POZDRAWIAM. Znajomi maja taki dom i jest to do inteligentny. Reaguje na wszystko. Wyłączy światło, jak się wyjdzie z pokoju. Złodziej szybko się do takiego domu nie dostanie. Elektronika w takich domach jest na wysokim poziomie, jak i automatyzacja, prawie wszystkiego.
offline Andrzej600 praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline majkale fachowiec
|
Wszystko zależy od możliwości finansowych jakimi
dysponujesz. Wydaje mi się, że warto mieć - wyobraź
sobie, że przy pomocy jednego przycisku wyłączasz
światło, klimatyzacje, zakręcasz grzejniki, włączasz
alarm itd. Obecnie istnieją również aplikacje na
smartfona, tablet czy laptopa przy pomocy których możesz
sterować domem przez internet, podglądać przy pomocy
kamer co się dzieje w poszczególnych pomieszczeniach
bądź otoczeniu domu, sprawdzać parametry: temperaturę,
wilgotność, poziom zużycia prądu itd. |
Ten post był edytowany przez majkale dnia: 11 lutego 2014, 08:54 | |
| |
Reklamy Google | |
offline Kristoferek kierownik
|
Dokładnie wszystko zależy od możliwości fiansowych i projektu jaki masz. Warto o tym pomyśleć już od tego etapu jeśli chcesz mieć dom inteligentny bo nie wszystko da się później zmienić tanim kosztem, niektórych rzeczy nie da się wcale. Akurat w kwestii nowoczesnych domów bardzo ciekawe rozwiązania przedstawiają projektanci z MGProjekt http://www.mgprojekt.com.pl/projekty-domow-no woczesnych, oczywiście ilość nowoczesnych rozwiązań może być różna i powinna być przemyślana, po co nam nowinki, które kosztują, których nie będziemy używać? Wszystko z głową |
| |
offline BOB.B praktykant
|
Ze 2 lata temu rozmawiałem z przedstawicielami pewnej
firmy, która montuje takie systemy. No i zapytałem o to,
co najważniejsze - cenę. Powiedzieli, że od 500 zł/m2.
Jak dla mnie to kosmiczna kwota. |
| |
offline Illadia doświadczony
|
ciekawe jest działanie 'inteligentnych' rolet w oknach - kiedy 'komputer' wykryje, że pomieszczenie jest nasłonecznione, wtedy same osuwają się rolety, i na odwrót. Mnie jednak zbytnio zautomatyzowany dom nie przekonuje. Najważniejsze są te podstawowe elementy, jak np. domofon, światło, garaż otwierany/zamykany na pilota... |
| |
Reklamy Google | |
offline panplacek praktykant
|
Ciekawe czy do elektroniki w takim inteligentnym domu
są/będą jakieś patche ;) jak do programów
komputerowych, albo nowe wersje firmware. |
| |
offline woodi doświadczony
|
Ja uważam, że dom inteligentny będzie się opłacać jak po prostu stanie się standardem. Samodzielne oszczędzanie energii w domu nie kosztuje moim zdaniem wiele uwagi, może będzie lepszą opcją instalacja kontaktów z regulowaniem napięcia, by w razie potrzeby zmniejszyć natężenie światła? |
| |
Gość: gość2 praktykant |
Moim zdaniem inteligentny dom to duże ułatwienie.
Poważnie zastanawiam się nad kupnem takiego systemu. Tylko
nie wiem do końca, który wybrać. Znalazłam taki, który
montuje się w gniazdka, nie trzeba kuć ścian. Może ktoś
z Was z niego korzystał lub o nim słyszał? |
| |
Gość: przemo1234 praktykant |
w takim inteligentnym domu przyda sie wideodomofon albo wizjer elektroniczny http://www.bez-klucza.pl/inne/elektroniczne-w izjery. Sam u siebie mam wizjer elektroniczny i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Wszystko w nim dobrze widac i wiesz komu otwierasz drzwi |
| |
Gość: miszmasz praktykant |
mysle ze takie domy to wlasnie domy przyszlosci jednak trzeba je tez dobrze zabezpieczyc. W atline http://www.atline.pl/ jest wiele systemow alarmowych/ochronnych, ktore swietnie by sie sprawdzily w tego typu obiekcie |
|