Ustalenie własciciela działki

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

11 czerwca 2015, 17:56

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam.
Niedawno kupiłam działkę budowlaną . Wprawdzie jeszcze nie mam zamiaru budować domu , ale nie daje mi spokoju następująca sprawa. Otóż na działce przylegającej do mojej ,właściciel postawił 4 garaże blaszane które wynajmuje. Zajmują one całą szerokość jego działki a przylegają do ogrodzenia między naszymi działkami. Chciałam w urzędzie geodezji dowiedzieć się kto jest właścicielem działki, ale niestety nie udzielono mi odpowiedzi (ochrona danych osobowych), poza tym pani w geodezji powiedziała mi ze na tej działce nie ma żadnych garaży. W związku z powyższym czy zgodnie z prawem budowlanym garaż blaszany może przylegać boczną ścianą do ogrodzenia bez żadnego odstępu i czy taka sytuacja z garażami nie jest wystarczającym powodem do ubiegania się o dane kontaktowe właściciela sąsiadującej działki

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

12 czerwca 2015, 13:11

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam, garaż jak każdy inny budynek może być sytuowany na działce z zachowaniem przepisowych odległości to jest 3m od granicy gdy w ścianie nie ma otworów okiennych lub drzwiowych i 4m gdy takie otwory są. Oczywiście te odległości mogą być inne jeśli wynikają z miejscowego planu zagospodarowania lub decyzji o warunkach zabudowy. Na garaże (obojętnie jakie) wymagane jest pozwolenie na budowę. Jeśli przeszkadzają Pani te obiekty, może Pani wystąpić - do właściwego miejscowo organu nadzoru budowlanego - z wnioskiem o sprawdzenie legalności istniejącej zabudowy. W takim wniosku należy podać nr działki na której stoją obiekty (numer działki można sprawdzić na stronach internetowych), a także radziłbym zawrzeć informację, iż jest Pani właścicielem przyległej nieruchomości gruntowej, a z racji tego, iż obiekty są usytuowane bezpośrednio przy granicy Pani działki należy się Pani przymiot strony w tej sprawie. Wówczas będzie Pani czynnie brać udział w prowadzonym postępowaniu administracyjnym przed organem nadzoru budowlanego.
Natomiast w odniesieniu do uzyskania informacji o właścicielu sąsiedniej działki rzeczywiście gminy odmawiają udzielenia takich informacji powołując się na ochroną danych osobowych, jednakże można wystąpić do urzędu z wnioskiem o udzielenie informacji wykazując swój interes prawny, który niewątpliwie Pani posiada lub też dokonać sprawdzenia w sądzie w księgach wieczystych, które są jawne.

Pozdrawiam Paweł Łukowski - Kancelaria Adwokacka Chmielewska-Ciż i Wspólnicy

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Garaż blaszany- tymczasowy obiekt na potrzeby budo... Liczba postów: 12 Grupa: Ekspert pra... Jeśli interesują Cię solidne i tanie garaże blaszane, które ochronią Twój samochód oraz narzędzia. To sprawdź ofertę producenta garaży blaszanych na stronie Sta...
  • PRZEBUDOWA a ODBUDOWA ? Liczba postów: 14 Grupa: Ekspert pra... Może nie tylko język polski, ale również nasze prawo budowlane (z resztą nie tylko budowlane) jest całe mnóstwo takich absurdów a człowiek tylko traci nerwy prz...
  • Deweloper a instancja tv domofonowa i internet Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Jednym z argumentów przemawiających za zakupem mieszkania od dewelopera jest możliwość długoterminowych oszczędności. Nowe mieszkania są zazwyczaj bardziej ener...
  • Co nie jest samowolą? Liczba postów: 22 Grupa: Ekspert pra... W miejscach pracy z wysokim ryzykiem upadków z wysokości, znaki ostrzegawcze powinny być umieszczane w miejscach łatwo widocznych zarówno dla pracowników na zie...
  • Miejsce parkingowe. Liczba postów: 7 Grupa: Ekspert pra... Wiele miast implementuje dodatkowe środki bezpieczeństwa na drogach jednokierunkowych, takie jak ograniczenia prędkości czy specjalne strefy dla pieszych. Odpow...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19414 użytkowników

Użytkownicy online (4)

gości: 192

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >