Rzeczoznawca budowlany

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

Stron: 5 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

26 lipca 2011, 11:32

Zgadzam sie: good 0 bad

A ja bym chciała się tylko zapytać o to kto może być rzeczoznawcą budowlanym? udzielali mi odpowiedzi na to pytanie ale nie były rzetelne na innych forach, a bardzo mi zależy :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 lipca 2011, 14:34

Witam,

Odpowiedź po raz kolejny można znaleźć w Ustawie Prawo Budowlane:

Art. 15. 1. Rzeczoznawcą budowlanym może być osoba, która:
1) korzysta w pełni z praw publicznych;
2) posiada:
a) tytuł zawodowy magistra inżyniera, magistra inżyniera architekta, inżyniera lub inżyniera architekta,
b) uprawnienia budowlane bez ograniczeń,
c) co najmniej 10 lat praktyki w zakresie objętym rzeczoznawstwem,
d) znaczący dorobek praktyczny w zakresie objętym rzeczoznawstwem.

Właściwy organ samorządu zawodowego może również nadać tytuł rzeczoznawcy osobie, która nie spełnia warunku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a i b, ale posiada szczególną wiedzę i doświadczenie w zakresie nieobjętym uprawnieniami budowlanymi.

Istnieje rejestr centralny rzeczoznawców budowlanych, w którym można sprawdzić jakiej specjalności jest dany rzeczoznawca oraz czy był karany.

Ten post był edytowany przez Maria_Kobryń dnia: 26 lipca 2011, 14:43
Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

27 lipca 2011, 13:38

Ale to prawda, w niektórych miejscach takie informację nie są czytelnie opisane, dlatego ludzie pytają się po kilka razy

Zgłoś | Cytuj | Link

19 października 2012, 09:01

Gdyby ktoś potrzebował ekspertyzy budowlanej, to mogę polecić Pana Przemysława Stawarskiego (rzeczoznawcę budowlanego i biegłego sądowego) u mnie Pan Przemysław wykonał ekspertyzę izolacji budynku i prac wykończeniowych. Pomogło to w wyegzekwowaniu poprawek od Firmy wykonującej prace.

Zgłoś | Cytuj | Link

28 listopada 2014, 11:26

a w Warszawie jakieś dobre ekspertyzy?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

7 grudnia 2014, 13:19

Ja znam firmę, która zajmuje się ekspertyzami zarówno prawnymi jak i technicznymi http://audytnieruchomosci.com/ sprawdzcie sobie oferte. Myślę, że przy dużych inwestycjach warto skorzystać z pomocy obiektywnych ekspertów, by nie dać się oszukać żadnym cwaniaczkom :)

Zgłoś | Cytuj | Link

2 marca 2015, 03:05

Ja osobiście raz korzystałem z usług rzeczoznawcy i byli to www.taksator.info z Częstochowy, nie mieli zbyt duzej prowizji, wycenili okej wiec byłem bardzo zadowolony

Zgłoś | Cytuj | Link

31 marca 2015, 07:51

Jakby ktoś szukał dobrej i rzetelnej firmy to mogę polecić http://www.batiplus.pl/oferta/. Korzystałem z ich pomocy przy swoich inwestycjach.

Zgłoś | Cytuj | Link

1 kwietnia 2015, 03:24

A po prostu zapytaj może w jakims biurze rzeczoznawcy, ja mam jednego zaufanego. Mysle, ze śmiało udzieli Ci odpowiedzi www.taksator.info

Zgłoś | Cytuj | Link

4 maja 2015, 10:51

zostanie rzeczoznawcą budowalnym nie jest takie proste. Trzeba skonczyc studia z tytulem inż. I mieć długie lata praktyki, żeby zdobyc uprawnienia. Ja robialem ekspertyzy budowlane i pomiary geodyzjne w tej firmie http://www.zuw-walawski.pl/oferowane-uslugi. Mila obsługa i wszystko calkiem profesjonalnie.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 5 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Garaż blaszany- tymczasowy obiekt na potrzeby budo... Liczba postów: 12 Grupa: Ekspert pra... Jeśli interesują Cię solidne i tanie garaże blaszane, które ochronią Twój samochód oraz narzędzia. To sprawdź ofertę producenta garaży blaszanych na stronie Sta...
  • PRZEBUDOWA a ODBUDOWA ? Liczba postów: 14 Grupa: Ekspert pra... Może nie tylko język polski, ale również nasze prawo budowlane (z resztą nie tylko budowlane) jest całe mnóstwo takich absurdów a człowiek tylko traci nerwy prz...
  • Deweloper a instancja tv domofonowa i internet Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Jednym z argumentów przemawiających za zakupem mieszkania od dewelopera jest możliwość długoterminowych oszczędności. Nowe mieszkania są zazwyczaj bardziej ener...
  • Co nie jest samowolą? Liczba postów: 22 Grupa: Ekspert pra... W miejscach pracy z wysokim ryzykiem upadków z wysokości, znaki ostrzegawcze powinny być umieszczane w miejscach łatwo widocznych zarówno dla pracowników na zie...
  • Miejsce parkingowe. Liczba postów: 7 Grupa: Ekspert pra... Wiele miast implementuje dodatkowe środki bezpieczeństwa na drogach jednokierunkowych, takie jak ograniczenia prędkości czy specjalne strefy dla pieszych. Odpow...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19398 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 484

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >