Stara podłoga (skrzypi)- ułożenie nowych paneli

« Powrót do grupy: Robimy stropy i podłogi

27 maja 2010, 14:36

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam

mam prośbę do fachowca o poradę. Mam dom z lat 70 i chciałbym położyć panele ale podłoga skrzypi.

Obecnie sytuacja:
-Podłoga jest na deskach ( nie są pognite, jedynie uginają się w różnych miejscach i skrzypią przy chodzeniu)
-Podłoga nie jest idealnie wypoziomowana są niewielkie różnice, ale niezbyt duże przykładająć "poziomice"
-Deski są przybite gwoździami do legarów ( odległość legarów od siebie ok 50cm)
-Pomiędzy legarami jest wysypana rajmówka z wapnem pomieszana na sucho. Grubość tej powłoki ok. 20cm
- Na gołym betonie była wylewka żeby wypoziomować.

Chciałbym położyć nowe panele. I tu pytanie:
a) zrywać wszystko - zrobić nową wylewkę samopoziomującą się (Ale 3 tygodnie schnięcia wylewki to muszę się wyprowadzić z domu :(
b) położyć na obecną podłogę płyte OSB 25mm a na to panele lub jakąś Eko płytę i panele?

Prosiłbym o pomoc co w takiej sytuacji zrobić?
Będe bardzo wdzięczny za pomoc! Stawiam browarki :D

Adam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 maja 2010, 22:02

Zgadzam sie: good 0 bad

Ja proponowałbym rozwiązanie "B",w rozwiązaniu "A" czasami 3 tygodnie może nie wystarczyć do osiągnięcia prawidłowej wilgotności. Lepiej zastosować OSB czterostronnie frezowane pióro-wpust, 18 mm powinno wystarczyć jeśli podłoga jest wystarczająco równa(ja preferuje płyty o wymiarach 1250x2050mm). Pióro-wpust zapewni jednolitość płaszczyzny podłogi i zapobiegnie przed ewentualnym wypaczaniem się w narożnikach a duża powierzchnia płyty pozwoli zakryć niewielkie nierówności i uzyskać idealną płaszczyznę. Ja osobiście używam na wszystkie złącza kleju poliuretanowego. A w twoim przypadku jeżeli przyczyna skrzypienia pochodzi z desek a nie legarów to dodatkowo dokręciłbym je przynajmniej w miejscu skrzypienia. Trzeba pamiętać tylko o zachowaniu dylatacji przy ścianach by historia się nie powtarzała.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Czy dywan sprawdzi się na płytkach? Liczba postów: 35 Grupa: Robimy stro... Zakup Dywanów w stylu Boho to inwestycja w unikalne i stylowe wnętrze. Taki dywan to nie tylko praktyczny dodatek, ale również element, który nadaje przestrzeni...
  • co zrobić z unoszeniem się paneli podłogowych? Liczba postów: 22 Grupa: Robimy stro... Na całe szczęście ja jeszcze nigdy takich sytuacji u siebie nie miałem o jestem zdania, że bardzo ważny jest właśnie wybór odpowiednich paneli podłogowych. U mn...
  • Wymiana podłogi Liczba postów: 5 Grupa: Robimy stro... Najlepiej ułożyć płyty OSB i na to podglad wyrównujący. -- Kris Profesjonalne kabiny ugul
  • Kolor podłogi i ścian Liczba postów: 28 Grupa: Robimy stro... Panele dostępne na stronie https://podlogi.kalisz.pl to produkty o wysokiej trwałości, idealne do pomieszczeń o dużym natężeniu ruchu, takich jak salon, korytar...
  • Podłogi Liczba postów: 236 Grupa: Robimy stro... Estetyka i autentyczność: https://panele-podlogowe.eu Niektóre panele podłogowe imitują naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień, zachowując autentyczny...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 276

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >