Witam na samym poczatku pragne sie przedstawic, mam na imie Dominik i mam 16 lat. To moj pierwszy post na tym forum. Pragne rady expertow poniewaz mam okropny problem jakim jest wilgoc na scianach. Dom w ktorym mieszkam jest dosyc stary i naprawde niz tad ni z owąd na jednej scianie pojawia sie plesn a z koleji druga jest kompletnie przemoczona. Jako, ze rodzice przedzielili duzy pokoj na 2 zebym mogl miec swoj wlasny chcialem jakos sie tego pozbyc, no ale co moze 16sto latek. Postanowilem zrobic dziure na klatke wentylacyjna. Wszytko oki, poki nie przyszla jesien,zima i opady deszczu/sniegu. Jest jeszcze gorzej niz bylo. Cieplo z pokoju ktore wylatuje przez kratke skrapla sie w rurze i wraca jako paskudne zacieki na scianach. Dzis postanowilem to sprawdzic, weszlem na drabine i zobaczylem ze w rurze jest cala masa wody, pomyslalem, ze to wszystko przez prowizoryczny daszek ktory sam zrobilem, sciagnolem wszystko, wyczyscilem wode i zostawilem rure bez zadnego daszku ani niczego(tylko kratki u mnie w pokoju) aby sprawdzic czy para nadal bedzie sie skraplac i niestety-skraplala sie.Naprawde nie mam pojecia w czym problem i jak temu zapowiedz wiec bardzo prosze o pomoc Administratorow i uzytkownikow tego forum, pozdrawiam Dominik
Konto usunięte praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline Radex moderator
|
Dominiku ... czy w domu masz okna plastikowe ? napisales ze to stary dom ..hmmm...zazwyczaj sama kratka nie wystarczy ... jezeli powietrze nie ma ktoredy wpadac do mieszkania to na pewno nie wyleci przez kratke ... zasada jest prosta ... swierze powietrze wpada do mieszkania przez np. nawiewniki w oknach a wypada "zanieczyszczone " przez kratke .... duze znaczenie ma tez grawitacja ... jezeli rura na zewnatrz jest krotka to niewiele zmieni ... wentylacja musi byc wystawiona ponad dach a przynajmniej zeby miala 2m ... przy scianach budynkow czesto wystepuja zawirowania powietrza uniemozliwiajace odprowadzanie jego z mieszkania... jeszcze lepiej jak bedzie to rura ocieplona .. wowczas cieple powietrze z mieszkania nie ochlodzi sie tak szybko w rurze i nie bedzie sie skraplalo ... kiedys zrobilem tak: rure 110 pcv oblozylem welna mineralna i wlozylem w rure 160 pcv... na dole rury zrobilem skraplacz na wszelki wypadek (zwykle dwie dziurki) .. u gory zwykly daszek za 30 zl ... malo glowy nie urwie taki ciag :) ... |
| |
Reklamy Google | |
Gość praktykant |
Hmm juz sporo sie dowiedzialem. Tak mam okna plastikowe ale
ile takie nawiewniki beda kosztowac?Co do kratki mury z
cegly maja grubosc okolo 50 cm wiec rura w nich jest
minimalnie dluzsza, jesli chodzi o to jak daleko rura siega
ku dachowi to jest to moze 30-40 cm, nie ocieplona. Ok po
tym co mi Pan napisal zamierzam zrobic cos takiego: |
| |
offline Radex moderator
|
no to mamy problem .. ale nie jestem pewny ... czy mieszkasz
na parterze?? ... bo jesli tak to wilgoc idzie od ziemi
..czyli izolacja pozioma budynku jest felerna ... a z tym
ciezko sie walczy i koszty wysokie ... trzeba natychmiast
molestowac zarzadce budynku do dzialania zanim tynki odpadna
i grzyb bedzie w calym mieszkaniu (pisac dzwonic chodzic ...
niech chociaz zobacza i ocenia stan) .. jezeli to prywatny
budynek to dzialanie na koszt wlasny. |
| |
Gość praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość praktykant |
|
| |
offline Radex moderator
|