Rozliczanie energii cieplnej na potrzeby c.o. i c.w.u.

« Powrót do grupy: Wspólnoty mieszkaniowe

26 czerwca 2007, 21:56

Zgadzam sie: good 0 bad

Jak w Państwa wspólnotach rozliczana jest energia cieplna przeznaczona na potrzeby c.o. i c.w.u.( ciepłej wody użytkowej) a uzyskana z własnej kotłowni. Konkretnie jakie metody, zasady, stosuje się przy wyliczaniu kosztów 1 GJ i kosztów podgrzania 1m3 wody wodociagowej ?Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów. Quest

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 czerwca 2007, 23:12

Proponowałbym sprawdzić, czy są zainstalowane liczniki ciepła c.o. i c.w.u. w instalacji w kotłowni. Andrzej XL

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

27 czerwca 2007, 12:00

Podobno są jakieś wzorki do obliczeń,może ktoś zna kogoś z ciepłowników i podrzuci je nam. Pozdrawiam. Balbina

Zgłoś | Cytuj | Link

28 czerwca 2007, 09:13

Ja też oczekuję na jakiś sygnał od fachowców na naszym Forum ! Winner

Zgłoś | Cytuj | Link

28 czerwca 2007, 12:48

Witam
też jestem zainteresowana tym tematem, gdyz niedlugo rozliczenie roczne i nie wiem, czego sie spodziewać. Moze na wakacje sie uzbiera ze zwrotów? :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

29 czerwca 2007, 11:12

Witam. Koszty energii stanowią coraz większy udział w opłatach mieszkaniowych. Około 70% wydatków związanych z mieszkaniem to opłaty za c.o. i ciepła wodę.Wzrost cen energii cieplnej oraz nowoczesna technika(urządzenia rozliczające energię),spowodowały od lat stopniową zmianę nastawienia mieszkańców (szczególnie wspólnot mieszkaniowych z własną kotłownią) do indywidualnych rozliczeń ciepła.Przy sprawnie działającym systemie rozliczeń, płaci się za to, co jest zużywane, i to co miesiąc. Pozdrawiam. Biotyt

Zgłoś | Cytuj | Link

18 lutego 2009, 12:38

Chciałbym odświeżyć trochę temat i jeśli ktoś się na tym zna otrzymać trochę konkretów.

Sprawa wygląda tak:
Kupiłem we wrześniu od developera mieszkanie w bloku. Blok ma własną kotłownię. Każde mieszkanie do C.O i CW ma własny wymiennik ciepła tzw. Logotermę. Każde mieszkanie ma licznik ciepła mierzący zużycie w GJ. gdy kupowałem mieszkanie developer (obecnie zarządca naszego bloku) podał mi, że 1GJ będzie kosztował 45zł. Teraz po pierwszym spisaniu liczników wyliczył że jednak będzie to 120zł/1GJ. Sposób w jaki to obliczył jest według wzoru: K/Z = C
gdzie:
K - koszty kotłowni - zużycie prądu i gazu
Z - suma GJ z liczników wszystkich mieszkań bloku
C- wyliczona cena za 1GJ

I teraz pytanie, czy jest to dobry sposób obliczania? Dziwi mnie i resztę członków wspólnoty tak wysoka cena - w blokach obok z identyczną kotłownią ich koszty za 1GJ są na poziomie 60-70zł.

Doradźcie co z tym zrobić, co sprawdzić, jak wykryć błąd w ich obliczeniach?

Z tego powodu niektórzy ludzie z okres wrzesień - grudzień mają po 1500zł niedopłaty...

Zgłoś | Cytuj | Link

23 czerwca 2010, 20:27

Sposób w jaki to obliczył jest według wzoru: K/Z = C
gdzie:
K - koszty kotłowni - zużycie prądu i gazu
Z - suma GJ z liczników wszystkich mieszkań bloku
C- wyliczona cena za 1 GJ
I teraz pytanie, czy jest to dobry sposób obliczania? Dziwi mnie i resztę członków wspólnoty tak wysoka cena - w blokach obok z identyczną kotłownią ich koszty za 1GJ są na poziomie 60-70zł.
Doradźcie co z tym zrobić, co sprawdzić, jak wykryć błąd w ich obliczeniach ?

A jak zostało wyliczone zużycie gazu przeznaczone na potrzeby c.o. i c.w.u. (podgrzanie wody wodociągowej) ?

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Wpisanie do KRD Liczba postów: 20 Grupa: Wspólnoty m... Ile kosztuje taki wpis?
  • Odśnieżanie Liczba postów: 17 Grupa: Wspólnoty m... W poszukiwaniu chlorku magnezu przeznaczonego do zwalczania śliskości spowodowanej gołoledzią, lodem, ubitym śniegiem itd. polecam zajrzeć do https://www.sol-d...
  • Zabudowa balkonu Liczba postów: 136 Grupa: Wspólnoty m... Jak zabudowujecie balkon to tutaj https://gardenspace.pl/meble-balkonowe macie ofertę na meble i dodatki do niego. Ja długo szukałem czegoś do siebie i dopiero....
  • Firma sprzątająca Liczba postów: 46 Grupa: Wspólnoty m... Airozone ozonowało moje mieszkanie i teraz wnętrze jest wolne od nieprzyjemnych zapachów, a ja mogę cieszyć się czystym powietrzem . Naprawde polecam wam zapozn...
  • Zarządzanie i Administracja Nieruchomościami Liczba postów: 68 Grupa: Wspólnoty m... Berberis ma mnóstwo funkcji związanych z zarządzaniem. Po prostu zróbcie to tak, aby to miało ręce i nogi, sensownie to poukładajcie. Nic się nie zmieni z dnia....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19427 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 490

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >