SILKA czy Ytong – co wybrać?

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
◂  1 2

30 kwietnia 2011, 22:57

Zgadzam sie: good 0 bad

Obawiam się że to prawda. (!!!)

Swoją drogą bardzo mnie kręci, że: „silaklal” produkuje „sikslal” i przepakowuje jako „siskal”, żeby sprzedać jako „silabumbum”.
Krótko mówiąc: China Expor t!!!
Nie wiemy, czy taka czy inna technologia wywołuje raka, zapalenie spojówek, … lub sznurowadeł.

Może po prostu będziemy zdrowsi o tym nie wiedząc.
Ja wolę parę lat pożyć, niż pół życia umierać.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

13 maja 2011, 19:17

Użytkownik Krzysiek Wojnicki napisał:
jak to jest z tym aluminium w bloczkach silikatowych, bo
zaciekawiło mnie to. Droga Xello pytanie do Ciebie. Ale
poszę ogólnie ;)

Witam,
i odpowiadam: w procesie produkcyjnym Silki nie jest używane aluminium, tylko piasek, wapno, woda.
Ytong i Silka nie są materiałami które są w jakikolwiek sposób wypalane.
Pozdrawiam forumowiczów.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

13 maja 2011, 21:27

chwila, chwila … Panie „Ekspert Budowy”, bo zaraz okaże się, że mamy tysiące forumowiczów, którzy (niestety!) dysponują piaskiem i wodą – o wapno też nie jest trudno – i zapragną robić bloczki, skoro się ich nie wypala.

Tylko jakie bloczki?!

„Ytong” czy „Silka”, - to dla mnie nazwy handlowe. Mówimy o gazobetonie czy silikacie, których proces wytwarzania nieco się różni, a ich właściwości są niemal skrajnie różne.
Jedyną cechę, która może je upodabnia - jest kolor.

(……..)

Jeśli już się zapoznamy z technologią wytwarzania, to miejmy na uwadze, że „odrobina” chemii pozwala na potężne oszczędności energetyczne………………

Zgłoś | Cytuj | Link

24 maja 2011, 17:11

Jak ma się dylemat to najlepiej wejść na stronkę Xelli i tam sobie poczytać o właściwościach, zastosowaniach bloczków. Warto też poszukać dobrego eksperta w dziedzinie budowlanej.

Zgłoś | Cytuj | Link

24 maja 2011, 17:18

Jeśli chodzi o Ytonga to seria Energo jest dobra bo można zaoszczędzić na dodatkowym ociepleniu. Oczywiście można takie ocieplenie dać ale nie trzeba bo bloczki są ciepłe.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

1 czerwca 2011, 13:59

sciana powinna byc wykonana w technologii 2W jak ktos sugeruje inaczej to bloczek powinien byc min 42cm bardzo dobrze wykonany z jak najwyzszymi standardami
bo w przeciwnym razie mostki i sama jakosc bloczka nic tu nam nie pomoze!

Zgłoś | Cytuj | Link

26 lipca 2011, 22:16

Użytkownik Dariusz_JM napisał: chwila, chwila … Panie „Ekspert Budowy”, bo zaraz
okaże się, że mamy tysiące forumowiczów, którzy
(niestety!) dysponują piaskiem i wodą – o wapno też nie
jest trudno – i zapragną robić bloczki, skoro się ich
nie wypala.

Tylko jakie bloczki?!

„Ytong” czy „Silka”, - to dla mnie nazwy handlowe.
Mówimy o gazobetonie czy silikacie, których proces
wytwarzania nieco się różni, a ich właściwości są
niemal skrajnie różne.

Jedyną cechę, która może je upodabnia - jest kolor.

(……..)

Jeśli już się zapoznamy z technologią wytwarzania, to
miejmy na uwadze, że „odrobina” chemii pozwala na
potężne oszczędności energetyczne………………

haha absolutnie, obydwa materialy w tej firmie robione są tak samo... tylko wychodzą rożnie.
Przez to wszystko ludzie zaczynają narzekać na Xelle i wcale mnie to nie dziwi.

Zgłoś | Cytuj | Link

31 lipca 2011, 20:58

Jeden i drugi materiał jest dobry. Ściany zewnętrzne postawiłbym z ytonga a działowe z silki. Teraz xella ma też gotowy strop ytong, to też dobre rozwiązanie.

Zgłoś | Cytuj | Link

2 sierpnia 2011, 12:24

i gotowy niewypal Ci sie szykuje tylko pogratulowac :)

nie silke tylko silikaty jezeli juz bo to cos z X. jest lipne...
Y. tez zmienilbym na solbet a nawet w ostatecznosci na h+h juz wole ichniejszy z gorzkowic niz ten wasz co go tak mocno reklamujecie!
chyba sie slabo sprzedaje i widze ze zalega na skaldach :)

Zgłoś | Cytuj | Link

18 sierpnia 2011, 22:12

a najgorzej chyba wlasnie silka i enero bo najwiecej tego droga xella reklamuje.. ciekawe dlaczego

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
◂  1 2

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Budowa domu-koszty Liczba postów: 200 Grupa: Stawiamy śc... Cześć! Szukam sklepu internetowego, w którym mogę kupić wyciskacze do kleju i silikonu akumulatorowe https://wkretarka.com.pl/100-wyciskacze- kleju-silikonu-akum...
  • ankrowanie ścian - co to i za ile? Liczba postów: 11 Grupa: Stawiamy śc... Ankrowanie ścian to technika wzmacniania lub stabilizowania ścian, najczęściej stosowana w budownictwie lub przy pracach związanych z remontami i zabezpieczanie...
  • Jaki klej do ścian z Suporeksu? Liczba postów: 5 Grupa: Stawiamy śc... Można suporeks łączyć z klejem tylko nie w pierwszej warstwie o tym należy pamiętać. Mi ekipa https://remontyelblag.pl murowała i tak obserwowalem jak oni to ro...
  • czy warto budować dom ze ścian jednowarstwowych Liczba postów: 136 Grupa: Stawiamy śc... Hej, jeśli korzystacie z materiałów wienerberger to zerknijcie na ten ich konkurs, bo mogą Wam zwrócić za nie pieniądze: https://www.budogram.pl/konkurs
  • Jakie kupić narzędzia? Liczba postów: 4959 Grupa: Stawiamy śc... Decydując się na zakup narzędzi i maszyn budowlanych, warto postawić na sprawdzonego dostawcę, jakim jest firma https://tarwis.pl/ . Ich oferta to nie tylko sz...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19398 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 448

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >