Przydomowe oczyszczalnie ścieków -opinie

« Powrót do grupy: Ekologiczny i energooszczędny dom

Stron: 5 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4  ▸  ▸▸

9 września 2013, 19:44

Zgadzam sie: good 0 bad

Jest takie powiedzenie, że człowiek uczy się na błędach innych. Moi znajomi też zastanawiali się - szambo czy przydomowa oczyszczalnia. Wybrali szambo i plują sobie w brodę. Co miesiąc 300zł za wywóz, szambo jest w ogrodzie i kiedy wiatr zawieje chce się uciekać. U mnie jest wszystko w porządku, bo wybrałam oczyszczalnie od firmy Frukko. Fakt - inwestycja jest to niemała, ale po latach naprawdę się zwraca.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

3 stycznia 2014, 19:10

Po pierwsze przydomowe oczyszczalnie są niewątpliwie bardzo przyjazne środowisku. Obowiązujące w krajach należących do wspólnoty UE przepisy dotyczące odprowadzania ścieków są bardzo restrykcyjne, a jednak oczyszczalnie przydomowe w pełni je spełniają. Co więcej ścieki odprowadzane z owych oczyszczalni napływają do specjalnego zbiornika, który można zaadaptować na staw lub oczko wodne – wówczas z niego można czerpać wodę do podlewania roślin. Ścieki mogą być również wpuszczane bezpośrednio do gleby – to najlepszy dowód na to jak bardzo oczyszczalnie przydomowe są ekologiczne – nie zagrażają środowisku.
Ja mam oczyszczalnię EKOHOUSE i uważam, że mają najlepszą i najkorzystniejszą ofertę na rynku.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

3 stycznia 2014, 19:21

Ja mam podobne doświadczenia z Ekohouse i przyłączam się do polecenia:
http://www.ekohouse-oczyszczalnie.pl/pl/informacje1/dlaczego -warto-wybrac-oczyszczalnie-vh-.html

Zgłoś | Cytuj | Link

16 stycznia 2014, 15:04

Mieszkam w miejscowości w której nie ma zbiorczej sieci kanalizacyjnej, dlatego zmuszona jestem do wyboru przydomowej oczyszczalni ścieków albo szamba. Czytałam kilak artykułów na ten temat np. http://www.artelis.pl/artykuly/58638/Wady-i-z alety-przydomowej-oczyszczalni-sciekow i bardziej skłaniam się ku oczyszczalni. Jaki jest koszt przygotowania terenu i wybudowania przydomowej oczyszczalni ścieków?

Zgłoś | Cytuj | Link

28 stycznia 2014, 18:00

Też myślę że oczyszczalnia jest lepszy wyborem. My znaleźliśmy dużą na http://www.e-sklepoczyszczalnie.pl/ Potrzebujemy takiej na minimum 6 osób.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

29 stycznia 2014, 13:06

Koszty są różne - w zależności of firmy, którą wybierasz oraz od możliwości dofinansowania. Trzeba zwracać też uwagę na jakość produktów oferowanych przez firmy, bo nie rzadko może okazać się, że materiały nie będą się nadawać i pieniądze pójdą w błoto. Wybudowanie oczyszczalni jest bardziej opłacalne - choć na początku to duża inwestycja, to szybko się zwraca i dodatkowo mamy możliwość wzbogacenia flory i fauny w ogrodzie, wybudowania ogródka z warzywami czy oczka wodnego. Wszystko zależy od upodobań. Szambo nie daje takich możliwości i może być szkodliwe. Warto starać się o dofinansowanie, dla firmy http://ekopan.pl - dla niektórych gmin dofinansowanie może wynosić nawet 90%, więc warto.

Zgłoś | Cytuj | Link

5 lutego 2014, 11:51

Jeśli chcecie zbudować energooszczędny i ekologiczny dom to taka oczyszczalnia przydomowa to po prostu must have. jej koszt szybko się zwraca, utrzymanie nie jest drogie a co więcej można dostać dotację :)

Zgłoś | Cytuj | Link

19 marca 2014, 13:04

Akurat w kwestii oczyszczalni przydomowych jestem tego samego zdania, sami dość długo się nad tym zastanawialiśmy. Bardzo dużo rozwiązań w tym zakresie ma aquaclear24.pl. Na pewno dobrze jest przedyskutować to z firmą przed dokonaniem zakupu, akurat ja kupiłem u nich i dość dobrze mi doradzili jakiej wielkości zbiorniki dobrać, jakie dodatkowe elementy na pewno jest to jedna z tych eko inwestycji, które dość szybko się zwracają. Więc uważa podobnie jak alinka. Co do dotacji to nie wiem, bo szczerze mówić się tym nie intetresowałem, ale by mnie nie zdziwiło jakby jakieś funkcjonowały na takie rozwiązania.

Zgłoś | Cytuj | Link

24 marca 2014, 21:20

My też zastanawiamy się nad przydomowa oczyszczalnia Chcieliśmy zrobić szambo ale im więcej o tym czytam tym mam większe wątpliwości. Oczyszczalnia to może duży wydatek ale szybko się zwróci w przeciwieństwie do szamba.

Zgłoś | Cytuj | Link

27 marca 2014, 21:59

Tylko z tym smrodem może być krucho. Tańsze przydomowe oczyszczalnie psują się po kilku latach i może się okazać, że będzie w powietrze uchodzić zapach ścieków, co więcej, taką wadę bardzo ciężko usunąć nie zaczynając inwestycji właściwie od nowa.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 5 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jaki kominek? Liczba postów: 9 Grupa: Ekologiczny... W dobie rosnącej świadomości ekologicznej i potrzeby oszczędzania energii, coraz więcej osób poszukuje sposobów na Mapquest Directions stworzenie domu przyjazne...
  • Energooszczędny dom jednorodzinny plus inteligencj... Liczba postów: 40 Grupa: Ekologiczny... Zdecydowanie warto rozważyć budowę domu energooszczędnego! Sam zastanawiałem się nad tym i doszedłem do wniosku, że chociaż początkowy koszt budowy może być nie...
  • Okna nowej generacji Liczba postów: 5 Grupa: Ekologiczny... Polecam szczerze w tym temacie zajrzeć do oferty wysokiej jakości produktów oferowanych przez https://oknarado.pl/okna-pvc/
  • niższe koszty ogrzewania Liczba postów: 594 Grupa: Ekologiczny... Jednym z znakomitych miejsc gdzie znajdziesz szeroki wybór elementów instalacji hydraulicznych, sanitarnych, techniki grzewczej, a także wyposażenia łazienek je...
  • Klimatyzacja Liczba postów: 271 Grupa: Ekologiczny... Ja montuję na dole jedna duża jednostkę 3.5 albo 4kW na salon z aneksem około 37 metrów. Na górze w pomieszczeniach od zachodu, czyli master bedroom i biuro. 2x...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19406 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 156

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >