Witam. Mam problem z drogą dojazdową do posesji (100m). Budowa domu jest już zakończona. Po ostatnich obfitych opadach śniegu i roztopach droga jest nie przejezna. Samochód grzęźnie w błocie (orze i zawiesza się na koleinach), o przejściu też nie ma mowy (buty zostają w błocie). W cześniej w koleiny sypany był gruz, który pozastał po budowie, popiół z pieca i żużel, ale nic to nie pomogło. W jaki sposób trwale i dość nie drogo mogę utwardzić taką drogę? Pozdrawiam.
Gość praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: miki76 praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość praktykant |
Kostka jest dobrym pomysłem, ale sama nie zagwarantuje długoletniej stabilności. Konieczne jest "ściągnięcie" górnej warstwy ziemi, następnie potrzebna będzie geowłóknina, która zapewni odpływ wilgoci. Dopiero na to kładziemy warstwę ziemi i kostkę. Bez geowłókniny droga byłaby grząska i kostka po pewnym czasie była bardzo nierówna. Swoją drogą geowłóknina jest naprawdę użytecznym wynalazkiem, mającym wiele zastosowań. |
| |
offline kobik doświadczony
|
|
| |
offline m.trybulec kierownik
|
Geowłókninę stosuje się zawsze gdy są problemy z jakością gruntu (przekonał mnie doradca z firmy Libet). Izoluje warstwę podbudowy od gruntu rodzimego. A tak naprawdę przed położeniem nawierzchni nie tylko na drodze, ale na podjeździe na wszelki wypadek oprócz geodety dobrze jest zaprosić również geologa. Przy miękkim i podatnym na wibrowanie gruncie może to być konieczne. Kostka nie jest tu niczemu winna. |
| |
Reklamy Google | |
offline Ery-ka praktykant
|
|
| |
offline pawel222 majster
|
|
| |
offline Zosia Samosia inżynier
|
Jeżeli gleba jest gliniasta na niewielkie głębokości (na
co mi wygląda takie utrzymywanie się wody i śniegu) to ja
bym zainwestowała w jakieś ozdobne rowki przy wjeździe
które by tą wodę odprowadzały :) |
| |
offline Artysta inżynier
|
|
| |
offline antek99 praktykant
|
Mam podobny problem z błotkiem na drodze dojazdowej do domu... Czy istnieje jakiś prosty sposób, aby ten problem rozwiązać? Czy na prawdę koniecznym jest położenie agrowłókniny? Zastanawiałem się czy po osuszeniu ziemi nie położyć takich kratek trawnikowych http://www.geoproduct.pl/pl/produkty/eko-kratka-geosystem/kr atka-geosystem-g5-max.html i posiać po prostu trawę. Obawiam się trochę, że kratka może się zapaść... Co myślicie? |
|