Witam!
Szczytowe ściany dwupiętrowego bloku, w którym mieszkam
docieplone są supremą od około 15 lat. W tej chwili
budynek będzie docieplany styropianem. Moje pytanie brzmi:
czy wskazane jest zdjęcie supremy, a potem docieplanie tych
ścian styropianem, czy suprema może zostać? Czy jeśli
suprema zostanie, będzie miała ona takie same
właściwości izolacyjne, czy gorsze od styropianu? Proszę
o pomoc.
Gość: Mysik praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline JBZ fachowiec
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline sp5es inżynier
|
Suprema ma gorsze parametry izolacyjne niż styropian. |
| |
Gość: nieinżynier praktykant |
20 kilka lat temu, podczas remontu drewnianego budynku supremę zamocowano do ścian za pomocą zwykłych gwoździ i podkładek papowych, od gwoździa do gwoździa przyciśnięto to wszystko drutem miedzianym. Efekt jest taki że dziś tynki wyglądają jak by były położone wczoraj. Bez żadnych siatek, tak to ma się do statyki, Szanowny Panie Inżynier |
| |
Gość: KacperWoźniak praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline Katarzyna S. inżynier
|
|
| |
Gość: zielona praktykant |
mieszkam w po niemieckim bloku który z zewnątrz został ocieplony ale ściana od strony klatki schodowej nie .na tej ścianie mam wilgoć i ucieka nią ciepło . od strony klatki nie mozna ocieplić tej ściany bo sa liczniki podpowiedziano mi że mogę zrobić to za pomocą supremy od środka - czy zda to egzamin ? |
| |
Gość: Marcinx praktykant |
Ocieplanie od środka ma też dużo wad ponieważ klatka to
masz pomieszczenie nieocieplane i ocieplanie od wewnątrz
będzie powodować szybsze skraplanie się wody w materiale
konstrukcyjnym, wilgoć będzie wyłazić po drugiej stronie
ale też po części w Twoim pokoju, będzie się skraplać
na styku styropian/tynk i będzie "spływać" na dół.
Dlatego w ocieplaniu od środka należy zapewnić szczelinę
wentylacyjną żeby osuszać powierzchnię. |
| |
Gość: suprema praktykant |
Witam. I prosze o opinie jakiegoś rzeczoznawcy, odnosnie supremy. Mieszkam w bloku z około lat 80. Jest zbudowany z cegly i ceglanych pustaków bardzo mocno przypominających dzisiejszy poroterm. Czyli z tak zwanych ciepłych materiałów. W moim mieszkaniu jest ocieplony od srodka supremą. Na zebraniu zgm poinformowal nas iz jest duzo skarg na przemarzanie ścian w niekturych mieszkaniach. Ze wzgledu na tą sytuacje zarząd postanowił ocieplić cały blok. Teraz nurtuje mnie pytanie. Gdy budynek zostanie ocieplony syropianem to czy w moim mieszkaniu kture jest ocieplone supremą nie będzie wychodzić wilgoć i grzyb? Nie jestem znawca ale z tego co mi wiadomo to ocieplona sciana z dwóch stron nie będzie odprowadzac wilgoci. Powstanie według mnie cos na wzór termosu. Prosze o opinie. |
| |
offline Salus-expo.pl doświadczony
|
|
|