta (ok 1/4 ceny co w umowie) ale nie poinformował nas od razu ani mailowo, ani sms, ani telefonicznie, że będą za to dodatkowe koszta. W umowie też nie ma takiego zapisu o kosztach dodatkowych. Oczywiście projektant nie chce się z nami spotkać (kontakt tylko mailowy/telefoniczny - oczywiście ciągłe kłotnie i przepychanki słowne) bo nie chce tracić dla nas czasu, i wzywa nas do zapłaty - inaczej wezwie nas do sądownej zapłaty. Pytanie czy ma prawo żądać od nas dodatkowych kosztów za coś takiego nie informując klienta? Nie ma wzmianki o tym w umowie o kosztach dodatkowych. Gdyby wycenił sobie prace na drugie tyle co w umowie też powinniśmy mu zapłacić? I drugie pytanie: zaczynając współpracę projektant kupił dla nas gotowy projekt, po czym przefakturował fakturę i kazał zapłacić. Oczywiście cena była tak jak w internecie, aczykolwiek oni współpracując z firmami mają zapewne jakieś zniżki. Teraz żądam pokazanie do wglądu faktury za zakup mojego projektu co też nie chce projektant zrobić (dla mnie z oczywistego względu - kupił go zapewne po niższej cenie). Czy projektant ma obowiązek pokazanie mi faktury za projekt skoro działał na moje zlecenie? Proszę o poradę. z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez maciej10 dnia: 24 września 2018, 21:48
Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Garaż blaszany- tymczasowy obiekt na potrzeby budo... Liczba postów: 12 Grupa: Ekspert pra... Jeśli interesują Cię solidne i tanie garaże blaszane, które ochronią Twój samochód oraz narzędzia. To sprawdź ofertę producenta garaży blaszanych na stronie Sta...
  • PRZEBUDOWA a ODBUDOWA ? Liczba postów: 14 Grupa: Ekspert pra... Może nie tylko język polski, ale również nasze prawo budowlane (z resztą nie tylko budowlane) jest całe mnóstwo takich absurdów a człowiek tylko traci nerwy prz...
  • Deweloper a instancja tv domofonowa i internet Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Jednym z argumentów przemawiających za zakupem mieszkania od dewelopera jest możliwość długoterminowych oszczędności. Nowe mieszkania są zazwyczaj bardziej ener...
  • Co nie jest samowolą? Liczba postów: 22 Grupa: Ekspert pra... W miejscach pracy z wysokim ryzykiem upadków z wysokości, znaki ostrzegawcze powinny być umieszczane w miejscach łatwo widocznych zarówno dla pracowników na zie...
  • Miejsce parkingowe. Liczba postów: 7 Grupa: Ekspert pra... Wiele miast implementuje dodatkowe środki bezpieczeństwa na drogach jednokierunkowych, takie jak ograniczenia prędkości czy specjalne strefy dla pieszych. Odpow...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19420 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 442

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >