Składniki na kruchy spód:
1 duże żółtko
2 łyżeczki zimnej wody
155 g mąki pszennej (dodałam 2 łyżki więcej)
50 g drobnego cukru
szczypta soli
115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
Można dodać miodu https://www.ugotowanepozamiatane.pl/miod-spad
ziowy/
Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię,
schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć
w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 25 cm),
wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać
widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a
następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne,
które obciążą ciasto (może to być również fasola lub
ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w
temperaturze 190oC przez 15 minut. Następnie papier
usunąć, piec kolejne 7 - 9 minut, do lekkiego
zbrązowienia spodu.
Składniki na krem z kwaśnej śmietany:
2 duże jajka
225 g kwaśnej śmietany 18%
55 g creme fraiche (zastąpiłam kwaśną śmietaną 18%)
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli
Wszystkie składniki na krem zmiksować do gładkości.
Tak przygotowany krem wylać na wcześniej podpieczony spód
(może być jeszcze ciepły). Teraz można dodać do kremu
garść dowolnych owoców (u mnie wiśnie) lub poczekać z
owocami do ozdobienia po upieczeniu.
Piec w temperaturze 190oC przez minimum 20 do 30 minut.
Wierzch budyniu powinien być miękki po upieczeniu, lecz
nie może pozostać płynny, zwłaszcza po środku (w razie
czego pieczenie przedłużyć o kolejnych kilka minut).
Wyjąć, przestudzić, następnie schłodzić w lodówce
przez kilka godzin.
Podawać z delikatnymi owocami na wierzchu i oprószoną
cukrem pudrem.
Pycha. Przepis znalazłam na jakimś kulinarnym blogu, ale
za chiny nie pamiętam na którym.
offline fajo fachowiec
|
|
Ten post był edytowany przez fajo dnia: 23 listopada 2021, 09:25 | |
| |
Reklamy Google | |
offline KateB kierownik
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Kazikdobry fachowiec
|
Tarty to moja słabość - uwielbiam na słodko i wytrawne.
A jeśli dobry miód to ja polecam miód z Moje Miody |
Ten post był edytowany przez Kazikdobry dnia: 25 sierpnia 2024, 10:55 | |
| |
offline Salli praktykant
|
To wszystko oczywiście dobrze, ale daleko nie każdy może
ugotować pyszne ciasto lub tort) Wolę kupować gotowe
desery, od dawna korzystam z usług cukierni Tortowni na
Bema. Ostatnio zamówiłam tu https://tortynabema.pl/product-category/torty
-dla-dzieci/ ciasto na urodziny mojej córki, bardzo
piękna, oryginalna i smaczna, sama na pewno nigdy tak nie
śpiewałabym) |
| |
offline bartoszbelgrad majster
|
Moja żona robi tarte na spodzie z daktyli od https://jawo2008.pl/17-bio-daktyle-suszone.ht ml#/28-waga-500g. Uwielbiam to ciasto mógłbym je pochłonąć całe. Żona mówiła, że dzięki daktylom jest dużo zdrowsze. |
| |
Reklamy Google | |
offline mamaMai majster
|
ja bardzo często robię tartę ze szpinakiem i kurczakiem. Oczywiście kurczak tylko od sprawdzonego dostawcy bez antybiotyków. Tutaj macie namiar https://dobrydrob.pl na świetne mięso. Tak jek pisze właściciel fermy drób można hodować bez antybiotyków i innych dodatków tylko trzeba tego chcieć. |
| |
offline olek992 fachowiec
|
Dzięki za polecenie! |
| |
Gość: karigl69 praktykant |
|
| |
offline dgoodwin praktykant
|
|
| |
offline Katharina doświadczony
|
Ja to uwielbiam ciasta z kremami, a taka tarta waniliowa z pewnościa jest pyszna! A czy ozdabiacie jakoś takie wypieki? Bo ja lubię się bawić takimi dodatkami cukierniczymi, jak od https://www.cake-land.pl/, gdzie można kupić na przykład różne dekoracje cukrowe czy czekoladowe albo waflowe. |
|