Styropian od wewnątrz

« Powrót do grupy: Robimy izolację cieplną

Stron: 7 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  2 3 4 5 6  ▸  ▸▸

11 lutego 2013, 21:25

Zgadzam sie: good 0 bad

Użytkownik saraenha napisał: po
pół roku grzyb wyszedł teraz chce skuć ścianę,tynk
położyć na nowo spryskać przeciwgrzybicznym preparatem
położyć na to styropian i znów tynk czy grzyb nie
wyjdzie znów po paru miesiącach??

Prawdopodobnie wyjdzie. Aby usunąć zagrzybienie należy znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy. Zła wentylacja?
- E-rzecznik PSPS -

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 marca 2013, 13:40

ja mam takie pytanie w związku ocieplania wewnątrz wszystkich ścian styropianem, czy taka opcja jest zdrowa dla człowieka tzn. czy styropian nie wytwarza czegoś co może zaszkodzić zdrowiu?, mam na poddaszu mały pokój 20m2 chciałbym go ocieplić styropianem bo zimą jest strasznie zimno jak to zrobić prawidłowo by nie dochodziło do kondensacji czy musi byc jakaś przestrzeń wolna między ścianą a styropianem ? proszę o radę

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

22 marca 2013, 14:00

Tu macie trochę porad na temat ocieplania od wewnątrz:

http://www.docieplenia.pl/porady-10.php http://www.docieplenia.pl/porady-11.php
:)

Zgłoś | Cytuj | Link

27 marca 2013, 21:22

Użytkownik max1234 napisał: czy taka opcja jest zdrowa
dla człowieka tzn. czy styropian nie wytwarza czegoś co
może zaszkodzić zdrowiu?,

Poniżej fragment tekstu ze stron PSPS:

"Praca ze styropianem jest łatwa i bezpieczna dla zdrowia.

Kontakt z nim nie powoduje oparzeń rąk czy podrażnień skóry i błon śluzowych oraz nie wywołuje innych, szkodliwych dla zdrowia skutków. Praca ze styropianem nie wymaga stosowania żadnych środków ochrony osobistej typu rękawice, maski przeciwpyłowe, ubrania i okulary ochronne. Dzięki tym zaletom stosowanie styropianu nie budzi żadnych zastrzeżeń ze strony służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo i ochronę zdrowia na placu budowy.

Ponieważ styropian nie zawiera żadnych substancji szkodliwych dla zdrowia, stosowany jest nie tylko w budownictwie, ale również jako materiał na opakowania żywności.

W sytuacji nierównych ścian styropian można bezpiecznie dla zdrowia szlifować."

W razie dodatkowych pytań - proszę pisać.

Zgłoś | Cytuj | Link

25 kwietnia 2013, 10:35

Ja kiedyś ocieplałem dwie ściany wewnętrzne w 2 pokojach od wewnątrz, ruszt drewniany, miedzy listwy 5cm styro, na to płyta G-K ido tej pory nie ma żadnych problemów

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

25 czerwca 2013, 12:06

jeśli chodzi o ocieplenie wewnętrzne to powiedzcie czy lepiej użyć wełnę mineralną, styropian czy może płytą mineralną? które materiały ocieplające są najlepsze?

Zgłoś | Cytuj | Link

3 lipca 2013, 19:45

Witam ociepliłem male pomieszczenie w szopie styropianem 3cm pomieszczenie 4 x 5 metra bo planowalem zrobic tam mala silke i pytanie co moge zrobic zeby nie bylo zadnych problemów czy już za późno :/

Zgłoś | Cytuj | Link

2 października 2013, 10:02

Tekst linka

REWELACYJNE TARKI DO STYROPIANU I WEŁNY MINERALNEJ
ZUPEŁNA NOWOŚĆ!!!
www.tarki.com.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

9 października 2013, 09:50

Ocieplenie od wewnątrz stawia duże wymagania wentylacji. Powinno się stosować wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną, co jednak czyni taką inwestycję całkowicie nieatrakcyjną ekonomczne. Chyba lepsze wydaje stosowanie wentylacji inteligentnej np.
KlimaAntiAllergy lub innej

Zgłoś | Cytuj | Link

11 listopada 2013, 23:29

Zgadzam sie: good -1 bad

Ja styropian od wewnątrz polecam.
Cały dom mam ocieplony styropianem 10 cm od zewnątrz ale taras miałem spierdzielony - jest tam co prawda 10cm styropianu pod posadzką ale w pokoju pod tarasem zimą wychodził w narożnikach spory grzyb ze względu na mostki termiczne a wentylowanie niewiele pomagało. Naprawianie tego od zewnątrz kosztowałoby mnie kilka tys. zł. więc za 400 zł kupiłem specjalny klej i 20m2 płyt z twardego styropianu xps takich gotowych do tapetowania/malowania (nie pamiętam nazwy ale można znaleźć je w internecie) są cienkie na 4 lub 7 mm ale dzięki nim grzyby oglądam już tylko w lesie. 7mm to wg niektórych mało ale pewnie chodzi właśnie o nie przesadzenie z przeniesieniem punktu rosy do środka. Taka cienka płyta miejsca wewnątrz prawie nie zabiera a producent twierdzi że przy grubości 7mm oszczędzimy 40% ciepła. Od siebie dodam że faktycznie jest znacznie cieplej. Szczególnie polecają to do ocieplania wnęk okiennych.

Inne miejsce gdzie mam styropian od wewnątrz to ocieplenie dachu. Dach mam z impregnowanych krokwi 20cm + impregnowana płyta osb 2cm + papa + gonty - dałem tam 20 cm styropianu dach/podłoga między krokwie i uszczelniłem wolne przestrzenie między styropianem a krokwiami pianką ale zostawiłem 5 cm wolnej przestrzeni w której "hula wiatr" między osb a styropianem. Jest super-ciepło i bez problemu zrobiłem to sam na 100m2 powierzchni a nie jestem budowlańcem. Cena wyszła podobna jak za wełnę ale z wełną raczej bym sobie sam nie poradził.

Nie robiłem żadnych obliczeń cieplno/fizyczno/kwantowych za które "fachowiec" policzyłby jak za złoto a po roku wyciąłem mały fragment pod dachem i drugi pod tarasem żeby sprawdzić czy nie ma grzyba i było suchuteńko. Grzyb pod xps raczej nigdy nie wyjdzie bo wodą xps praktycznie nie nasiąka (nie przepuści pary z oddychania/gotowania/suszenia pod siebie) a klei się go na całej powierzchni (nie na placki jak przy ocieplaniu od zewnątrz) więc nie ma tam wolnej przestrzeni dla grzyba.

Na koniec dodam tylko, że zdecydowanie nie należy ocieplać od wewnątrz (od zewnątrz w sumie też nie) jeśli wilgoć wychodzi nawet latem bo to będzie wilgoć z wód gruntowych/deszczu a nie z powietrza jak było u mnie. Wtedy po przykryciu tego styropianem zakisimy sobie ściany na amen.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 7 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  2 3 4 5 6  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19398 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 606

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >