Rzeczoznawca budowlany

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

Stron: 5 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4  ▸  ▸▸

11 maja 2015, 08:32

Zgadzam sie: good 0 bad

no dokladnie, ja miałem znajomego, który probuje ciagle zostac rzeczoznawca i chce pracowac w firmie typu www.taksator.info to naprawde duze wyzwanie

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

20 czerwca 2015, 12:43

Zapytaj w jakiejs firmie po prostu zajmującej się tym, np. www.ekspertyzy.waw.pl

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

19 lipca 2015, 12:56

A ja mam do was takie pytanie. Czy taki rzeczoznawca majatkowy jak www.taksator.info jest tym samym co rzeczoznawca budowlany

Zgłoś | Cytuj | Link

20 listopada 2015, 12:30

Nie, nie jest tym samym, sprawdź sobie co to jest rzeczoznawca budowlany - strona

Zgłoś | Cytuj | Link

13 kwietnia 2016, 18:41

Jeśli potrzebujesz jakiejś ekspertyzy to polecam firmę z Wrocławia, która się w tym specjalizuje - oferta.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

6 lipca 2016, 14:55

Miałbym takie pytanie do tych wszystkich, którzy mają wiedzę w kwestii ekspertyz budowlanych.
Została wykonana ekspertyza budowlana (starego) budynku i zostały w niej zawarte poniższe stwierdzenia, czy mając na uwadze poniższe zalecenia wykonanej ekspertyzy budowlanej, budynek ten:
1) powinien być wyłączony z użytku do czasu wykonania wzmocnień konstrukcji dachu ?
2) powinien zostać wyłączony z użytku z uwagi na realne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi ?
3) w ogóle nie powinien być wyłączany z użytku, można w nim przebywać ?
4) jest to stan zagrożenia katastrofą bud. i powinna zostać powiadomiona prokuratura ?

Tytuł ekspertyzy: "EKSPERTYZA BUDOWLANA STANU TECHNICZNEGO BUDYNKU ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM KONSTRUKCJI DACHU"
a) "... Nośność prętów pasa górnego jest znacznie przekroczona (ok. 100%) powodując stan przedawaryjny ..."
(przy czym podkreślone zostały słowa "jest znacznie przekroczona (ok. 100% powodując stan przedawaryjny ")

b) " ... przyjmując dodatkowe stężenia w osiach słupów szczytowych ... uzyskano wytężenia gwarantujące bezpieczne użytkowanie konstrukcji dachu ..."
(przy czym podkreślone zostały słowa "bezpieczne użytkowanie konstrukcji dachu")

c) " Ze względów bezpieczeństwa konstrukcji stropodachu budynku .... należy: " (tutaj wymieniono jakie wzmocnienia konstrukcji należy wykonać, by zapewnić bezpieczeństwo użytkowania budynku)

d) " ... W trybie pilnym ... wykonać przewidziane przedmiotową ekspertyzą stężenia pionowe ... "
( stwierdzenie "w trybie pilnym" świadczy o zagrożeniu związanym ze stanem technicznym"

Przekroczona o 100% nośność dachu nazywana jest stanem przedawaryjnym, czyli ewentualne zawalenie się dachu i (oby nie) śmierć człowieka to będzie awaria ?!!! czy katastrofa ?!!!

Jeśli ktoś ma na tyle wiedzy w temacie to proszę o opinię, będę bardzo wdzięczny za każdą opinię, dodam tylko, iż wykonanie tej ekspertyzy zostało NAKAZANE POSTANOWIENIEM PINB W TRYBIE PILNYM ( na podstawie art. 62 ust. 3 P.B.), konstrukcja dachu to metalowe kratownice o długości około 10 metrów.

Zgłoś | Cytuj | Link

28 marca 2017, 03:38

W przypadku fachowej ekspertyzy budowlanej pomoc fachowca jest nieoceniona, dlatego nawet jeśli ma się kilka pytań związanych z konkretną inwestycją to warto skorzystać bez opierania się na samym prawie budowlanym, które może być źle przez nas rozumiane. Ja wolałem nie ryzykować i zdecydowałem się na skorzystanie usług rzeczoznawcy budowlanego http://ekspertyzy.waw.pl/ dzięki czemu mogłem uniknąć wszelkich błędów, które na mnie czyhały.

Zgłoś | Cytuj | Link

27 maja 2017, 23:12

Rzeczoznawca budowlany nie „załatwi” wszystkiego – pozostają czasem jeszcze zawiłe sprawy prawne. W tych zawsze pomaga mi kancelaria prawna, której specjalizacja to nieruchomości: http://bob.com.pl/ .

Zgłoś | Cytuj | Link

26 czerwca 2017, 21:05

Użytkownik Gość: Artur3343 napisał: W przypadku fachowej ekspertyzy budowlanej pomoc fachowca
jest nieoceniona, dlatego nawet jeśli ma się kilka pytań
związanych z konkretną inwestycją to warto skorzystać
bez opierania się na samym prawie budowlanym, które może
być źle przez nas rozumiane. Ja wolałem nie ryzykować i
zdecydowałem się na skorzystanie usług rzeczoznawcy
budowlanego http://ekspertyzy.waw.pl/
dzięki czemu mogłem uniknąć wszelkich błędów, które
na mnie czyhały.

Zgadza się. Rzeczoznawcy bywają różni natomiast, zanim zdecyduje się na czyjeś usługi wolę sprawdzić opinię. Ja byłem jednym z klientów rzeczoznawcy majątkowego z http://ekspertyzy.waw.pl/ przy czym u mnie wyceną zajmowano się dopiero dwa miesiące temu. Rzetelnie i szybko. Więcej takich fachowców.

Zgłoś | Cytuj | Link

28 września 2017, 14:41

Samodzielne wykonanie ekspertyzy to jednak dość trudne zadanie. Wobec czego moim zdaniem dużo lepszym pomysłem będzie tutaj skorzystanie z pomocy http://www.mpexpertbud.pl/ .
Firma MPEXPERTBUD świadczy bowiem tego rodzaju usługi na naszym rynku od wielu lat, przy czym co istotne z ich pomocy możemy skorzystać na każdym etapie budowy, co na pewno bardzo skutecznie pomoże wyeliminować wszelkie uchybienia jak i wady konstrukcyjne.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 5 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Garaż blaszany- tymczasowy obiekt na potrzeby budo... Liczba postów: 12 Grupa: Ekspert pra... Jeśli interesują Cię solidne i tanie garaże blaszane, które ochronią Twój samochód oraz narzędzia. To sprawdź ofertę producenta garaży blaszanych na stronie Sta...
  • PRZEBUDOWA a ODBUDOWA ? Liczba postów: 14 Grupa: Ekspert pra... Może nie tylko język polski, ale również nasze prawo budowlane (z resztą nie tylko budowlane) jest całe mnóstwo takich absurdów a człowiek tylko traci nerwy prz...
  • Deweloper a instancja tv domofonowa i internet Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Jednym z argumentów przemawiających za zakupem mieszkania od dewelopera jest możliwość długoterminowych oszczędności. Nowe mieszkania są zazwyczaj bardziej ener...
  • Co nie jest samowolą? Liczba postów: 22 Grupa: Ekspert pra... W miejscach pracy z wysokim ryzykiem upadków z wysokości, znaki ostrzegawcze powinny być umieszczane w miejscach łatwo widocznych zarówno dla pracowników na zie...
  • Miejsce parkingowe. Liczba postów: 7 Grupa: Ekspert pra... Wiele miast implementuje dodatkowe środki bezpieczeństwa na drogach jednokierunkowych, takie jak ograniczenia prędkości czy specjalne strefy dla pieszych. Odpow...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19398 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 603

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >