Szum z kaloryferów

« Powrót do grupy: Robimy instalację hydrauliczną i grzewczą

24 stycznia 2014, 14:26

Zgadzam sie: good 0 bad

Jeszcze jedno pytanie. Kaloryfery wydają dosyć głośny szum. W zależności od odległości kaloryfera od pieca, szum albo nasila się, albo maleje. Odpowietrzałem, regulowałem pompę - nie ma efektu. Przed pompą przy piecu mam regulator z pokrętłem, który podaje wodę na pompę. Czy on może być powodem tego szumu? Czy bardziej termostaty przy grzejnikach?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 stycznia 2014, 13:41

Jak już Ci pisałem, każda instalacja jest inna. Ale wpływ na szum mają generalnie trzy rzeczy: pompa, termostat i zmniejszenie średnicy przepływu (zwężka).
Jeśli szum jest niezależnie od biegu pompy (sprawdź gdy jest wyłączona), są jeszcze dwie główne opcje. Albo termostat (choć jest to mało prawdopodobne), albo zwężenie. Jeśli woda pod ciśnieniem napotyka jakąś przeszkoda, jest właśnie taki efekt. Można również wziąć pod uwagę zbyt dużą moc pompy. Jednak sądzę, że jest to właśnie ten „regulator”.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 stycznia 2014, 18:11

Podobnie myślałem, daruję sobie wymianę w tym sezonie. Tyle już z tym żyję, wytrzymam jeszcze trochę. Reklamowałem hydraulikowi który mi to zakładał. Na początku nie słyszał szumu, jego pomocnik przy mnie zapytał go jak może tego nie słyszeć. Więc usłyszał. No i co? Pochodził, coś popatrzył i powiedział że to pompa wydaje taki dźwięk i jest to normalne. Jednak nie jest to normalne, skoro trzeba wyłączyć grzejniki żeby móc zasnąć. Co trochę wkurza przy takim mrozie. Sporo o tym czytałem i wyciągnąłem podobne wnioski. Dzięki za pomoc.

Zgłoś | Cytuj | Link

5 lutego 2014, 19:20

Pompa ma jakiś zakres dopuszczalny przy wydawaniu dźwięków. Zbyt hałaśliwa pompa powinna zostać wymieniona przez monterów instalacji. Przedzwoń lub napisz dla pewności do producenta aby dowiedzieć się, czy taka sytuacja jest w 100% normalna czy jednak ktoś kiepsko to poskładał w całość.

Zgłoś | Cytuj | Link

21 lutego 2014, 16:10

Zgadzam się z powyższa opinią,każda instalacja jest inna,a szum jaki słyszysz z kaloryferów moze mieć co najmniej kilka powodów,ciężko wskazać ten jeden jaki występuje u Ciebie.

www.Kociol.net.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jaki piec kupić? Liczba postów: 194 Grupa: Robimy inst... Zdecydowanie polecam Wam sprawdzić stronę https://www.kominkideluxe.pl/ , na której znajdziecie ofertę firmy Kominki Deluxe, która jest producentem najróżniejsz...
  • Zbiornik na paliwo Liczba postów: 87 Grupa: Robimy inst... Chcesz zadbać o jakość paliwa i ochronić swoją maszynę przed zanieczyszczeniami? Sprawdź filtr paliwa SWIMER! Dzięki wysokiej przepustowości 100l/min idealnie s...
  • Jaki wybrać kocioł? Liczba postów: 33 Grupa: Robimy inst... Jaki kocioł gazowy? Co polecacie dom 110 m2, dwie łazienki (w jednej wanna a w drugiej prysznic), kuchnia... Chciałabym żeby ciepła woda była dostępna non stop....
  • Instalacja grzewcza Liczba postów: 142 Grupa: Robimy inst... Wieloletnie doświadczenie w instalacjach sanitarnych, grzewczych, wodno-kanalizacyjnych oraz wentylacyjnych posiada firma Szumscy. Pełny zakres usług jest u nic...
  • gdzie ten tani węgiel? Liczba postów: 3 Grupa: Robimy inst... W przypadku kiedy szukasz solidnego dostawcy węgla? Rastar2 z Chorzowa https://rastar2.pl/oferta/hurtowa-sprzed az-wegla-cennik to rzetelna firma, która oferuje....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19415 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 421

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >