Scianki gipsowo-kartonowe

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

19 maja 2009, 14:38

Zgadzam sie: good 0 bad

Czy mógłby mi ktoś doradzić jak montuje się ścianki z płyt gipsowo-kartonowych? Będę bardzo wdzięczny :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

19 czerwca 2009, 00:33

Na stelażu. Trzeba wykonać konstrukcję z profili typu U i C.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

5 maja 2010, 12:31

Ściana, podłoga i sufit muszą być odkurzone i wyczyszczone w miejscu styku ze ścianką działową.
Zaznaczyć sznurem na podłodze miejsce, w którym ma stanąć ścianka. Przenieść linię na ściany i na sufit za pomocą linijki i pionu.

Profile rusztu przyciąć do wymaganych wymiarów. Przycinając dolny profil, należy pamiętać o zaplanowaniu miejsca na drzwi. Wykonać narożniki wysokości 15-20 cm, przycinając ramiona rusztu wycinarką elektryczną (można także użyć w tym celu piłki do metalu).

Zamocować profile, rozstawiając wkręty samowiercące co 60 cm. Równolegle do dolnego elementu przykręcić profil sufitowy.

Pierwszy słupek (wysokość równa odległości między sufitem a podłogą minus 1 cm) należy przykręcić do jednego z dwóch narożników i do profilu sufitowego.

Ustalić miejsce na drzwi, wsuwając ościeżnicę w profil. Sprawdzić, czy znajduje się ona w idealnie pionowej pozycji, po czym przykręcić ościeżnicę do rusztu wkrętami.

Na górnej belce drzwi umieścić poziomo profil z dwoma narożnikami wysokości 15-20 cm. Przykręcić ją do pierwszej pionowej ramy ościeżnicy.

Zamocować drugi słupek wzdłuż boku ościeżnicy. Przykręcić do ościeżnicy i do górnych i dolnych elementów.

Aby wzmocnić i usztywnić konstrukcję, należy przykręcić dodatkowe słupki pomiędzy górną poprzeczką ościeżnicy a profilem sufitowym.

Między profile sufitu i podłogi wsunąć słupki, rozstawiając je co 40-60 cm. Przed przykręceniem ich, sprawdzić, czy znajdują się w idealnie pionowej pozycji.

Przeciągnąć kable instalacji elektrycznej przez otwory w profilach.

Płytę gipsową przyciąć do rozmiarów równych odległości między podłogą a sufitem, minus 1 cm, aby umożliwić rozszerzanie materiału pod wpływem wilgoci.

Unieść płytę za pomocą dźwigni, podłożyć dwa kliny pod każdą płytę, stabilizując ją prowizorycznie. Upewnić się, czy krawędź płyty jest dokładnie dopasowana do profili rusztu. Ułatwi to przykręcanie płyty.

Przykręcić płyty do profili, rozmieszczając wkręty co 30 cm. Jeżeli płyty mają zaokrąglone brzegi, należy pozostawić między nimi szczelinę 5 mm.

Pomiędzy elementy rusztu włożyć materiał izolacyjny. Zamontować płyty po drugiej stronie rusztu, pamiętając, by były ułożone z przesunięciem o połowę szerokości płyty.

Zgłoś | Cytuj | Link

14 maja 2010, 04:18

Wow, ale opis :shock: , wygląda jak szybkie opisanie tego, co widać na zabawnych filmikach instruktażowych. Nawet jako wykoanwca niewiele zrozumiałem :lol:
Kolego Remontomaniak - lepiej napisz, czego konkretnie nie wiesz, bo stawianie ścian G/K to opis wymagający poświęcenia czasu i nie sądzę, by komuś za free chciało się tu wszystko opisać :wink:

Zgłoś | Cytuj | Link

18 czerwca 2010, 19:43

Mam pytanie związane z postawieniem ścianki działowej z płyty GK.
W łazience i przedpokoju zostało właśnie założone ogrzewanie podłogowe. Czeka mnie położenie płytek ceramicznych na podłodze oraz postawienie ścianki z płyty GK z drzwiami do łazienki.
Czy powinienem pierw wykonać ściankę mocując profile UW do wylewki na podłodze? a następnie kłaść płytki?
Czy też mogę pierw położyć płytki a potem stawiać ściankę mocując profile do płytek.
Z uwagi na łatwość kładzenia płytek wolałbym tę drugą wersję, nie wiem jednak czy nie popełniam błędu?
A może kolejność ta jest zupełnie obojętna?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

24 czerwca 2010, 18:41

Zgadzam sie: good -1 bad

Możesz śmiało najpierw położyć płytki, następnie okręcać do nich profile. Wyposaż się jednak w dobre wiertło diamentowe, żeby podczas wiercenia płytki nie popękały.

Zgłoś | Cytuj | Link

4 kwietnia 2011, 12:05

Artykuł na temat wykańczania ścian tynkami gipsowymi w gazecie eFachowiec (str 39) http://www.efachowiec.info/?site=numer_2011_1

Ten post był edytowany przez sitarek dnia: 4 kwietnia 2011, 12:06
Zgłoś | Cytuj | Link

6 kwietnia 2011, 15:01

nie działa ten link u mnie- czy aby na pewno jest poprawny?

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19420 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 348

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >