Z racji tego że mamy tłusty czwartek przesyłam przepis na
pączki :D
Składniki:
1 kg mąki
10 dag drożdży
15 dag cukru
10 żółtek
0,5 l mleka
1,5 l oleju
2 łyżki masła (ew. margaryny)
kieliszek spirytusu ew. octu
marmolada
Formowanie pączków:
Do talerzyka wlać odrobinę oleju, aby moczyć palce (żeby
ciasto się do nich nie kleiło). Natłuszczonymi palcami
urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy
marmoladę (na oko) i sklejamy tworząc kuleczkę.
Następnie układamy pączki na stolnicy wysypanej mąką.
Teraz wlewamy do rondla olej, na którym będziemy smażyć
pączki i podgrzewamy. Odpowiednia temperatura tłuszczu
jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałeczka ciasta od razu
wypłynie na powierzchnię.
Smażenie:
Bierzemy pączka do ręki strząsając mąkę. Kładziemy na
powierzchni oleju do góry dnem. Przykrywamy garnek
pokrywką i smażymy około 2,5 min. Następnie odkrywamy,
pączki odwracamy na drugą stronę (widelcem) i smażymy
bez przykrycia 2,5 min. Wyjmujemy na papierowe ręczniki lub
serwetki do odsączenia tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem
lub lukrujemy.
Uwaga 1! Pączki mają pływać w tłuszczu luźno!
Uwaga 2! Temperatura tłuszczu nie może być zbyt wysoka,
bo pączek powinien 5 min. spędzić na smażeniu. Aby
szybko ostudzić tłuszcz wrzucamy kawałek surowego,
obranego ziemniaka.
offline GunsNRoses inżynier
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline kameleo22 praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline julam praktykant
|
|
| |
offline gutek90 praktykant
|
|
| |
offline patiko fachowiec
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline benita doświadczony
|
pączków sama jeszcze nigdy nie robiłam, zawsze idę na łatwiznę i kupuję:) w tym roku razem z teściową robiłyśmy faworki, dwie pełne miski nam wyszły i juz nie mogłyśmy na nie patrzeć, ale takie zrobione są znacznie lepsze niz kupione nawet w najlepszej cukierni:) poza tym zrobiłyśmy rogaliki z ciasta francuskiego z dzemem https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcz e/dzemy/dzemy-owocowe i marmoladą którą robiła moja babcia:) pychotka! |
| |
offline Baska doświadczony
|
|
| |
offline brzykcy praktykant
|
A pączusie wolicie smażone, czy pieczone? Ja ostatnio kupiłam świetną patelnię - coś takiego: https://www.ceneo.pl/Patelnie/p:Woll.htm i powiem szczerze, że przekonałam się do wersji na tłuszczu :) poza tym dłużej sa świeże niż te drożdżowe. |
Ten post był edytowany przez brzykcy dnia: 6 maja 2019, 19:21 | |
|