Składniki:
Ciasto
500g mąki pszennej typ 450-500
15g świeżych drożdży
200ml ciepłego mleka
80g cukru
70g miękkiego masła
szczypta soli
1 jajko i 1 żółtko (roztrzepane, odłożyć 3
łyżki)
Jagodowe nadzienie
300g jagód
5-6 łyżek cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Drożdże rozczynić w mleku z 2 łyżkami cukru i 2
łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut.
- Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem, dodać
zaczyn i jajka. Wyrobić miękkie, gładkie ciasto pod
koniec wyrabiania dodając masło.
- Ciasto przykryć i odstawić na 40-50 minut do
podwojenia objętości.
- Składniki nadzienia wymieszać (lepiej żeby jagody
były odrobinę zbyt słodkie, ponieważ podczas pieczenia
puszczą sok i będą kwaśniejsze).
- Podzielić na 12 części (po ok. 75g). Każdą
część rozwałkować lub rozpłaszczyć ręką na
placuszek, nakładać po 2 łyżki jagodowego farszu.
Szczelnie zlepiać brzegi i układać na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Przykryć
natłuszczoną folią na ok. 30-40 minut.
- Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem
wymieszanym z 2 łyżkami mleka.
- Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
offline srebrnakotka777 majster
|
|
| |
Reklamy Google |