Styropian od wewnątrz

« Powrót do grupy: Robimy izolację cieplną

Stron: 7 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4  ▸  ▸▸

1 kwietnia 2008, 02:32

Zgadzam sie: good 0 bad

Gorsza dyfuzyjnośc styroianu w tym wypadku jest raczej zaletą niż wadą.
Przy wełnie zachodzi dania od środka paro izoalcji.
Jej szczelne wykonanie jest nadrudniejszym elementem.
Oczywiście ocieplenie od środka jest mniej korzystne.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

16 kwietnia 2009, 17:48

Witam,
Po pierwsze, można kłaść styropian do wewnątrz. Po drugie, nie bierz się za to sam - takie rzeczy powinna robić wykwalifikowana ekipa budowlana. Po trzecie, nie można tego robić "na hurra". najpierw potrzebne są obliczenia parametrów cieplno-wilgotnościowych domu.
Pozdrawiam,
J. F

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

14 stycznia 2010, 22:58

Zgadzam sie: good -1 bad

Zrobiłem ocieplenie styropianem na hura i strasznie tego żałowałem. Już po niecałym roku wyskoczyła mi pleśń. Okazało się, że położyłem za gruby styropian, musiałem zerwać stary styropian i bulić ponownie za nowe materiały i za ekipę, która mi to zrobiła wreszcie jak należy. Ale taka izolacja ma swoje plusy.
1. wyrównuje nierówne ściany
2. taka styropianowa ściana świetnie spełnia role np. tablicy korkowej.

Zgłoś | Cytuj | Link

15 stycznia 2010, 14:55

Proszę nie pisać głupot. Każde ocieplenie zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz wymaga poprzedzenia obliczeniami cieplno-wilgotnościowymi - więcej w serwisie www.bdb.com.pl
Żadne dziurawienie (jak tablicy korkowej) nie wchodzi w grę!

Zgłoś | Cytuj | Link

3 kwietnia 2010, 02:18

jeśli nie ma innego wyjścia to ja bym ocieplił

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 kwietnia 2010, 01:18

Zgadzam sie: good -1 bad

Można zdecydowanie lepić styropian wewnątrz. Robiłem to wielokrotnie. Ściana będzie cieplejsza więc nie pojawi się "punkt rosy". Skoro tak to i grzybek się nie rozwinie. Najlepiej użyć styropian w rolce pokryty papierem. Jest to tzw. Thermotap dł. 10m, szer. 50 cm gr. 3 lub 6 mm. Producentem jest /są wszelkie atesty/ firma Marbet z Bielska Białej. Po przyklejeniu termotapu trzeba na niego nakleić tapetę.

Zgłoś | Cytuj | Link

20 kwietnia 2010, 15:48

Zgadzam sie: good 1 bad

ocieplenie grubości 3 czy 6 mm to kpina!

Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link

25 kwietnia 2010, 20:12

Witam.Panowie jak jest z ta izolacja od srodka tak naprawde to nie wiem,bo bylem we Francji w regionie Alpejskim i tam steropian jest zakladany od srodka budynku.Powiem wiecej tak jak u nas plyte ktg przyklejamy na sciane ,tak oni maja juz gotowe plyty ktg z przyklejonym fabrycznie steropianem gr.10 cm i izoluja tym dom nowo budowany.Wyglada to fajnie bo za jednym razem izoluja budynek i klada plyte ktg czyli suchy tynk wszystko prosto bo przez przyklejony steropian do plyty jest ona sztywna a co wiecej tak jest w dokumentacji.Przypominam ze w Alpach panuja extremalne warunki czyli zima -20 i ciagnie sie dlugo zima a latem +30 i grubo wiecej.W zwiazku z tym trudno o odpowiedz,jednak Francuzi chwala sobie ten system i jakos tam wilgoc im nie wychodzi na sciane

Zgłoś | Cytuj | Link

26 kwietnia 2010, 23:29

Zapomniał Pan najważniejszego: z jakiego materiału były ściany?

Zgłoś | Cytuj | Link

27 kwietnia 2010, 16:37

sciany byly betonowe wykonywane metoda mokra (szalowane) i z pustaka cemetowego cos w stylu jak u nas karamzytowe

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 7 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19420 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 663

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >