Witam! Jesteśmy przed kupnem pokrycia dachowego. Wybór padł już na ceramikę, ale oczywiście teraz jest dylemat odnośnie tego jakiego producenta wybrać. Wykonawca dachu poleca koramica, ale mówi że się dostosuje do naszego wyboru :) Zrobiłem małe rozeznanie po składach i wychodzi, że w sumie wszyscy producenci mają z grubsza podobne ceny. Ale najgorsze że nie jestem w stanie ogarnąć różnicy pomiędzy np. koramicem a creatonem - dachówka to dachówka, ceramika to ceramika - czy też nie?
offline czika praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: hlebek praktykant |
Różnice są w wyglądzie dachówek i w jakości. Polecam przejrzeć inne fora budowlane odnośnie tego co ludzie piszą o dachówce Creaton... O Koramicu chyba trudno powiedzieć coś złego, oprócz tego, że jest o kilka procent droższy niż creaton. Ale jeśli chodzi o jakość to raczej bez zarzutu :-) |
| |
Reklamy Google | |
Gość: piesel praktykant |
U mnie jest dachówka reńska Koramica - chyba jedna z najtańszych u nich... Wolałem wziąć pożądną dachówkę z dobrej cegielni, niż dachówkę no name z niewiadomoskąd - choćby i była kilka złotych tańsza. Dach ma być bezobsługowy przez minimum kilkanaście lat i ja wolałem troszeczkę dopłacić, żeby tak właśnie było |
| |
offline ottenjeden fachowiec
|
No tak, ważne żeby producent był w miarę znany i miał dobrą renomę chociażby na różnych forach. Z tych większych firm to na pewno braas, creaton i roben, to one trzymają większość rynku z tego co się orientuje, i są chyba najbardziej popularni. Słyszałem dużo dobrych opinii o dachówkach Braasa, może powinieneś zapoznać się z ich ofertą, żeby mieć mieć większy przekrój oferty rynkowej. Pozdrawiam :) |
| |
offline Tomek111 fachowiec
|
To zależy tez od modelu dachówki itd, wagi masz podane w opisach pokrycia. Co do dachówki wiadomo będzie cięższa jednak przy mocniejszych wiatrach sprawdzi się dużo lepiej niż blacha. Od 5 lat mam dachówkę i teraz widzę różnice pod każdym względem oczywiście na plus. Mój model to Opal Standard to stylu rustykalnego domu pasuje perfect! |
| |
Reklamy Google | |
Gość: marco.fu praktykant |
Czym się różnią dachówki Koramic od pozostałych? Na pewno formatem - w ofercie są np. bardzo duże dachówki ceramiczne (9 szt. na m2), co u pozostałych producentów raczej się nie zdarza. Im większa dachówka tym bardziej precyzyjna musi być produkcja, żeby dachówki się potem nie wichrowały na połaci. Koramic robi nawet duże dachówki płaskie (model Orea). Konkurencja ma dachówki płaskie w mniejszych formatach, co przekłada się na większą wagę na m2 i wyższe koszty wykonania więźby. Generalnie jednak moim zdaniem dachówki i tak wybiera się w większości sercem, a nie rozumem - po prostu co się komu podoba :) |
| |
offline Porek456 fachowiec
|
Jeżeli chodzi o pokrycia dachowe to moim zdaniem nie ma nic lepszego niż pewna dachówka, której tak łatwo nie da się zerwać, przy gradobiciu tutaj wystarczy wymienić jedną dachówkę a nie cały arkusz blachy jak w blachodachówce. Zobacz co ciekawego przygotował Braas bo naprawdę wygląda to u nich świetnie. |
| |
offline Emilek43 fachowiec
|
W takim razie możesz również zajrzeć na stronę internetową producenta monier.pl gdzie znajdziesz listę dekarzy, którzy zajmują się wykonywaniem dachów z dachówki i do tego masz pewność, że na pewno zrobią to dobrze szczególnie wykorzystując produkty od Braas i od razu zapoznać się z promocją - House of Braas 2019 trwającą do końca listopada. |
| |
offline Eldon32 fachowiec
|
A mi fo gustu bardzo przypadły dachówki panelowe od wspomnianego przez Was producenta Braas o profilu płaskim (dokładnie model Quadro) i tutaj warto abyś do nich zajrzał bo możesz mieć rzeczywiście piękny dach za nieduże pieniądze, a poza tym dostępne są w najmodniejszych kolorach. |
| |
offline KrzysiekS kierownik
|
|
|