Wiadome chyba jest, że niektórzy z nas chcą wybudować swoje cztery kąty możliwie najtaniej, ale żeby nie ucierpieć później na jakości. Tak jak patrzę na ceny produktów to są bardzo rozbieżne. Nawet te same produkty u różnych dostawców różnią się cena i to bardzo. Dlaczego się tak dzieje? Jak sobie poradzić w tym wielkim i zagmatwanym świecie budowlanym. Macie jakieś sprawdzone metody np zakupów, albo jakieś narzędzia do prowadzenia ewidencji budowy czy coś takiego aby mieć pod kontrola to wszystko.
offline łopaciński praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline gwiazda majster
|
Na taką sytuację składa się wiele czynników np. sezonowość, w zimie przeważnie jest taniej. Terminy ważności niektórych produktów. Większe hurtownie mogą mieć większe rabaty. Klasa produktu niby ten sam a gorszej klasy. Aby to jakoś ogarnąć to przydatna może być np. porównywarka cen materiałów budowlanych i to nie jedna bo jest ich wiele. To samo również tyczy się usług. Ceny również są rozbieżne. Trzeba również siedzieć na forach jest tu wiele przydatnych informacji. |
| |
Reklamy Google | |
offline Kraken majster
|
Jeżeli cena u różnych dostawców jest różna to warto zweryfikować czy materiał jest I klasy jakości. Co do ogólnej rozbieżności no to w Polsce pojawia się coraz więcej zaawansowanych technologicznie materiałów, których cena jest wyższa jednak często przynosi to korzyści w okresie eksploatacji. Np ściany można wymurować z tradycyjnej cegły lub z betonu komórkowego, który zyskuje popularność od kilku dobrych lat w Polsce i mimo, że jest droższy od cegły czy innych pustaków to przynosi oszczędności w okresie eksploatacji dzięki własnością termoizolacyjnym zatem oszczędzamy na ogrzewaniu i wielu inwestorów się decyduje na ten materiał bo dom stawiamy raczej na dłuższy okres i warto patrzeć długofalowo. |
| |
Gość: general87 praktykant |
Ja prowadze sklep z materiałami budowlanymi i eleketrycznymi i zgadzam sie z poprzednikami, ze ceny sa uzaleznione od sezonu. Zimą jest trochę taniej. Ale dobrej jakosci materiały czy urządzenia elektryczne zawze będą droższe od "badziewia". U mnie elektykę zamawiam od [url]http://www.mador.sosnowiec.pl/cms/products-page oni maja naprawdę wyłacznie najlepszy towar. Ja za niego place sporo i po narzuceniu marzy wychodzi sporo. ale sa to produkty, ktore jak sie kupi dobre i dobrze zamontuje bedą działać przez długie lata. |
| |
Gość: general87 praktykant |
Ja prowadze sklep z materiałami budowlanymi i eleketrycznymi i zgadzam sie z poprzednikami, ze ceny sa uzaleznione od sezonu. Zimą jest trochę taniej. Ale dobrej jakosci materiały czy urządzenia elektryczne zawze będą droższe od "badziewia". U mnie elektykę zamawiam od http://www.mador.sosnowiec.pl/cms/products-pa ge oni maja naprawdę wyłacznie najlepszy towar. Ja za niego place sporo i po narzuceniu marzy wychodzi sporo. ale sa to produkty, ktore jak sie kupi dobre i dobrze zamontuje bedą działać przez długie lata. |
| |
Reklamy Google | |
Gość: grzesiuu praktykant |
|
| |
Gość: Seba praktykant |
faktycznie warto skorzystac z porównywarki cen, ale też radzić się znajomych - my w taki sposób naprawdę sporo oszczędziliśmy, m.in. kupując dzieki radzie znajomego rusztowania w www.rusztowania-sprzedaz.pl. Ciąć gdzie się da, ale na rzeczach najważniejszych nie oszczedzac. |
| |
Gość: Seba praktykant |
faktycznie warto skorzystac z porównywarki cen, ale też radzić się znajomych - my w taki sposób naprawdę sporo oszczędziliśmy, m.in. kupując dzieki radzie znajomego rusztowania w www.rusztowania-sprzedaz.pl. Ciąć gdzie się da, ale na rzeczach najważniejszych nie oszczedzac. |
|