Jeszcze jedno pytanie. Kaloryfery wydają dosyć głośny szum. W zależności od odległości kaloryfera od pieca, szum albo nasila się, albo maleje. Odpowietrzałem, regulowałem pompę - nie ma efektu. Przed pompą przy piecu mam regulator z pokrętłem, który podaje wodę na pompę. Czy on może być powodem tego szumu? Czy bardziej termostaty przy grzejnikach?
offline Piotrekj praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline krzemyk doświadczony
|
Jak już Ci pisałem, każda instalacja jest inna. Ale
wpływ na szum mają generalnie trzy rzeczy: pompa,
termostat i zmniejszenie średnicy przepływu (zwężka). |
| |
Reklamy Google | |
offline Piotrekj praktykant
|
Podobnie myślałem, daruję sobie wymianę w tym sezonie. Tyle już z tym żyję, wytrzymam jeszcze trochę. Reklamowałem hydraulikowi który mi to zakładał. Na początku nie słyszał szumu, jego pomocnik przy mnie zapytał go jak może tego nie słyszeć. Więc usłyszał. No i co? Pochodził, coś popatrzył i powiedział że to pompa wydaje taki dźwięk i jest to normalne. Jednak nie jest to normalne, skoro trzeba wyłączyć grzejniki żeby móc zasnąć. Co trochę wkurza przy takim mrozie. Sporo o tym czytałem i wyciągnąłem podobne wnioski. Dzięki za pomoc. |
| |
offline krzemyk doświadczony
|
Pompa ma jakiś zakres dopuszczalny przy wydawaniu dźwięków. Zbyt hałaśliwa pompa powinna zostać wymieniona przez monterów instalacji. Przedzwoń lub napisz dla pewności do producenta aby dowiedzieć się, czy taka sytuacja jest w 100% normalna czy jednak ktoś kiepsko to poskładał w całość. |
| |
offline Kociol.net inżynier
|
|
| |
Reklamy Google |