Najlepiej chyba stawiać ścianki działowe z regipsów na stelażu aluminiowym. Jak ktoś się uprze to zrobi ścianę murowaną, ale wtedy jest więcej zabawy. I trzeba pamiętać o prostym wytyczeniu ściany. Żyłka murarska się wtedy przyda. Z płytami G-K jest łatwiej to postawić i w razie błędu jest większe pole do poprawek.
Gość: Jose44 praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: konradokupeno praktykant |
Jeśli nie mamy jeszcze wykończonej podłogi, to moim skromnym zdaniem płyta gipsowa nie ma żadnego sensu. Jedyny argument "za" to ewentualnie cena. Natomiast funkcjonalnie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie ściana murowana. Porotherm 11,5 cm zapewnia taką izolacyjność akustyczną co płyta GK z matami akustycznymi. Dodatkowo spokojnie można taką ścianę obciążać poprzez wieszanie tam np. szafek. Na płycie gipsowej wieszanie czegokolwiek cięższego niż niewielki telewizor może się skończyć pęknięciami płyt albo skrzywieniem profilu i odkształceniem ściany. Tak więc przy domu/mieszkaniu w stanie deweloperskim wymurowanie ścian działowych z ceramiki będzie po prostu najbardziej racjonalną opcją. |
| |
Reklamy Google | |
Gość: kody112 praktykant |
Również uważam, że ścianka gipsowa to marny wybór. Jeśli ktoś potrzebuje tylko zasłonić część pokoju to jeszcze OK, ale jeżeli ma to też przy okazji trochę wyciszać przestrzeń i umożliwić zawieszenie czegokolwiek (półki, telewizora) to nawet i Porotherm 8 cm wystarczy, a funkcjonalnie będzie i tak lepiej niż płyta gipsowa. |
| |
Gość: kutkomili praktykant |
Ściany działowe muszą też mieć możliwość obciążania - np. półkami. U mnie na ściance działowej z Porothermu wisi tak naprawdę cały zestaw szafek, na których stoi telewizor, szafka na książki czy jakaś inna elektronika. Przy płycie GK nie byłoby to możliwe, bo cały zestaw szafek waży pewnie ze 150 kilogramów. |
| |
offline pessos25 doświadczony
|
A co ze ściankami działowymi w sanitariatach ? ja własnie podjąłem współpracę z firmą http://sanipol.pl/. Firma oferuje systemy ścianek działowych do sanitariatów i cian działowych do pomieszczeń fizjo- i fizykoterapii. |
| |
Reklamy Google | |
Gość: kulwix praktykant |
|
| |
offline domi.nika fachowiec
|
|
| |
offline e-Rzecznik Śnieżka fachowiec
|
Szanowni Państwo, |