Jest takie powiedzenie, że człowiek uczy się na błędach innych. Moi znajomi też zastanawiali się - szambo czy przydomowa oczyszczalnia. Wybrali szambo i plują sobie w brodę. Co miesiąc 300zł za wywóz, szambo jest w ogrodzie i kiedy wiatr zawieje chce się uciekać. U mnie jest wszystko w porządku, bo wybrałam oczyszczalnie od firmy Frukko. Fakt - inwestycja jest to niemała, ale po latach naprawdę się zwraca.
Gość: tynka praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: Arosław praktykant |
Po pierwsze przydomowe oczyszczalnie są niewątpliwie
bardzo przyjazne środowisku. Obowiązujące w krajach
należących do wspólnoty UE przepisy dotyczące
odprowadzania ścieków są bardzo restrykcyjne, a jednak
oczyszczalnie przydomowe w pełni je spełniają. Co więcej
ścieki odprowadzane z owych oczyszczalni napływają do
specjalnego zbiornika, który można zaadaptować na staw
lub oczko wodne – wówczas z niego można czerpać wodę
do podlewania roślin. Ścieki mogą być również
wpuszczane bezpośrednio do gleby – to najlepszy dowód na
to jak bardzo oczyszczalnie przydomowe są ekologiczne –
nie zagrażają środowisku. |
| |
Reklamy Google | |
Gość: Ryszard Skalny praktykant |
|
| |
Gość: Karolina86 praktykant |
Mieszkam w miejscowości w której nie ma zbiorczej sieci kanalizacyjnej, dlatego zmuszona jestem do wyboru przydomowej oczyszczalni ścieków albo szamba. Czytałam kilak artykułów na ten temat np. http://www.artelis.pl/artykuly/58638/Wady-i-z alety-przydomowej-oczyszczalni-sciekow i bardziej skłaniam się ku oczyszczalni. Jaki jest koszt przygotowania terenu i wybudowania przydomowej oczyszczalni ścieków? |
| |
offline charlotte160 kierownik
|
Też myślę że oczyszczalnia jest lepszy wyborem. My znaleźliśmy dużą na http://www.e-sklepoczyszczalnie.pl/ Potrzebujemy takiej na minimum 6 osób. |
| |
Reklamy Google | |
Gość: Krzysiek55 praktykant |
Koszty są różne - w zależności of firmy, którą wybierasz oraz od możliwości dofinansowania. Trzeba zwracać też uwagę na jakość produktów oferowanych przez firmy, bo nie rzadko może okazać się, że materiały nie będą się nadawać i pieniądze pójdą w błoto. Wybudowanie oczyszczalni jest bardziej opłacalne - choć na początku to duża inwestycja, to szybko się zwraca i dodatkowo mamy możliwość wzbogacenia flory i fauny w ogrodzie, wybudowania ogródka z warzywami czy oczka wodnego. Wszystko zależy od upodobań. Szambo nie daje takich możliwości i może być szkodliwe. Warto starać się o dofinansowanie, dla firmy http://ekopan.pl - dla niektórych gmin dofinansowanie może wynosić nawet 90%, więc warto. |
| |
Gość: alinka praktykant |
Jeśli chcecie zbudować energooszczędny i ekologiczny dom to taka oczyszczalnia przydomowa to po prostu must have. jej koszt szybko się zwraca, utrzymanie nie jest drogie a co więcej można dostać dotację :) |
| |
offline Sarge fachowiec
|
Akurat w kwestii oczyszczalni przydomowych jestem tego samego zdania, sami dość długo się nad tym zastanawialiśmy. Bardzo dużo rozwiązań w tym zakresie ma aquaclear24.pl. Na pewno dobrze jest przedyskutować to z firmą przed dokonaniem zakupu, akurat ja kupiłem u nich i dość dobrze mi doradzili jakiej wielkości zbiorniki dobrać, jakie dodatkowe elementy na pewno jest to jedna z tych eko inwestycji, które dość szybko się zwracają. Więc uważa podobnie jak alinka. Co do dotacji to nie wiem, bo szczerze mówić się tym nie intetresowałem, ale by mnie nie zdziwiło jakby jakieś funkcjonowały na takie rozwiązania. |
| |
offline charlotte160 kierownik
|
My też zastanawiamy się nad przydomowa oczyszczalnia Chcieliśmy zrobić szambo ale im więcej o tym czytam tym mam większe wątpliwości. Oczyszczalnia to może duży wydatek ale szybko się zwróci w przeciwieństwie do szamba. |
| |
offline woodi doświadczony
|
|
|