Tynki dekoracyjne ?

« Powrót do grupy: Wykańczamy budynek

26 lutego 2011, 13:06

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam , mam małe pytanie z jakich mas się robi tynki dekoracyjne ? czy mogę zrobić np. z gładzi gipsowej ?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

28 lutego 2011, 12:39

Pytanie jaki tynk dekoracyjny masz na myśli. Zwykle są to całe systemy dekoracyjne np. Fox. Samą gładzią możesz zrobić strukturę, ale co potem? Zwykle nakłada się bejcę, werniks lub patynę- jeżeli zrobisz strukturę gładzią nie będziesz mieć pewności czy wykończenie wyjdzie jak należy. Ponadto tynkiem dekoracyjnym może być: stiuk, trawertyn czy piaskowiec a gładzią ich nie zrobisz.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

1 marca 2011, 15:18

Z gładzi gipsowej robi się fajne wzory, tylko trzeba mieć pomysł. Ja jak kładłem gładź na ścianach, to na jednej w przedpokoju dałem grubszą warstwę i przeciągnąłem ją poziomo szpachelką z ząbkami, bardzo fajnie wyszło. Gładź była cekolu, c-45 bodajże, na wierzch grunt i farba dowolna. Można się też tak bawić, że to co wypukłe malować na jeden kolor, a to co wklęsłe na drugi, efekt na pewno będzie ciekawy.

Zgłoś | Cytuj | Link

3 marca 2011, 04:14

Dokładnie. Istnieje masa pomysłów wykonawczych, kwestia prowadzenia szpachelki, czy ma ząbki i jakie, jaki kierunek itp. Na samej farbie już można nieźle kombinować ;)

Zgłoś | Cytuj | Link

15 marca 2011, 16:08

Na forum spytajfachowca znalazłam fajny filmik instruktażowy, struktura robiona wspomnianym już przez Kolegę cekolem c-45, może skorzystasz :)
http://www.youtube.com/watch?v=ahZovNdqK9w

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

31 marca 2011, 11:10

Bardzo ciekawy efekt, można uzyskać odbijając na świeżo nałożonym tynku folię stretch. Następnie wykańczamy dekorację za pomocą złotego, srebrnego lub miedzianego werniksu i mamy niepowtarzalny efekt.

Zgłoś | Cytuj | Link

4 kwietnia 2011, 16:41

Widar, masz jakieś zdjęcie, bo ciekaw jestem jak to wychodzi :)
KasiaW, fajny filmik :)

Zgłoś | Cytuj | Link

5 kwietnia 2011, 11:14

jak to się maluje potem?

Zgłoś | Cytuj | Link

11 kwietnia 2011, 10:08

Użytkownik mniszek napisał:
Widar, masz jakieś zdjęcie, bo ciekaw jestem jak to
wychodzi :)
KasiaW, fajny filmik :)

Widziałem efekt w Leroy Merlin na wystawie. Może jak niebawem tam będę to zrobię Ci fotkę. W necie znalazłem tylko coś takiego. Ten szary wzór wygląda własnie na robiony folią

Zgłoś | Cytuj | Link

11 kwietnia 2011, 11:29

Super sprawa. Tylko że więcej czasu trzeba poświęcić. Ale dla efektu chyba warto. A jak jest z czystością? Brud pewnie dostaje sie do zakamarków?

Ten post był edytowany przez wentynski dnia: 26 lipca 2011, 08:21
Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• wanna czy prysznic Liczba postów: 80 Grupa: Wykańczamy... Szukając pasującej baterii wannowej to sprawdź ofertę Sotbe https://sklep.sotbe.com/pl/c/BATERIE-WAN NOWE-Z-OBROTOWYM-PRZELACZNIKIEM/84, gdzie znajdziesz sporo w...
  • Mobilna wulkanizacja Poznań Liczba postów: 5 Grupa: Wykańczamy... To ja dla odmiany mogę wam podpowiedzieć- gdzie możecie kupić solidne opony motocyklowe i do wszelkich innych pojazdów... A dokładnie chodzi mi...
  • Z czego parapety wewnętrzne? Liczba postów: 187 Grupa: Wykańczamy... Zakup parapetu wewnętrznego powinien być dobrze przemyślany, dlatego warto zwrócić się do renomowanego dostawcy. Pomyślcie sobie też, czy np. nie zamówić parape...
  • Malowanie dachu Liczba postów: 6 Grupa: Wykańczamy... If you're thinking about refreshing your roof, choosing the right roofing works, including painting and maintenance, can make a significant difference. Just lik...
  • jaka szafa? Liczba postów: 54 Grupa: Wykańczamy... Jeśli marzysz o idealnej organizacji przestrzeni w swoim domu, sprawdź ofertę szaf i garderób na wymiar wykonanych przez Megan Design https://megandesign.pl/rea...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19420 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 585

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >