Tapeta na kasetony styropianowe dobrym pomysłem?

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

16 stycznia 2009, 11:56

Zgadzam sie: good 0 bad

Mam pokój ze ścianami pokrytymi kasetonami styropianowymi. Chciałbym położyć na ścianach tapetę, jednakże bez usuwania kasetonów, gdyż stanowią swego rodzaju ocieplenie. Problem jest taki, iż styropian nie jest za bardzo chłonnym materiałem i tapeta nie będzie się dobrze trzymała podłoża. Co zrobić, aby moc spokojnie wytapetować ściany?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

16 czerwca 2010, 15:13

Radzę jadnak usunąć kasetony z tego względu iż są one założone dużo wczesniej więc mogą odpasć i zniszczyć tapetę lub doprowadzić do jej wybrzuszenia. Pozatym jeśli kasetony nie są równe to tapeta nie będzie się dobrze trzymała.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 października 2013, 17:07

Ale jak usunąć klej po takich kasetonach ?
W moim przypadku jest to klej do kasetonów DECOSA.
Czy jest jakiś środek do zmywania takiego kleju ?
Bo zdrapywanie ręczne całego mieszkania, to masakra.
Proszę o jakąś poradę.

Zgłoś | Cytuj | Link

18 listopada 2017, 20:27

Użytkownik Konto usunięte napisał: Radzę jadnak usunąć kasetony z tego względu iż są one
założone dużo wczesniej więc mogą odpasć i zniszczyć
tapetę lub doprowadzić do jej wybrzuszenia. Pozatym jeśli
kasetony nie są równe to tapeta nie będzie się dobrze
trzymała.

W pełni się z tym zgadzam. Najpierw najlepiej kasetowy usunąć.
https://innetapety.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

24 listopada 2017, 12:11

W ogóle jak można wpaść na taki pomysł. Przecież takie kasetony za chwilę by odpadły. ;)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

25 listopada 2017, 09:46

Moim zdaniem takie rozwiązanie nie jest dobrym pomysłem, nie nakleisz tapety na kasetony, trzeba je wcześniej usunąć.

www.A-zbud.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

5 maja 2022, 12:51

A będą do nich pasowały tapety? tu sporo info: https://www.stowarzyszenie-hubertus.pl/jakie- tapety-scienne-wybrac-do-mieszkania-a-jakie-do-domu/

Zgłoś | Cytuj | Link

10 maja 2022, 10:17

myslicie ze tapeta da rade na kaseton? nie jestem pewna czy to dobry pomysl

Zgłoś | Cytuj | Link

13 maja 2022, 11:07

Trzeba zapytać jakiegoś fachowca a nie bawić się w boba budowniczego. Ja od dawna tak robię i dzięki temu nie marnuję materiału i nie działam na zasadzie prób i błędów. Jeżeli już jesteśmy w temacie tapet to polecam zerknąć na tą stronę https://magichome.com.pl/products/category/ta pety-72. Sklep oferuję szeroki wybór tapet w różnych wzorach i kolorach. Polecam zapoznać się również z innymi zakładkami.

Zgłoś | Cytuj | Link

18 października 2024, 14:19

Możesz spróbować przygotować ściany z kasetonami styropianowymi w taki sposób, aby tapeta trzymała się dobrze. Oto propozycja kroków:

1. Zagruntowanie ścian
Najważniejsze będzie zwiększenie przyczepności styropianu. Użyj odpowiedniego gruntu, który będzie kompatybilny ze styropianem. Najlepiej wybrać grunt do powierzchni niechłonnych. Zastosowanie gruntu stworzy odpowiednią warstwę, na którą będzie można nakładać klej do tapet.

2. Wybór odpowiedniego kleju
Upewnij się, że wybierasz klej, który dobrze współpracuje z podłożem styropianowym. Niektóre kleje tapetowe mają lepszą przyczepność do gładkich powierzchni. Możesz również rozważyć użycie kleju wzmocnionego, dedykowanego do trudnych podłoży.

3. Tapetowanie
Po odpowiednim przygotowaniu powierzchni możesz przystąpić do tapetowania. Zwróć uwagę na to, aby dokładnie dociskać tapetę, szczególnie w miejscach styku kasetonów. Jeśli kasetony mają widoczne zagłębienia lub wypukłości, warto rozważyć ich wygładzenie lub zastosowanie tapety o większej grubości, która ukryje nierówności.

Pamiętaj, aby przed nałożeniem tapety przetestować klej i tapetę na małej powierzchni, aby upewnić się, że wszystko będzie dobrze się trzymać! Jak potrzebujesz więcej porad to odezwij siś do mnie na https://remontyelblag.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jakie okna dachowe? Liczba postów: 336 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 518 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Fotowoltaika Liczba postów: 161 Grupa: Technologie... Zdecydowałam się na montaż fotowoltaiki w domu i to była świetna decyzja. Wybrałam firmę SIB (fotowoltaika w bielsku białej) z Bielska-Białej i mogę ich szczerz...
  • Jakie kupić narzędzia? Liczba postów: 636 Grupa: Technologie... Co do wyboru dobrej jakości narzędzi ręcznych i elektronarzędzi to na pewno warto również zapoznać się z ofertą hurtowni Chle-Mar gdzie będziecie mogli wszystko...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19420 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 545

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >