Stary parkiet a układanie paneli.

« Powrót do grupy: Robimy stropy i podłogi

31 marca 2010, 21:12

Zgadzam sie: good 0 bad

To mój pierwszy post na tym forum, więc witam się z Wami serdecznie i pozdrawiam.

Zakupiłem mieszkanie, w którym podłoga pokryta była wykładziną dywanową. Odebrałem klucze, gdy mieszkanie całkiem opróżniono i okazało się, że pod wykładziną jest parkiet (klepka z zakładkami). Drzewo jest suche, niezawilgocone, wydaje się być zdrowe (choć na pewno już stare), ale w wielu miejscach klepki zwyczajnie się ruszają wydając charakterystyczny dźwięk.
Zanim kupiłem to mieszkanie, zadecydowałem o położeniu paneli. Mam już także wybrany model i wzór, będą to panele o grubości 12 mm.
Nim podejmę wiążące decyzje i dokonam zakupów, chciałbym dowiedzieć się, czy w zaistniałej sytuacji istnieje konieczność zerwania tej klepki i zrobienia wylewki/wyrównania podłogi? Czy mogę panele położyć na zastanym podłożu, tj. na klepkach?
Mam obawy, czy kładąc dość drogie panele (z myślą o spokoju na długie lata) na tym parkiecie nie narażę się na jakieś nieprzyjemności za kilka lat, bo na dobrą sprawę nie wiem, jak klepki pod panelami będą reagować na upływ czasu. Gdyby się z nimi zaczęło coś dziać, byłby ogromny to problem... gdyż sytuacja tyczy się 3 pomieszczeń w tym mieszkaniu.

Proszę o porady i podzielenie się doświadczeniami, z góry dziękuję za wszelki odzew.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 kwietnia 2010, 15:52

Zgadzam sie: good 0 bad

Jeżeli stary parkiet jest ok, nie trzeszczy, nie przemieszcza się itp. to chyba nie ma problemu. Połóż na nim piankę pod panele i śmiało możesz układać. Spotkałem się z kładzeniem paneli na glazurę, ale to trochę inna bajka.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Czy dywan sprawdzi się na płytkach? Liczba postów: 35 Grupa: Robimy stro... Zakup Dywanów w stylu Boho to inwestycja w unikalne i stylowe wnętrze. Taki dywan to nie tylko praktyczny dodatek, ale również element, który nadaje przestrzeni...
  • co zrobić z unoszeniem się paneli podłogowych? Liczba postów: 22 Grupa: Robimy stro... Na całe szczęście ja jeszcze nigdy takich sytuacji u siebie nie miałem o jestem zdania, że bardzo ważny jest właśnie wybór odpowiednich paneli podłogowych. U mn...
  • Wymiana podłogi Liczba postów: 5 Grupa: Robimy stro... Najlepiej ułożyć płyty OSB i na to podglad wyrównujący. -- Kris Profesjonalne kabiny ugul
  • Kolor podłogi i ścian Liczba postów: 28 Grupa: Robimy stro... Panele dostępne na stronie https://podlogi.kalisz.pl to produkty o wysokiej trwałości, idealne do pomieszczeń o dużym natężeniu ruchu, takich jak salon, korytar...
  • Podłogi Liczba postów: 236 Grupa: Robimy stro... Estetyka i autentyczność: https://panele-podlogowe.eu Niektóre panele podłogowe imitują naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień, zachowując autentyczny...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 373

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >