Ustawa o zakazie odrolnienia I-III klasy a zabudowa siedliskowa

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

31 marca 2014, 16:06

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam wszystkich

na początku zaznaczę że jest to mój pierwszy post i jeżeli złamię jakieś zasady proszę o sprostowanie:)

Nie będę ukrywał że jestem jedną z tysięcy (może więcej) osób uszczęśliwionych nowelizacją ustawy o ochronie gruntów rolnych potocznie opisywaną jako zakaz odrolnienia gruntów z klas I-III. Na bieżąco śledzę prace komisji i podkomisji ale jak to z sejmem bywa, nikt nic nie wie i Bóg jeden wie jak skończy się wniosek o zmianę tej ustawy.

Zastanowił mnie artykuł na tej stronie.
www.dom.pl/zabudowa-siedliskowa-na-dzialce-rolnej.html

Brakuje w nim informacji co w momencie, kiedy rolnik wydzieli sobie działkę powiedzmy 30ar z większej działki, dostanie WZ, pozwolenie na budowę (siedliskową bo na III klasie ziemi na inną nie ma co liczyć) i rozpocznie budowę. Po rozpoczęci budowy będzie chciał działkę wraz z budową i pozwoleniami przezkazać jako darowiznę córce - nie związanej z rolnictwem. Co z takim wypadku. W artykule jest zapis, że nowy właściciel musi odrolnić taki grunt, ale skoro jest to III klasa ziemi to nie ma do tego prawa - co dalej? Czy darowizna nie będzie dozwolona, czy przepisy o ochronie gruntów nie będą w tym momencie działać?

Jest to dla mnie ważny temat, ponieważ wykopałem go jako swoiste światełko w tunelu, obejście dla bezsensownych przepisów pozbawiających normalnych ludzi możliwości decydowania o własnym gruncie a tym samym pozbawiającym ich marzeń o własnym domu.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów robił coś takiego, zna przepisy, wie gdzie sie zwrócić?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

17 października 2014, 00:48

Zgadzam sie: good 0 bad

Niestety, muszę cię zmartwić, pan prezydent zawetował ustawę. Pozwolenia na budowę nie można przekazać w ramach darowizny. Musi być przeniesienie lub spadek...Córka musi zostać rolnikiem.
pozdrawiam
zapraszam do lektury poradnika: http://www.archi55.pl/poradnik

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Garaż blaszany- tymczasowy obiekt na potrzeby budo... Liczba postów: 12 Grupa: Ekspert pra... Jeśli interesują Cię solidne i tanie garaże blaszane, które ochronią Twój samochód oraz narzędzia. To sprawdź ofertę producenta garaży blaszanych na stronie Sta...
  • PRZEBUDOWA a ODBUDOWA ? Liczba postów: 14 Grupa: Ekspert pra... Może nie tylko język polski, ale również nasze prawo budowlane (z resztą nie tylko budowlane) jest całe mnóstwo takich absurdów a człowiek tylko traci nerwy prz...
  • Deweloper a instancja tv domofonowa i internet Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Jednym z argumentów przemawiających za zakupem mieszkania od dewelopera jest możliwość długoterminowych oszczędności. Nowe mieszkania są zazwyczaj bardziej ener...
  • Co nie jest samowolą? Liczba postów: 22 Grupa: Ekspert pra... W miejscach pracy z wysokim ryzykiem upadków z wysokości, znaki ostrzegawcze powinny być umieszczane w miejscach łatwo widocznych zarówno dla pracowników na zie...
  • Miejsce parkingowe. Liczba postów: 7 Grupa: Ekspert pra... Wiele miast implementuje dodatkowe środki bezpieczeństwa na drogach jednokierunkowych, takie jak ograniczenia prędkości czy specjalne strefy dla pieszych. Odpow...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19420 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 380

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >