a ja miałem robić wszystko sam, nakupowałem gazet, książek, pościagałem programy różne... i zatrudniłem fachowców bo mnie sprawa czasowo i merytorycznie przerosła:) zdecydowaliśmy się z żoną na taką firmę spod Łodzi i jesteśmy mega zadowoleni. Projektowanie ogrodówto jednak ciężki kawałek chleba, nie sądziłem, dopóki sam nie spróbowałem...
Gość: alli praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: AniaPan praktykant |
To prawda. Można faktycznie tak zaprojektować, by
później nakłady pracy były minimalne. U mnie w ogrodzie
mam tak, że większość prac wykonuje wiosną, a potem
jesienią. Potem zostają mi tylko: koszeni traw i kilka
kwietników, których wypielenie zajmuje mi godzinę do
dwóch. Godzinka koszenia i mam zrobioną całą działkę,
nie dałabym rady ogaranąć bardziej pracochłonnego
ogrodu, mimo najszerszych chęci. A tak, mogę po pracy
skorzystać z trawnika lub tarasu i odpocząć. |
| |
Reklamy Google | |
Gość: hana-banana praktykant |
Ania, to zdjęcie twojego zakątka? Aż się rozmarzyłam... chętnie bym tam zaległa z kubkiem herbaty w dłoniach i dobrą książką... Mój ogród nie projektowałam sama, skorzystałam nie tyle z usług, co z pomocy firmy projektowej - pomogli mi nadać mojemu pomysłowi ręce i nogi... Nie przewidziałam jednak tego, ze nie będę miała zbyt dużo czasu, aby móc w pełni poświęcić sie pracom w ogrodzie, dlatego jeśli chodzi o usługi ogrodnice Łódź to powierzam to zaufanej firmie. |
| |
Gość: alisss praktykant |
Ja bym sie zwyczajnie bała samej projektowac ogrod... lubie lad i porzadzek, a znajac mnie to wszystko by pieknie wygladalo przez miesiac a potem by uschlo i ooo tyle z mojej roboty... jednak co projektant to projektant, takze wg mnie uslugi ogrodnicze to cos na czym nie ma co oszczedzac, o ile oczywiscie zalezy nam na ładnej przestrzeni |
| |
Gość: janek98 praktykant |
w tym temacie śmiało możesz zwrócić się do architektów z www.juniperus-ogrody.pl projektowali dla nas ogród i świetnie się spisali. przyjemnie wypoczywa się w tak kwitnącej i zielonej przestrzeni. |
| |
Reklamy Google | |
Gość: kaska98 praktykant |
my sami robilusmy ogród wg własnego uznania. Jedyne co to pytaliśmy fachowca o rośliny, które i gdzie powinny rosnąć, bo na tym nie znamy się zupełnie. I ta pani od roslin zasugerowala nam trawnik z rolki http://www.xeroflor.pl/trawniki-rolowane.php< /a> bo podobno ziemia w naszym ogrodzie jest zakwaszona. |
| |
offline n.jedrzej1960 majster
|
Mój znajomy ma wspaniały ogród, a projektowała i robiła firma www.cleanworld.pl – bardzo mi się podobają zwłaszcza skalniaki i oczko wodne. Jednak wiedza i doświadczenie robią swoje – zwłaszcza przy takich pracach ogrodowych. |
| |
offline Ozzy fachowiec
|
To prawda, że projektant zrobi od razu pięknie
zaprojektowany ogród, natomiast samodzileny może być
nieco siermiężny, ale z drugiej strony, nie kazdego stać
na projektanta, no i czasem ktoś już ogród ma w duszy i
wie, jak będzie on wyglądał :) |
| |
Gość: marzena77 praktykant |
Jeżeli szukacie pomysłu na dekorację do ogrodu, polecam wizytę na stronie sklepu internetowego http://artaks.pl/ Mają bogatą ofertę rzeźb i innych przedmiotów dekoracyjnych do ogrodów. Ja zamówiłam piękne kwietniki. |
| |
Gość: jolka1ska praktykant |
i bez projektanta sobie można poradzić. Wystarczy poczytac i się dopytac. Ja korzystalam z pomocy ogrodnika znajomego mojej mamy wyłącznie i ogrod mam piekny. Teraz planuje tylko zmienic trawe siana na ta z rolki http://www.xeroflor.pl/ bo kilka lat temu tego na rynku nie było a widze po innych ogrodach ze lepiej się prezentuje. |
|